EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

FIGYELEM! Új Bónusz Magyar Állampapír érkezik!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-02-17 07:36:36]
Legutóbb módosította: admin [2023-02-17 11:38:03]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 58623


FIGYELEM! Új Bónusz Magyar Állampapír érkezik!

Igen jó kamattal érkezik az új Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP). A tavaly szeptember 30-án kibocsátott 2025/N sorozatszámú BMÁP forgalmazását február 21-i értéknappal az ÁKK Zrt. lezárja, és egy új sorozatot bocsát ki 2026/O sorozatszámmal. A BMÁP a tavalyi kibocsátás óta nagy népszerűségnek örvendett a lakossági befektetők körében, egy időben a Prémium Magyar Állampapírral volt hasonló szinten az értékesítési volument tekintve, de amióta kijött az új PMÁP 16%-os kamattal, jelentősen csökkent a népszerűsége, de így is hetente több, mint 10 milliárd Ft-nyit vásárol belőle a lakosság (a PMÁP-ból 100 milliárd Ft felett).

Aki Bónusz Magyar Állampapírt vásárolna, annak az új sorozatot érdemes minél előbb megvennie, hogy ne kapjon mellé sok felhalmozott kamatot.

Ennek kapcsán ezt a cikket ajánlom elolvasni.

Az új sorozat

Az új sorozat kondíció jórészt megegyeznek a korábbival, ugyanúgy a 3 havi Diszkont Kincstárjegy aukciók átlaghozama adja a 3 havonta változó kamatbázisát. Jó hír, hogy ezek az átlaghozamok hétről hétre emelkedtek az elmúlt 2 hónap során (a legutóbbi három: 14,21%; 14,31%; 14,36%), így az induló kamatbázisa 14,17% lesz, amire a korábbi sorozathoz hasonlóan 1% kamatprémium jön rá, tehát 15,17% lesz az évesített kamata. A kamatperiódusok 3 hónapig tartanak, kivéve az elsőt, ami csak 2 hónapig, tehát a 2. hónap után az évesített kamat időarányos részét, 2,44% kamatot írnak jóvá. A kamatperiódus kezdete 2023. február 21., a vége 2023. április 21.

Az új sorozat teljes futamideje valamivel több, mint 3 év lesz (2026. október 21-én jár le), de ahogy minden lakossági állampapír, a Bónusz Magyar Állampapír is eladható a futamidő vége előtt, ennek részleteiről ebben a cikkben írtam. Az új sorozat nyilvános ajánlattételét itt találjátok.

A Bónusz Magyar Állampapírt vagy a Prémium Magyar Állampapírt vegyem?

Nem, mintha csak ez a két állampapír létezne, pl. a Diszkont Kincstárjegy sem egy rossz választás, de sokan teszitek fel ezt a kérdést. BMÁP vagy PMÁP? A nagy kérdés természetesen az, hogy hogyan alakulnak a piaci kamatok és az infláció. A Bónusz Magyar Állampapírnak az az előnye, ami a hátránya: a 3 havonta változó kamatbázisa révén dinamikusan követi le a piaci kamatkörnyezet változásait, így, ha nőnek a kamatok, azt hamar leköveti, viszont, ha csökkennek, azt is. Előnye az is, hogy 3 havonta van kamatfizetés. A kifizetett kamat vagy szabadon kivehető és elkölthető, vagy vásárolható belőle újabb BMÁP, így kvázi kamatos kamat keletkezik.

A Prémium Magyar Állampapírnál csak évente van kamatfizetés, tehát csak évente lehet a kamatból kamatos kamatot képezni. Viszont, 2024. február 20-ig biztosan 16% lesz a kamata, és utána következő évben is hasonló kamatot, vagy még valamivel magasabbat várnak. Az infláció ugyan csökkenni fog az év során, és év végére valószínűleg egy számjegyű lesz, de a PMÁP kamatbázisát az éves átlagos infláció adja, és magas szinten kezdünk, tehát átlagban kijöhet akár 14-16% is decemberre (amire rájön még a 0,75-1,5% kamatprémium).

A 2023. január 20-án indult Prémium Magyar Állampapíron már van egy hónapnyi felhalmozott kamat, ami, bár nem annyira jó, hiszen a felhalmozott kamatrész nem kamatozik, a PMÁP kamata annyira magas, hogy még így is bőven megéri, az 1 hónapnyi kamattal nem sokat veszít az ember ahhoz képest, amennyit nyer. A kérdés inkább az, hogy a fentebb leírt előnyöket és hátrányokat ki milyen súllyal veti latba.

A Magyar Állampapír Kalkulátor hétfőtől már az új papírral fog számolni!

Ti melyik állampapírt választanátok jelenleg? Mint mindig, ha kérdésetek, hozzáfűzni valótok van, bátran írjátok meg a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, a bejegyzés alatt.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

E-mailt ezen a felületen tudsz nekem írni.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning