EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

FRISS inflációs adat érkezett, hogyan hat ez az ÁLLAMPAPÍROK kamatára?

Infláció Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-03-08 10:34:06]
Legutóbb módosította: admin [2024-03-08 10:52:22]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 5808


FRISS inflációs adat érkezett, hogyan hat ez az ÁLLAMPAPÍROK kamatára?

Megérkezett a friss, februári infláció adat. Január és február között 0,7%-kal nőttek az árak, 2023. februárjához viszonyítva pedig 3,7%-kal voltak magasabbak az árak 2024. februárjában. Mivel múlt hónapban is nagyjából ezek voltak az értékek, azt mondhatjuk, hogy megállt a dezinflációs folyamat, amely elsősorban az üzemanyagárak emelkedésének tudható be.

Az alábbiakban áttekintem valamennyi lakossági állampapír esetében, hogy a piacon zajló folyamatok várhatóan hogyan alakítják a hozamokat. Ha kérdésetek van, vagy hozzáfűznétek valamit, írjátok meg Facebookon, a bejegyzés alatt.

Hogy alakul a Prémium Magyar Állampapír kamata?

Az Inflációkalkulátor tavaly év közepén néhány tizedesjegy pontossággal képes volt megjósolni, hogy mennyi lesz az éves átlagos infláció. Egy egyedi módszertan alapján dolgozik, a havi szintű árváltozásokat veszi figyelembe. Természetesen, minél előrébb tartunk az évben, annál pontosabb lesz a becslés. Az Inflációkalkulátor jelenleg 4,1%-ot éves átlagos inflációt számol 2024-re, ez azt jelenti, hogy jövőre 4,1% lehet a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatbázisa, amelyre sorozattól függően 0,25-1,5% kamatprémium tevődik rá, tehát 4,35-5,6% között alakulhat a PMÁP kamata 2025 és 2026 között.

Ez a jelenleg megvásárolható, 2032/J PMÁP esetében azt jelenti, hogy 2025. április 22-ig marad a jelenlegi, 7,9% éves kamat, 2025. április 22. és 2026. április 22. között pedig 4,6% lehet a kamat (4,1% kamatbázis és 0,5% kamatprémium). Ez persze nincs kőbe vésve, hiszen még nagyon az elején vagyunk az évnek. Az Inflációkalkulátorban lehet számolni különböző forgatókönyvekkel, ha pl. az éves teljes hátralévő részében minden hónapban 1%-kal emelkednének az árak, akkor a 2024. évi átlagos infláció 7,2% lenne, tehát a kamatprémiummal együtt 7,7% lenne a 2032/J PMÁP kamata 2025 és 2026 között. Érdemes időről időre felkeresni az Inflációkalkulátort, hiszen rendszeresen frissítem a friss fejlemények alapján, így a becslés is folyamatosan pontosodik. Arra számítok, hogy év közepén már nagyjából látni fogjuk, hogy mennyi lesz a végleges adat.

Hogy alakul a Bónusz Magyar Állampapír és a Diszkont Kincstárjegy kamata?

Mivel a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamatbázisa a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) átlaghozamára épül, ezért célszerűnek tartottam együtt kezelni a két papír. A Diszkont Kincstárjegyekről azt kell tudni, hogy nagyjából az alapkamat csökkentésével párhuzamosan csökken a hozamuk. Ez persze enyhe túlzás, mert nem egy az egyben követik le az alapkamat csökkenését, de a jegybanki csökkentésekből következtetni lehet arra, hogy mi lesz a Diszkont Kincstárjegyekkel. Nagyjából három évvel ezelőtt még 0,5% körül mozgott a hozamuk, és már elindultunk vissza erre a szintre, de nem holnap fogunk visszaérkezni.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a három hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegyek aukcióin az elmúlt hónapban hetente átlagosan 0,06%-kal csökkent az átlaghozam. Ki lehet számolni, hogy ez havi 0,24%-os csökkenés. A legutóbbi eredmény 6,69% volt, tehát, ha maradna a havi 0,24%-os csökkenés, akkor az év végére lenne 4,29% a három hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegyek átlaghozama, a 2029/N Bónusz Magyar Állampapír kamata pedig a 1,5% kamatprémiummal együtt 5,79%. Csakhogy úgysem ennyi lesz, nem lehet ennyire egzakt módon kiszámolni, hogy hogyan alakul a következő 10 hónap.

Hogy alakul a Fix Magyar Állampapír kamata?

A jelenlegi 2027/Q1 Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) éves kamata 7%, és ez nem fog változni, 2027. január 22-ig ennyi lesz. Már többször leírtam, hogy szerintem ez most a legjobb választás, ha valaki 1 évnél hosszabb időre fektetne állampapírba (max. 1 évre a Prémium Magyar Állampapír), hiszen hiába alacsonyabb most a 7%-os kamat, mint amennyit a PMÁP vagy a BMÁP fizet, jövőre és azután is 7% marad a kamat, ellenben a PMÁP és a BMÁP kamata szinte biztos, hogy jelentősen csökkenni fog, hiszen azok változó kamatozású papírok, és csökkenő infláció- és kamatkörnyezetben vagyunk.

Ami a nagy kérdés, hogy a következő FixMÁP sorozatok kamata hogy változik. Várhatóan március 28. 16:00-kor érkezik az új sorozat, és én arra számítok, hogy az új sorozat éves kamata már kevesebb lesz, mint 7%, ha tippelnem kéne, 6% lesz. Természetesen, mindaz, amit leírtam, csak a saját véleményemet tükrözi, nem lehet készpénznek venni.

Hogy alakul az Euró Magyar Állampapír kamata?

Aki ma euróban szeretne kötvénybe fektetni, annak az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) azért lehet egy jó választás, mert az eurózónán belül a jelenlegi 3,938%-os éves kötvényhozam az egyik legmagasabbnak számít. Ez persze csökkenni fog, mivel az EMÁP kamatbázisát az EURIBOR adja, ami ugyancsak csökkenni fog, 2022-ben még mínusz(!) 0,57% volt.

Véleményem szerint annak éri meg EMÁP-ba fektetnie, aki egyébként is euróban tartaná a megtakarítását, mert pl. euróban kapja a bérét és euróban is költi el. Ha 15 éves időtávot nézünk, az EURHUF árfolyama átlagosan évi 2,15%-ot emelkedett. Én óvva intenék attól mindenkit, hogy csak azért felüljön az euróvonatra, mert a hírportálok "drasztikus" árfolyamemelkedésről írnak. Nyilván vannak kilengések, de az erre alapozott befektetés a szerencsejáték kategória, mint írtam, sokéves átlagban mindössze 2,15% az árfolyamnyereség. Lehet, hogy a ma 395 Ft-os áron megvásárolt euró 10 év múlva 500 Ft-ot fog érni, de az mindössze 21%-os hozam 10 év alatt, tehát évi 2,1%. Annál bármelyik állampapírral magasabb hozam érhető el.

Hogy alakul a Babakötvény kamata?

Ennek nemrég egy teljes cikket szenteltem, amely itt olvasható: Mennyi lesz a Babakötvény kamata 2024-ben?

Jelenleg 20,6% az éves kamata a Babakötvénynek (ebben még az állami hozzájárulás nincs benne).

Kiegészítenéd valamivel vagy kérdésed van?

Csatlakozz a közel 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning