EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Félrevezetnek a hírportálok: nem gyorsult az infláció emelkedése

Infláció Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-05-10 11:15:19]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-10 14:07:55]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 1859


Félrevezetnek a hírportálok: nem gyorsult az infláció emelkedése

Múlt hónapban már jeleztem, hogy ez lesz: szinte az összes nagyobb hírportál megtévesztően tálalja a ma reggeli inflációs adatot. Egy részük a több kattintás reményében teszi ezt, egy másik részük pedig azért, mert a cikk írója nem érti, hogy mi az a YoY infláció. Szándékosan nem idézek konkrét címeket, de nem nehéz megtalálni ezeket a cikkeket, mert ott vannak a főoldalakon, kiemelt hírként. A közös a címadásokban, hogy az infláció gyorsuló emelkedésére vagy a csökkenés megtorpanására utalnak. Csakhogy ez nem igaz, semmi nem változott, pont ugyanolyan ütemben emelkedtek az árak áprilisban, mint azt azt megelőző három hónapban.

Egyetlen pozitív ellenpéldát találtam, ahol a cikk írója érti, hogy mi az a YoY infláció: Bankmonitor. Így néz ki egy korrekt címadás és tartalom.

A január havi áremelkedés mértéke 0,7% volt, a februári szintén 0,7%, a márciusi kicsit magasabb, 0,8%, az áprilisi pedig ismét 0,7% volt. Tehát nincs szó az infláció újbóli emelkedéséről, pont ugyanolyan mértékben emelkedtek az árak, mint eddig is.

De akkor miért írják a hírportálok, hogy emelkedett?

Azért, mert a YoY infláció (Year-over-Year), ami az adott hónap előző év azonos hónapjához viszonyított áremelkedés mértékét mondja meg, emelkedett. Pontosan 3,6%-ról 3,7%-ra.

Hogy lehet, hogy annak ellenére emelkedett, hogy a havi áremelkedés mértéke nem változott?

BÁZISHATÁS!

Ez az, amit a legtöbben nem értenek, és ezt a hírportálok szándékosan kihasználják. Ha benne is van a cikk szövegében a bázishatás kifejezés, pontosan tudják, hogy egy "Megugrott az infláció, ismét gyorsul az árak emelkedése" címmel sok kattintást érnek el, és sok hozzászólást generálnak a hír alatt, ami pörgeti az algoritmusukat.

Nem arról van szó, hogy nincs értelme a YoY inflációnak, vagy, hogy az adott hónapot az előző év azonos hónapjához viszonyítva nem emelkedett az infláció, hanem arról, hogy a hírportálok többsége akkor is a "áremelkedés mértékének elképesztő megugrásáról" beszélne, ha egyébként havi és éves szinten is csökkennének az árak. Azért, mert kihasználják a BÁZISHATÁS furcsaságát.

Ti ne legyetek ilyen könnyen megtéveszthetők, ne adjátok alájuk a lovat, legyetek tisztában azzal, hogy mi az a BÁZISHATÁS, és miért fog a jövő hónapra valószínűleg több, mint 1%-kal EMELKEDNI a YoY infláció (Year-over-Year), még akkor is, ha netán CSÖKKENNÉNEK az árak. BÁZISHATÁS, ezt a kifejezést kell megjegyezni és megérteni a jelentését.

Hogyan jelenik meg a BÁZISHATÁS a YoY inflációban?

Ha leírom, hogyan számítják ki az "éves" (YoY) inflációt, akkor egyből érthetővé válik. Ha a 2024. áprilisi éves (YoY) inflációt szeretnénk kiszámolni, akkor a következő történik:

Először megnézzük, hogy 2023-ban január és december között hogyan változtak havi szinten az árak:

Havi árváltozások 2023-ban: 2.30%, 0.80%, 0.80%, 0.70%, -0.40%, 0.30%, 0.30%, 0.70%, 0.40%, -0.1%, 0.00%, -0.30%

Ezután megnézzük, hogy 2024-ben január és április között hogyan változtak havi szinten az árak:

Havi árváltozások 2024-ben: 0.7%, 0.70%, 0.80%, 0.70%

Majd összeszorozzuk egymással a tavaly május és idén április közötti havi inflációs értékeket, az alábbi módon:

Áprilisi YoY infláció = ((1-0.004)×(1+0.003)×(1+0.003)×(1+0.007)×(1+0.004)×(1-0.001)×(1+0.000)×(1-0.003)×(1+0.007)×(1+0.007)×(1+0.008)×(1+0.007))−1

A képlet eredménye: 3,7 (közelítőleg, mert a KSH több tizedesjeggyel számol, én csak eggyel)

Tehát látjuk, hogy a YoY inflációnak valójában semmi köze ahhoz, hogy idén hogyan változtak az árak, hiszen a 3,7%-os érték nagyobbik részét még a tavalyi havi szintű inflációs értékek teszik ki. Egészen pontosan tavalyról 8, idénről 4 hónap képviseli benne magát.

Azt is látjuk, hogy emiatt arra sem alkalmas a YoY infláció, hogy megmondjuk, hogy idén nőttek-e vagy csökkentek-e az árak. A fenti képlet alapján működő, általam készített Inflációkalkulátorban nézzétek meg, hogy milyen értéket kalkulál úgy a rendszer, hogy májusra már csak 0,6%-os havi infláció van beírva: 4,9%-ot! Tehát júniusra a "BRUTÁLISAN megugrott az infláció" jellegű címadások várhatók a hírportálokon, még akkor is, ha valójában lassulna addigra az áremelkedés mértéke.

Sokan már sejtitek, hogy miért lesz a következő hónapban 4% feletti YoY infláció még akkor is, ha lassul az áremelkedés mértéke, vagy akár még csökkennek is az árak: BÁZISHATÁS.

Tavaly januártól decemberig hónapról hónapra csökkent a havi infláció (néhány kivételtől eltekintve), így az egyre alacsonyabb BÁZISRÓL kiindulva a relatív növekedés nagyobb.

Tehát különösen azokban a hónapokban lesz magasabb a YoY infláció, amelyekben a tavalyi azonoson hónapban negatív volt a havi inflációs érték.

Tehát még egyszer: a YoY infláció nem mutatja meg sem azt, hogy idén hogyan változtak az árak, sem azt, hogy az infláció csökken-e vagy nő. Erre az IDEI, havi szintű árváltozások alkalmasak.

Idén január és április között ezek voltak a havi szintű árváltozások: 0,7%, 0,7%, 0,8% és 0,7%. Tehát az IDEI infláció 2,93% volt ténylegesen.

Novemberben már 6% felett lesz az infláció

Remélem, sikerült érthetően elmagyaráznom, hogy mi az a YoY infláció, mi az a BÁZISHATÁS, és miért állít valótlanságot a hírportálok nagy része. Így, amikor decemberben azt olvassátok a hírportálokon (mert azt fogjátok olvasni), hogy "BRUTÁLISAN emelkedett az infláció, ismét 6% felett van", akkor már tudni fogjátok, hogy ez a BRUTÁLIS érték VALÓJÁBAN mit jelent.

Kapcsolódó: az ide éves átlagos infláció 5% körül lesz várhatóan, tehát a Prémium Magyar Állampapír kamata is 5% körül lesz jövőre. Használjátok az Inflációkalkulátort különböző variációk kiszámolására.

Ne hagyd magad megtéveszteni, fejleszd a pénzügyi ismereteidet

Nagyon aktuális Szendrei Ádám május 30-án megrendezésre kerülő ingyenes online webinárja és a június 8-i pénzügyi alapozó képzése. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné fejleszteni pénzügyi ismereteit, és szeretné jó helyre befektetni megtakarítását. Ebben a cikkben írtam mindkét eseményről, és a regisztrációs linkek is ott vannak a cikkben.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már közel 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning