EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Érdekes jelenségek a lakossági állampapírpiacon - friss adatok

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-02-07 09:32:03]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 15:04:16]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4237


Érdekes jelenségek a lakossági állampapírpiacon - friss adatok

Január 19-től vásárolható meg a minden eddigi magasabb kamattal rendelkező lakossági állampapír, a 4, illetve 7 év futamidejű Prémium Magyar Állampapír 15,25%-os, illetve 16%-os éves kamattal. A kibocsátásuk óta többszörös rájuk a kereslet, és talán meglepő módon, de ez érdemben csak a Bónusz Magyar Állampapír értékesítési adatait befolyásolja, a többi típusból nagyságrendileg ugyanannyit vásárol a lakosság hétről hétre, mint a korábbi hónapokban. Az első körben kibocsátott 500-500 milliárd Ft-nyi mennyiség a következő hetekben várhatóan elfogy, és bár ez nem garantált, de az eddigiek alapján lehet számítani rábocsátásra.

Lakossági állampapírok értékesítési mennyisége 2023 első öt hetében

Lakossági állampapírok értékesítési mennyisége 2023 első öt hetében


Mint a diagramon látszik, a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) korábbi, heti 35 milliárd Ft körüli értékesítési mennyisége a 3. héten 22,7 milliárd Ft-ra esett vissza, ez az a hét volt, amikor a hét második felétől kezdve már kapható volt az új, 16%-os Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A 4. héten a BMÁP értékesített mennyisége tovább csökkent, a PMÁP-é tovább nőtt, a korábbi heti 50 milliárd Ft körüli mennyiség helyett már 175,1 milliárd Ft volt. Múlt héten már csak 137,6 milliárd Ft-ot értékesítettek a PMÁP-ból, de még ez is durván 2,5x több, mint amennyi korábban fogyott hetente.

Eközben egy érdekes jelenséget is megfigyelhetünk: az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)  és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) értékesített mennyisége alig-alig csökkent. Ezt valószínűleg az magyarázza, hogy ezeket a papírokat jellemzően kisebb településeken, a Postán vásárolják, sok esetben papír alapon. A kispostákon nincs lehetőség Prémium Magyar Állampapírt vagy Bónusz Magyar Állampapírt vásárolni, illetve vannak, akik nem szeretnének hosszú futamidejű papírba fektetni. (Itt meg kell jegyezni, hogy bármelyik állampapírt, bármikor el lehet adni, nem kell kivárni a futamidő végét, viszont ezt a cikket érdemes elolvasni hozzá.)

Még csak az év első hónapján vagyunk túl, bizonyára sok újdonság várható még a hátralévő hónapokban, jó néhány dolgot már lehet sejteni (cikk itt).

Végezetül összegyűjtöttem néhány olyan cikket, amely sokakat érinthet:

Mint mindig, ha kérdésetek, hozzáfűzni valótok van, bátran írjátok meg a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-csoportjában, a bejegyzés alatt.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

E-mailt ezen a felületen tudsz nekem írni.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning