EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FRISS! Azonnal megnyílik a kincstári számla és megújult a Web- és MobilKincstár

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-12-11 18:44:42]
Legutóbb módosította: admin [2023-12-11 19:51:18]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 7049


FRISS! Azonnal megnyílik a kincstári számla és megújult a Web- és MobilKincstár

Aki ma már használta a WebKincstárat vagy a MobilKincstár applikációt, az bizonyára észrevette, hogy megújult a felület és több újdonság is élesedett, ezek elsősorban a biztonságot érintő változások, de van egy fontos változás a bankszámlaszámok kapcsán is, amelynek sokan nem fognak örülni. A leendő ügyfelek számára pedig a kincstári értékpapír-nyilvántartási számla megnyitása sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált, néhány kattintást követően várakozási idő nélkül, azonnal él a hozzáférés. Ez igaz a gyermekek számára nyitható START-számlára is. (Kapcsolódik: jövőre 21% lesz a Babakötvény kamata, itt írtam a konstrukcióról részletesen.)

Változások a Web- és MobilKincstár működésében

  • A jövőben minden tranzakció jóváhagyását, valamint a beállítások, illetve ügyféladatok változtatásának mentését az alkalmazás belépéséhez használt jelszóval, vagy biometrikus azonosítóval kell kötelezően megerősíteni.

  • Egyes adatmódosításokról (pl. új bankszámlaszám rögzítése) az ügyfél rögzített e-mail-címére vagy rögzített e-mail-cím hiányában SMS üzenetben a Kincstár értesítést küld.

  • Biztonsági okokból a jövőben egy összetettebb jelszót kell az ügyfeleknek alkalmaznia a belépések során. A jelszónak tartalmaznia kell minimum 1 kisbetűt, 1 nagybetűt, 1 számot és 1 speciális karaktert. Ha a korábbi jelszavával nem működik a bejelentkezés, a „Bejelentkezés” gomb megnyomásával elérhetővé váló „Új jelszó igénylés” funkcióval lehet új jelszót megadni.

  • Kizárólag a számlatulajdonos nevére szóló új bankszámlaszám rögzíthető. Ezzel megszűnik a kiskapu, amelyet többen ingyenes átutalásra használtak, nem feltétlenül csak a keletkezett hozamok saját célra történő kiutalásához. Persze magáncélra, saját bankszámlára továbbra is ingyenes a kiutalás.

  • Új bankszámlaszám felvétele során, az új bankszámlaszám a rögzített bankszámlaszámok között csak a rögzítéstől számított 48 óra múlva jelenik meg. A 48 órás idő korlát leteltéig erre a bankszámlaszámra átutalás nem kezdeményezhető az elektronikus forgalmazási csatornákon keresztül.

  • A MobilKincstár app futtatásához most már legalább Android 9.0 vagy iOS 10.0 operációs rendszer szükséges. Így jó néhány, régebbi okostelefont használó ügyfél már nem fogja tudni használni a MobilKincstárat, ezt már többen jeleztétek is.

Ha valaki hibát tapasztal a WebKincstár működése során, annak érdemes ürítenie a gyorsítótárat (CTRL+F5). Az indulást követő pár órában tapasztalható volt némi fennakadás a működésben, de ahogy látom, ezek megoldódtak. Még a kiutalás az, ami lassan megy, de bízzunk benne, hogy holnapra ez is helyreáll.

Értékpapír-nyilvántartási számla megnyitása szinte automatikusan

A magyarország.hu-n, az Ügyfélkapus bejelentkezést követően néhány kattintással igényelhető kincstári értékpapír-nyilvántartási számla, ezen az aloldalon: MÁP - Értékpapír nyilvántartási-számla nyitás a Magyar Államkincstárban, a gyerekek számára nyitható START-számla (amelyre Babakötvényt lehet vásárolni), pedig itt nyitható meg: MÁP - Kincstári Start-értékpapírszámla nyitás magyar állampolgárságú, magyar lakóhellyel rendelkező, Magyarország területén élő gyermek részére

Az űrlap a személyes adatokat automatikusan kitölti, így csak egy e-mail-cím és egy telefonszám megadására van szükség (a kétfaktoros azonosítás miatt), és a beküldést követően már aktív is a számla. Valójában ez már egy régóta időszerű funkció, hiszen ez lenne az Ügyfélkapus azonosítási rendszer egyik legnagyobb haszna.

Egyúttal megválaszolásra került az a kérdés is, hogy miként fog megvalósulni az automatikus számlanyitás minden magyar állampolgár részére. Nem kap tehát mindenki automatikusan számlát, ha szeretne, ha nem, ez csak olyan értelemben lesz automatikus, hogy már nem élő személy fogja elbírálni a számlanyitást, hanem ez automatikusan fog megtörténni. Ez jó hír egyébként, hiszen korábban 1-3 hétbe telt, mire az Ügyfélkapus igénylést követően használhatóvá vált a számla.

Ti mit gondoltok az élesedett változásokról? Van valami, amiről nem írtam?

Szolgálati közlemény (nem a jelenlegi cikkhez kapcsolódik): megvannak a "nyertes" hozzászólások, a Lightyear hamarosan megnyitja a hozzászólók között a TBSZ számlákat, aki nem került be, az persze ettől függetlenül továbbra is regisztrálhat és jelentkezhet TBSZ számlanyitásra.

Kérdés és hozzászólás

Csatlakozz a több, mint 10 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning