EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Elkészült az új Magyar Állampapír Plusz kalkulátor

Kalkulátor Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-05-31 09:54:00]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2724


FRISS! Elkészült az új Magyar Állampapír Plusz kalkulátor

A mai naptól mindenki számára elérhetővé vált a lehetőség, hogy a Magyar Állampapír Kalkulátorban számoljon az új, jóval magasabb kamatú Magyar Állampapír Plusz várható hozamával is. A megszokott módon, a megszokott felületen lehet kiszámoltatni a rendszerrel, hogy a beállított időtávra és összegre mennyi lenne a hozam, vagy hogy alakulna az idő előtti eladás költsége.

Ahogy arról május 28-án beszámoltam, május 31. 14:00-tól (a postákon 13:00-tól) vásárolható meg a megújított Magyar Állampapír Plusz (MÁP+). Az ÁKK Zrt. a konstrukcióhoz azóta nem nyúlt hozzá, hogy az először megjelent 2019-ben. Most van a papír 5 éves születésnapja, és erre a dátumra időzítette az ÁKK Zrt. a konstrukció megújítását. Az előző cikkemben részletesen összegyűjtöttem a változásokat, valamint mindent, amit az új MÁP+-ról tudni érdemes, de a legfontosabbak a következők:

  • 6,25%-os induló kamat, de minél tovább megtartja valaki a papírt, annál magasabb lesz az éves kamat, az 5. évben már 7,25%-ot kamatozik.
  • A szerződésben van rögzítve, hogy a kamatfizetési napokat követő 5 munkanapban díjmentesen, veszteség nélkül eladható részben vagy egészben, így tökéletesen ki tudja váltani a megszüntetett Egyéves Magyar Állampapírt.
  • Kamatos kamat van, tehát az évente kifiztett kamat automatikusan tőkésedik, így a kamat is kamatozni fog, ami magasabb hozamhoz vezet.
  • Természetesen ki is lehet venni évente egyszer a kamatot, hiszen az előző pontban említettem, hogy erre évente egyszer díjmenetesen lehetőség van.

A további részletekért olvassátok el az említett cikket.

Hogyan kell használni a Kalkulátort?

Ha megnyitjátok a Magyar Állampapír Kalkulátor főoldalát, nagyon sok finomhangolási lehetőséget fogtok találni, de csak egy egyszerű, tájékoztató számításhoz mindössze 2 mezőt kell kitölteni: "Összeg" (ennyiért vennél állampapírt) és "Hónapok száma" (ennyi hónapig tartanád meg).

Az új Magyar Állampapír Plusz maximális futamideje 60 hónap, tehát ezt írd a "Hónapok száma" mezőbe, ha arra vagy kíváncsi, hogy a teljes futamidő alatt mennyi hozamot termelne neked a papír. A "Számítás" gombra kell kattintani, hogy kiírja a Kalkulátor, melyik állampapírral, mennyi lenne a hozam a beállított időtávra. A végén van egy összehasonlító diagram is.

Példa egy hozamdiagramra, a felállás más beállítások mellett változhat:

állampapír hozamok összehasonlítása

Meddig érdemes megtartani, mikor érdemes lecserélni az új MÁP+ papírt?

Jelenleg az új Magyar Állampapír Plusz nagyon jó választásnak tűnik, ha valaki évente szeretne költségmentesen hozzáférni az éves kamathoz vagy több, mint 3 évig tartaná meg, hiszen évente egyszer, a kamatfizetést követő 5 munkanapban költségmentesen kivehető az egyébként automatikusan tőkésedett éves kamat, illetve az új MÁP+-nak biztosan nem csökkenni, hanem nőni fog idővel az éves kamata, hiszen sávos kamatozású papírról van szó.

Adódhat viszont olyan piaci helyzet, amikor mégis megéri majd lecserélni a meglévő MÁP+ papírokat, ilyenre az elmúlt 4-5 évben számos alkalommal volt példa. Erre hoztam létre a Magyar Állampapír Kalkulátorban a "Megéri-e meglévő MÁP+ papíromat másba forgatni?" nevű funkciót, amely a főoldalon, a kék színű Magyar Állampapír Plusz dobozban érhető el, a gombra kattintva.

Itt két dolgot kell megadni:

  1. A "MÁP+ kamatozásának kezdetét" (nyilván mindenki annak a sorozatét adja majd meg, amit konkrétan megvásárolt, pl. a mostani, N2029/M1 sorozat 2024. 06. 04-én kezd kamatozni).
  2. A "MÁP+ tervezett eladását", tehát azt a dátumot, ameddig megtartanánk a meglévő MÁP+ papírunkat.

Ezután már nem kell mást csinálni, mint bepipálni a "Meglévő MÁP+ összehasonlítása a többi állampapírral?" jelölőnégyzetet és megnyomni a "Hozamok kiszámítása" gombot.

Ha az eredményoldalon a MÁP Plusznál a "Mától a tervezettig" sorban kisebb összeg szerepel, mint valamely másik papír "Nettó nyereség" sorában, akkor érdemes megfontolni a cserét.

Persze ez még a jövő zenéje, csak ma (május 31.) 14:00-tól vásárolható meg az új MÁP+ sorozat.

Mit gondolsz az új papírról?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning