EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Elindult a TBSZ hozamkalkulátor Lightyearen és új ETF-ek érkeztek

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-05-11 11:05:44]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-11 13:17:39]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8346


FRISS! Elindult a TBSZ hozamkalkulátor Lightyearen és új ETF-ek érkeztek

Ma jelentette be a Lightyear, hogy elindítja új, kifejezetten a magyar ügyfeleknek szánt TBSZ hozamkalkulátorát, amellyel becslést lehet készíteni arra, hogy az egyes, rajta keresztül megvásárolható befektetési eszközökkel mennyi hozam szerezhető, továbbá újabb ETF-ekkel is bővült a kínálata, vannak közöttük nagyon ígéretesek is. A cikkben ezekrő az újdonságokról számolok be.

A Lightyear befektetési platformról számos cikkem volt már, a lényege, hogy egyszerűen, átláthatóan lehet rajta keresztül ETF-ekbe, pénzpiaci alapokba (MMF) és részvényekbe fektetni, legalább olyan egyszerűen, mint ahogy pl. egy állampapírt lehet megvásárolni a Web- vagy MobilKincstáron.

A számlán tartott, nem befektetett pénzre is fizet kamatot (forintra, euróra, dollárra, angol fontra), a forintra jelenleg 5%-t (2024. 05. 11-i állapot).

A cég nagyon gyorsan terjeszkedik Magyarországon, és dinamikusan tudja növelni az ügyfélszámát, ez vélhetően a rendszeres Magyarország-specifikus fejlesztéseinek (pl. magyar nyelv, magyar ügyfélszolgálat, TBSZ stb.) és a piacon talán legkedvezőbb díjainak köszönhető. A most bejelentett újítást is kifejezetten a magyar piacra szánták, ami egy szép gesztus.

Ebben a cikkemben leírom, hogy mi az a Lightyear és hogyan lehet befektetni ETF-be: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Lightyear TBSZ hozamkalkulátor

A TBSZ (Tartós Befektetési Számla) egy különleges, a magyar adórendszeren belül létező befektetési számlatípus. Lényege, hogyha erre vásárol valaki ETF-eket, részvényeket, pénzpiaci alapokat és legalább 3 évig megtartja azokat, akkor a hozamra nem 15%, csak 10% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetnie, ha pedig 5 év tartja meg, akkor egyáltalán nem kell SZJA-t fizetnie. Egy korábbi cikkemben bővebben is írtam a TBSZ-ről: Lightyear: már bárki nyithat TBSZ-t, lesz magyar ügyfélszolgálat és más újdonságok

A Lightyear most elindított TBSZ kalkulátorában meg lehet nézni, hogy a különböző befektetési eszközökkel adott időtávon potenciálisan mennyi hozam szerezhető, és mi a különbség akkor, ha valaki a sima Lightyear számláján tartja ezeket az eszközöket, vagy ha a Lightyear számlán belül nyit egy TBSZ számlát, és arra vásárolja meg. (Mindkét számlatípus ingyenes, tehát nincs számlanyitási díj, számlavezetési díj, sem számlamegszüntetési díj.)

Az új TBSZ hozamkalkulátor itt érhető el, magyar nyelven: https://lightyear.com/hu/tools/tbsz-calculator

Lightyear TBSZ hozamkalkulátor

Azért is találom nagyon érdekesnek ezt a friss fejlesztést, mert a Magyar Állampapír Kalkulátor is pont erre való, csak az nyilván az állampapírok hozamát számítja ki, a Lightyear TBSZ kalkulátora pedig pl. az S&P 500 ETF-ét, a dolláros pénzpiaci alapokét vagy bármely másik, saját magad által megadott hozam alapján is tud évekre előre becsült értéket kalkulálni.

Aki kedvet kapott a Lightyearhez, az használhatja a regisztrációhoz az alábbi linket: https://lightyear.com/allampapirkalkulator. Aki ezen regisztrál, ajándékba kap bármely választott részvényből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben. Ha a regisztrációnál kimaradt, később is aktiválható a promóciós kód, a beállításokon belül, a Promóciók menüpontban. Azt kell beírni, hogy MAGYALL, és legalább 19 ezer Ft-ot kell elhelyezni a számlán, hogy begyűjthető legyen a bónusz (begyűjteni is ugyanabban a menüpontban lehet majd).

Bővült a Lightyear ETF kínálata

A Lightyear kínálatában időről időre megjelennek újabb ETF-ek és részvények. Az egyik legnépszerűbb ETF az S&P 500, amelynek az elmúlt éves hozama 26% fölött van jelenleg (2024. 05. 11-i állapot), de mivel nem exponenciálisan emelkedő hozamokról beszélünk, ezért érdemes lehet többféle ETF-be is fektetni (diverzifikálni), hogy csökkentsük az árfolyam-ingadozás kockázatát.

Most az alább ETF-ekkel bővült a Lightyear kínálata:

 • IE00BMC38736 VanEck Semiconductor UCITS ETF
 • IE00BFNM3D14 iShares MSCI Europe ESG Screened
 • IE00B27YCN58 iShares MSCI World Islamic
 • IE00BKX55T58 Vanguard FTSE Developed World
 • IE00B296QM64 iShares MSCI USA Islamic
 • IE00B1FZSB30 iShares Core UK GILTS
 • IE00BFNM3G45 iShares MSCI USA ESG Screened
 • IE00BFNM3C07 iShares MSCI EMU ESG Screened
 • IE00BFNM3P36 iShares MSCI EM IMI ESG Screened
 • IE00B3F81409 iShares Core Global Aggregate Bond
 • IE00BGDQ0T50 iShares MSCI EM SRI
 • IE00BH04GW44 Vanguard U.K. Gilt UCITS ETF
 • IE00BHZPJ676 iShares MSCI Europe ESG Enhanced
 • IE00BDZZTM54 iShares MSCI World SRI
 • IE00BDFL4P12 iShares Diversified Commodity Swap
 • IE00BFNM3B99 iShares MSCI EMU ESG Screened
 • IE00BG47KJ78 Vanguard Global Aggregate Bond - USD Hedged
 • IE00BQQP9H09 VanEck Morningstar Wide Moat
 • IE00BHZPJ890 iShares MSCI USA ESG Enhanced

Az alábbi oldalon mindegyik ETF-et meg lehet találni, és az adatlapjukat megnyitva bővebben is lehet róluk olvasni, és meg lehet nézni, hogy a múltban hogy alakult a hozamuk (persze a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeli hozamok alakulására): https://lightyear.com/hu/funds

Fontos, hogy mindegyik ETF az UCITS szabályozás alá esik, így a közös EU-s befektetési szabályok vonatkoznak rá. Ez azért nagyon jó, mert nem kell pl. attól tartani, hogy az USA forrásadót vet ki a hozamra.

Ha ezen a linken regisztrálsz: https://lightyear.com/allampapirkalkulator, bármely részvényből kapsz 10 dollárnyit ajándékba. Ha már korábban regisztráltál, a MAGYALL promóciós kódot használva ugyanúgy megkapod az ajándékot, ha legalább 19 ezer Ft van a számládon. A bónusz a Promóciók menüpontban aktiválható, majd gyűjthető be.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már közel 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.
 
Disclaimer: Befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, a tőke kockázatnak van kitéve. Az adózásról ne feledkezz meg. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear Europe AS nyújtja. Felhasználói feltételek érvényesek: lightyear.com/terms. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning