EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Friss hírek az állampapírokról - mi történik a Diszkont Kincstárjegyekkel?

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-02-28 19:04:09]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-18 13:57:11]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 18084


Friss hírek az állampapírokról - mi történik a Diszkont Kincstárjegyekkel?

Továbbra is elképesztő a kereslet az új Prémium Magyar Állampapírok iránt (15,25% és 16% éves kamat), több, mint kétszer annyit vásárol belőlük a lakosság, mint január 19. előtt, és a Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisát adó Diszkont Kincstárjegy aukciókon is hétről hétre magasabb átlaghozamok alakulnak ki.

Az ÁKK minden héten közzéteszi lakossági állampapírok előző heti bruttó értékesített mennyiségét, és a múlt heti adatok azt mutatják, hogy úgy nőtt az előző héthez képest a PMÁP értékesített mennyisége (110,1 milliárd Ft-ról 123,8 milliárd Ft-ra), hogy közben a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) is többet értékesítettek, mint az ezt megelőző héten (11,8 milliárd Ft-nyi helyett 19,1 milliárd Ft-nyit). A BMÁP azért lett népszerűbb, mert a kamatbázisát adó Diszkont Kincstárjegy aukciókon rendre magas átlaghozamok alakultak ki, így az új BMÁP-sorozat (2026/O) is igen jó, 15,17%-os kamattal kezdett. Az új sorozatról ebben a cikkben írtam részletesen.

Ráadásul, nem csak arról van szó, hogy a befektetők a meglévő, rosszabb hozamú állampapírjaikat cserélik le az új sorozatokra, mivel a teljes lakossági állampapír-állomány is dinamikusan növekszik. Az ÁKK így jó úton van afelé a célja felé, hogy az év végére 11 ezer milliárd Ft-ra duzzassza a lakossági állampapír állományt.

A Diszkont Kincstárjegy aukciók

Az elmúlt 3 hét talán legérdekesebb jelensége az, hogy a (nem lakosságnak szervezett) 3 hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciókon úgy nőtt az átlagos hozam (ami a Bónusz Magyar Állampapírok szempontjából fontos, hiszen arra épül a kamatbázisuk), hogy az aukciókon értékesített mennyiségük folyamatosan csökkent.

A csökkenésnek egy nagyon érdekes oka van: az MNB február eleje óta már nemcsak eseti jelleggel, hanem heti rendszerességgel tart 18%-os Diszkontkötvény-aukciót a bankok számára, és bizonyos határig a belföldi pénzügyi szolgáltatók előtt is megnyitotta a lehetőséget a részvételre. (A kötvényt továbbra is csak bankok jegyezhetik, de nem tiltja nekik a jegybank az eladást.) Ennek egy egyértelműen pozitív hatása, hogy az MNB hatékonyan képes lekötni a piac likviditásának egy jelentős részét, ezáltal a forint is folyamatoson erősödik, az árfolyam a negatív csúcs után ismét a tavaly év eleji szinten jár, mind az euróhoz, mind a dollárhoz viszonyítva.

Negatív, de nem meglepő hatása, hogy a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukciók iránti érdeklődés jócskán lecsökkent, korábban hetente 40-70 milliárd Ft-nyi mennyiségre nyújtottak be igényt, a mai (február 28.) aukción már csak 27 milliárd Ft-ra. Az átlaghozam ennek ellenére tovább emelkedett. Az elmúlt 4 aukción kialakult átlaghozam így néz ki: 14,31%, 14,36%, 14,6%, 14,64%.

Ha így megy minden tovább, akkor a Bónusz Magyar Állampapír következő kamatbázisa a jelenleginél is magasabb lesz, de a kérdés továbbra is az, hogy ez az emelkedés meddig tart ki. A Prémium Magyar Állampapír kamata 2024. február 20-ig biztosan éves 16% lesz, és várhatóan a 2024 és 2025 közötti időszakra vonatkozó kamata is ezen a szinten alakul, hiszen hiába csökken le év végére az infláció, magas szintről indulunk, és átlagot kell nézni.

A lakosság által megvásárolható Diszkont Kincstárjegyek helyzete

A másodpiacról lakossági befektetőként is bárki vásárolhat Diszkont Kincstárjegyet, jelenleg ezeknek is felfelé tart a hozama. Pár napja teljesen új oldalt kapott a Magyar Államkincstár, és sokan kérdeztétek, hogy hová tűntek az oldalról azok a PDF-fájlok, amelyekben a következő napokra várható DKJ-hozamok szintje található. Ezen az aloldalon érhetők el. A fájlokban az Eladási EHM oszlopot nézzétek, az jelenti az évesített hozamot. Jelenleg a 2023. július 26-án lejáró, D230726 sorozatszámú papír évesített hozama a legmagasabb (14,77%). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy automatikusan ez éri meg annak, aki csak júliusig szeretné állampapírban tartani a pénzét, hiszen pl. a 7 év futamidejű Prémium Magyar Állampapír 16%-os évesített kamata még úgy is igen magas, hogy idő előtti eladás esetén van 1% költség. A Kalkulátorban kiszámolható, hogy a különböző időtávokon melyik papírral, mennyi lenne a hozam.

Ha kérdésetek, hozzáfűzni valótok van, osszátok meg a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning