EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Megállt az áremelkedés, hogyan hat ez az állampapírokra?

Gazdaság Friss adatok

Szerző: admin [2024-06-10 13:33:40]
Legutóbb módosította: admin [2024-06-15 08:22:09]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2246


FRISS! Megállt az áremelkedés, hogyan hat ez az állampapírokra?

Megállt az áremelkedés, sőt, az árak 0,1%-kal csökkentek is április és május között. Önmagában ez az egytized százalékos csökkenés nem jelentős, de mégis fontos adat, hiszen januárban és februárban is 0,7-0,7 százalékkal, márciusban 0,8%-kal, áprilisban 0,7%-kal emelkedtek az árak. Ehhez képest a májusi mínusz 0,1%-os érték igen beszédes, és akár egy új trend kezdetét is jelentheti.

Az éves, úgynevezett YoY infláció ettől függetlenül emelkedett (az áprilisi 3,7% után májusban 4% volt), és az év hátralévő részében minden hónapban emelkedni fog, akkor is, ha stabil árcsökkenési ciklus veszi kezdetét. Ennek az oka, hogy 2023-ban januártól decemberig hónapról hónapra csökkent a havi infláció (néhány kivételtől eltekintve), így az egyre alacsonyabb BÁZISRÓL kiindulva a relatív növekedés nagyobb. Tehát ez egy matematikai "furcsaság", a YoY infláció ezért is nem alkalmas arra, hogy megmondjuk, merre tartanak az árak az év folyamán. Az év végén akkor is 6% körüli YoY inflációt fognak kimutatni, ha a havi áremelkedések mértéke az év elejéhez képest hónapról hónapra csökkenni fog.

Arról, hogy pontosan mit jelent a YoY infláció, arról ebben a cikkben írtam részletesen, konkrét számítással levezetve.

Az árak átlagának csökkenésében fontos szerepet játszott a járműüzemanyagok árának csökkenése. Az élelmiszerek esetében a kép már vegyesebb, pl. a cukor, a csokoládé és a kakaó ára emelkedett, míg a tojás, a liszt, a terjtermékek, a kenyér, a sajt és a barofihúsé csökkent.

Hogyan hat az infláció csökkenése az állampapírok piacára?

A friss adatokkal és előrejelzésekkel frissítettem az Inflációkalkulátort, amely immár közel egy éve jelzi előre nagy pontossággal, hogy miképp fog alakulni az infláció az év hátralévő részében. Ehhez egy matematikai képletet használ, amelynek működését itt mutattam be.

Az Inflációkalkulátorban bárki megnézhet különféle inflációs kimeneteket, és az oldal ez alapján azt is megmondja, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata várhatóan hogyan alakul jövőre. Ez nem csak azért fontos adat, mert a meglévő PMÁP tulajok tudnak előre tervezni, hanem azért is, mert az infláció alakulása komoly hatással van a piaci kamatkörnyezetre, amely pedig a friss állampapír kibocsátásokra.

A 2024. évi átlagos infláció várhatóan 4-5% lehet, 2025-ben pedig még alacsonyabb, akár az optimálisnak tekintett 3% körüli szintre is visszatérhetünk.

Úgy gondolom, hogy az új Magyar Állampapír Plusz sorozat jelenleg éppen emiatt nagyon jó választás, hiszen egy sávos kamatozású papírról van szó, ami azt jelenti, hogy minél tovább megtartja valaki, annál magasabb lesz az éves kamata. Már az induló, 6,25%-os éves kamat is igen jónak mondható, hiszen infláció feletti reálhozam érhető el vele, és ahogy egyre csökken majd az infláció és az újonnan kibocsátott állampapírok hozama, reálértéken úgy fog egyre többet érni. Ráadásul évente egyszer a szerződésben rögzítve, díjmentesen eladható részben vagy egészben, így akár az időközben megszüntetett Egyéves Magyar Állampapírt is teljes egészében képes kiváltani. Részletek a cikkben: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning