EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Friss adatok az online számlanyitásról és az állampapír-állományról

Állampapír Friss adatok

Szerző: admin [2023-04-17 15:06:07]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2392


Friss adatok az online számlanyitásról és az állampapír-állományról

A 2023. év első három hónapjában több, mint 80 ezer új ügyfél nyitott állampapír vásárláshoz értékpapír-nyilvántartási számlát a Magyar Államkincstárnál, akiknek az egynegyede (kb. 20 ezer ember) ezt online intézte. 2019 nyara óta lehet az Ügyfélkapuval kincstári értékpapír-nyilvántartási számlát nyitni, és ez idő alatt összesen 100 ezren tettek így. Ebből az látszik, hogy az online számlanyitás az utóbbi néhány hónap során pörgött fel, hiszen az összes online számlanyitás egyötöde mindössze 3 hónap alatt történt meg, az előző négyötödhöz több, mint 40 hónap kellett.

Így már talán az is érthető, hogy miért vált rendkívül lassúvá az online számlanyitás. Onnantól kezdve, hogy valaki elindítja a folyamatot, akár 4 hét is eltelhet, mire él a számla, ezzel szemben személyesen nyitva meg, mindössze néhány órára van szükség, és már vásárolható is az állampapír.

Úgy is fogalmazhatunk, hogy a korábbi, átlagosan napi 60 online számlanyitás üteme 3,7-szeresére, napi 220-ra emelkedett. Látszik, hogy a Kincstár részéről van törekvés a folyamat felgyorsítására, de úgy tűnik, először a személyes kincstári ügyfélpontokra csoportosít plusz munkaerőt, az elmúlt néhány hónapban több új helyen is nyílt az országban olyan személyes ügyfélszolgálat, ahol értékpapír-nyilvántartási számla nyitható és állampapír vásárolható. Jelenleg 77-nél tartanak. A számlanyitás és az állampapír vásárlás lehetőségeiről a Vásárlás menüpontban írtam.

A lakossági vásárlók állampapír-állománya idén nagyjából 1000 milliárd forinttal emelkedett, a Kincstár által kezelt teljes lakossági állampapír-állomány pedig 6400 milliárd forint (ebben tehát nincs benne a többi pénzintézetnél kezelt állomány). Összesen 740 ezer lakossági ügyfele van jelenleg a Kincstárnak.

A kincstári számlákhoz bármikor, akár utólag is lehet díjmentes WebKincstár vagy MobilKincstár hozzáférést igényelni (akár a Postán keresztül is). Ezek úgy működnek, mint a netbankok, és mára ezek jelentik messze a legnépszerűbb csatornát, ahol az állampapír-ügyletek folynak, az állampapír-tulajdonosok a tranzakcióik közel 80%-át itt bonyolítják.

Ti hol nyitottatok számlát? Személyesen a Magyar Államkincstárnál? A Postán? Valamely banknál? Hol kezelitek a kötvényügyleteket? Személyesen? Online?

Oszd meg tapasztalataidat a Magyar Állampapír Kalkulátor közösségével a Facebook-oldalon!

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning