EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-06-15 09:29:30]
Legutóbb módosította: admin [2024-06-17 11:27:17]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 7300


Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

A Lightyear befektetési platform egyik legnagyobb előnye, hogy a számlán tartott, nem befektetett pénzre is fizet kamatot, ráadásul nem is keveset. Tehát nem kell semmibe befektetni (persze be lehet akár ETF-be, akár részvénybe, akár Széfbe [bővebben lentebb]), nem kell lekötni a pénzt, a kamat naponta termelődik és havonta egyszer automatikusan kifizetik. A kamat mértéke a központi bankok által meghatározott irányadó kamatoktól függ, és most van néhány friss fejlemény, amely az új kamatokat is meghatározza. A cikkben az új és várható kamatokról adok egy áttekintést.

Kamatozás négy pénznemben

Jelenleg négy pénznemben lehet kamatoztatni a számlán tárolt, nem lekötött pénzt:

  • Forintban (csak magyar ügyfeleknek): éves kamat 5,00%
  • Euróban: éves kamat 3,00%
  • Dollárban: éves kamat 4,50%
  • Angol fontban: éves kamat 4,50%

A Lightyearen belül szabadon lehet váltani a pénznemek között, ráadásul nagyon jó árfolyamon, nagyjából középárfolyam + 0,35% váltási díjjal lehet számolni. Ha még nem használtál fel promóciós kódot korábban, akkor a MAGYALLFX kódot a Beállítások --> Promóciók menüpontba beírva 1 millió Ft-ig a 0,35% kezelési díj nélkül, ingyen válthatsz. (Ehhez legalább 19 ezer Ft-ot el kell helyezned a számládon.)

Mint írtam, az egyes pénznemekre adott kamat mértéke, attól függ, hogy a központi bankok milyen irányadó kamatot határoznak meg. Friss változás, hogy az Európai Központi Bank (EKB) 3,75%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, így a Lightyear is csökkentette azt a kamatot, amit a számlán tartott, nem befektetett pénzre fizet. Így lett most a fent említett 3,00%. (A Lightyear kezelési díja 0,75%, így jött ki a 3% nettó kamat.)

Az amerikai Federal Reserve (FED) nem csökkentette az irányadó kamatot a június 12-i kamatdöntő ülésén, és azt nyilatkozta, hogy nem is fogja, amíg az infláció nem csökken szignifikánsan. Így a dollárra fizetett kamatot a Lightyear is változatlanul hagyta.

Az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England (BoE) egyelőre szintén változatlanul hagyta a kamatot, a következő kamatdöntő ülésre június 20-án kerül sor, de kamatcsökkenésről valószínűleg még nem fognak dönteni. Ennek megfelelően a Lightyear is változatlanul hagyta az angol fontra fizetett kamatát.

Magasabb kamatot kínáló lehetőség: Széf

A fenti friss változásokról szóló információk mind a Lightyear számlán tárolt, nem lekötött és nem befektetett pénzre adott kamatokról szólnak.

Van viszont egy másik, új lehetőség is a Lightyearnél, amellyel anélkül lehet kamatot szerezni, hogy a pénzt részvénybe vagy ETF-be kéne fektetni: a Széf.

Erről nemrég részletesen írtam itt: Nagyon jó kamatokkal indul a SZÉF lehetőség Lightyearen!

Röviden arról van szó, hogy a Lightyear Széfben három pénznemben lehet pénzt tárolni: euró, dollár és angol font. A Széfben tárolt pénz a világ legnagyobb vagyonkezelőjének (BlackRock) pénzpiaci alapjaiba van befektetve, amelyek kockázati szintje a befektetések kockázatát értékelő  7-es skálán az 1-es, tehát a legalacsonyabb (más befektetési platformok is előszeretettel fektetnek ezekbe a pénzpiaci alapokba).

A Lightyear jelenleg az euróra éves 3,67% (APY) kamatot, a dollárra éves 5,37% (APY) kamatot, az angol fontra pedig éves 5,17% (APY) kamatot fizet.

A Széfbe beutalni vagy onnan kivenni bármikor díjmentesen lehet a pénzt, tehát nem kell hosszú időre lekötni. Napi kamatozás van, és a Lightyear minden hónap elején automatikusan kifizeti az addigi kamatot. Persze a Széfben fizetett kamat mértéke is változhat (épp most változott), de látjuk, hogy ott némiképp magasabb kamatok vannak, mint amit a sima pénzszámlán tárolt pénzre fizet a Lightyear.

Úgy gondolom, ezek mind nagyon jó lehetőségek, amelyekkel érdemes élni. A frissítésekről továbbra is beszámolok.

Aki kedvet kapott a Lightyearhez, az használhatja a regisztrációhoz az alábbi linket: https://lightyear.com/allampapirkalkulator. Aki ezen regisztrál, ajándékba kap bármely választott részvényből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben. Ha a regisztrációnál kimaradt, később is aktiválható a promóciós kód, a Beállításokon belül, a Promóciók menüpontban. Azt kell beírni, hogy MAGYALL, és legalább 19 ezer Ft-ot kell elhelyezni a számlán, hogy begyűjthető legyen a bónusz (begyűjteni is ugyanabban a menüpontban lehet majd).

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Disclaimer: A cikkben részletezett befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. A Széf használatával a pénzed pénzpiaci alapokba kerül befektetésre, ahol a befektetés értéke növekedhet vagy csökkenhet. Feltételek érvényesek, szükség esetén kérj tanácsot. Az adózásról ne feledkezz meg. A feltüntetett hozamok (APY) nettó, változó értékek és a 2024. 06. 15-i állapotra érvényesek.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning