EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-07-11 09:47:31]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3026


Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Az ÁKK legfrissebb, júniusi adatai alapján a teljes lakossági állampapír-állomány meghaladta a 13 ezer milliárd Ft-ot. Ez 2022 júniusa óta több, mint 3 ezer milliárd Ft-os bővülést jelent, 2023. októbere óta pedig több, mint ezer milliárd Ft-os bővülést. Itt nem áll meg a folyamat, a friss heti értékesítési adatokból látszik, hogy az állampapír töretlenül népszerű a lakosság körében, és ennek oka van. A cikkben áttekintem, hogy melyek ezek az okok, illetve mely állampapírok jelenleg a legnépszerűbbek.

A lakossági állampapírok népszerűségének okai

A legfrissebb adatok szerint a 2024. júniusi, 13 ezer milliárd Ft is meghaladó lakossági állampapír-állomány abszolút rekordot jelent a magyar állampapírok történetében. Összehasonlításként: 2004-ben 500 milliárd Ft-ot tett ki az állomány, 2019 végén pedig már 9500 milliárd Ft-ot.

1. ok

A nominális állomány folyamatos emelkedésének egyik oka a jövedelmek emelkedése. Elég csak a bérminimumot megnézni: 2004-ben a bruttó 53 ezer Ft volt, 2024-ben 326 000 Ft, tehát több, mint hatszorosára nőtt a bérminimum. És persze a nem bérminimumot keresők bére is hasonló tempóban emelkedett. Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy hatszor gazdagabb lett mindenki.

2. ok

A másik oka a lakossági állampapír-állomány folyamatos emelkedésének, hogy egyre többen ismerik meg a konstrukciót, és egyre többen kezelik tudatosan a pénzügyeiket. Nem a lakossági állampapírokkal lehet elérni a legmagasabb hozamot (a következő lépcsőfok lehet pl. az ETF, amelyről itt írtam), viszont a lakossági állampapírok a legkönnyebben elérhető, legkevésbé kockázatos megtakarítási/befektetési lehetőségek. Így valószínűleg az elmúlt néhány évben olyanok is elkezdtek állampapírokban megtakarítani, akiknek korábban a 0,1% kamatot fizető bankbetét vagy a párnaciha jelentette a megtakarítást. Ezt alátámasztja, hogy csak a Magyar Államkincstárnál csak a 2022. évben 140 ezer új értékpapír-számlát nyitottak.

A folyamatot segítette az online Ügyfélkapus számlanyitás lehetőségének 2023. december 11-i bevezetése is, csak az első három hónapban 80 ezren nyitottak online számlát. Június 1-től már Ügyfélkapuval sem kell rendelkezni az online számlanyitáshoz: Már Ügyfélkapu sem kell az online kincstári számlanyitáshoz, elég az eSzemélyi

3. ok

A harmadik ok az állampapírok széleskörű elérhetősége. Lehet vásárolni a Magyar Államkincstárnál, a bankoknál és a postán is. Az, hogy hol éri meg a legjobban, már egy másik kérdés, ebben a cikkben írtam róla. A vásárláshoz lehet használni készpénzt, bankkártyát vagy banki átutalást. A Magyar Állampapír Pluszt papír alapon is meg lehet vásárolni a postákon, értékpapír-nyilvántartási számla sem kell hozzá. Ráadásul nem sok olyan befektetési lehetőség van Magyarországon, amely a lakosság számára teljesen adómentes, az állampapír viszont az (legalábbis a 2019. június 1. után kibocsátott papírok).

Szeretném hinni, hogy ehhez a folyamathoz a Magyar Állampapír Kalkulátornak is köze van, hiszen az oldal éves megtekintéseinek száma már második éve van 2,5 millió körül, és a cikkeimet is többszázezren olvassátok. Köszönöm a bizalmat, és remélem, még sokáig fogok tudni segíteni eligazodni az állampapírokban és pénzügyekben.

Milyen most az állampapírok népszerűsége?

Jelenleg közel 1 millió értékpapír-nyilvántartási számlát vezetnek a Magyar Államkincstárnál, és ehhez jönnek még hozzá a bankoknál vezetett számlák. Így már érthető az új adat, a 13 ezer milliárd Ft-ot meghaladó lakossági állampapír-állomány, hiszen több millióan tartják jelenleg Magyarországon a megtakarításukat részben vagy egészben állampapírban.

Ennek az is az eredménye, hogy míg 2010-ben a teljes magyar államadósság 3%-át finanszírozta a lakosság állampapírok formájában, addig ma már ez az arány több, mint 20%, ha csak a lakossági állampapírok arányát nézzük. Viszont ez az érték ennél magasabb, hiszen a lakosságnak is lehetősége van megvásárolni a nem lakossági állampapírnak minősülő Diszkont Kincstárjegyet és Magyar Államkötvényt, és ezek nincsenek benne a 13 ezer milliárd Ft-ban.

Egyébként egy ezzel párhuzamos, pozitív jelenség, hogy míg a devizaadósság aránya 2010-ben 50% fölött volt, addig ma már 30% alatt van (forrás: AKK.hu). Az adatok ismeretében az sem meglepő, hogy a 2024-es finanszírozási terv teljesülése nagyon jól halad, az ÁKK nem is tervez újabb devizakibocsátással. (forrás: AKK.hu).

A tejes állampapír-állomány (amelyben az intézményi befektetők is benne vannak) közel 60 ezer milliárd Ft.

Július 2-án tettem közzé egy diagramot, amelyen látszik, hogy az elmúlt hetekben az egyes állampapírokból mennyi fogyott. Azóta se történt jelentős változás, a 27. héten is a Fix Magyar Állampapírból vásárolt a legtöbbet a lakosság, 26 milliár Ft értékben. Én továbbra is úgy gondolom, hogy nem mindenki azt az állampapírt vásárolja, ami számára a legjobb lenne, szintén a linkelt cikkben írtam erről.

Kérdésed van?

Látogass el a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalára, az X-re (Twitter), vagy írj e-mailt.

Támogatnál?

Ha támogatnád a munkámat, azt ezen az oldalon megteheted bankkártyával/PayPallal, vagy átutalással az alábbi számlaszámra (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor – 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning