EUR: 394.88 | USD: 371.93 | CHF: 407.19 | GBP: 462.57 | RUB: 3.95 | UAH: 9.4

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Kiemelt hír: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Emelkedik az Euró Magyar Állampapír kamata!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-06-21 15:58:32]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 16:37:56]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3600


Emelkedik az Euró Magyar Állampapír kamata!

Az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) egy új állampapír-típus, 2023. március 20-án a Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP) váltotta. Míg a korábbi eurós állampapír kamatbázisa mindig az egyel korábbi év euróövezeti átlagos inflációra épült, addig az új konstrukció kamatbázisát az úgynevezett 3 havi EURIBOR adja, ami lényegében a hazai BUBOR euróövezeti megfelelője, azt mutatja meg, hogy mennyiért adnak kölcsön egymásnak az euróövezeti bankok. A most futó 2026/U Euró Magyar Állampapír sorozatnak 2023. június 23-án lesz a következő kamatfordulója, így akkor kapja meg az új kamatbázisát. Aki vásárolna belőle, annak érdemes ezt most, a fordulókor megtennie, mivel akkor ismét 100%-os árfolyamon vásárolható meg, felhalmozott kamat nélkül. Arról, hogy mi az a felhalmozott kamat, ebben a cikkben írtam.

Mennyi a jelenlegi kamata?

Az Euró Magyar Állampapír 2026/U jelenlegi, éves kamata 2,944%. A kamatperiódusa március 20-án kezdődött, így aki aznap vásárolt belőle, 0,777% kamatra számíthat a június 23-i kamatfizetés alkalmával (az éves kamat 3 hónapra vetített időarányos része).

Minden évben 4 kamatperiódusa van a papírnak, ennek megfelelően évente négyszer van kamatfizetés. A következő kamatperiódus június 23-án kezdődik és szeptember 23-ig tart. A kamat a kamatperiódus fordulónapját megelőző 5. munkanapra vonatkozó EURIBOR értékével válik egyenlővé minden kamatfordulókor.

Mennyi lesz az új kamata?

Mivel két nap múlva, június 23-án lesz a fordulónap, így már ismerjük ezt az értéket, egészen pontosan 3,572% lesz. De valójában ennél több lesz, két okból.
  1. ok: a kamatszámítás módszere az Euró Magyar Állampapír esetében az úgynevezett tényleges/360, ami azt jelenti, hogy a kamatot az adott időszakban eltelt tényleges naptári napok számára számítják ki, és egy 360 napos évet vesznek alapul.

    Vagyis a 3,572% kamatot el kell osztani 360-nal és meg kell szorozni 365-tel, így 3,62% tényleges kamat jön ki.

  2. ok: évente 4 alkalommal van kamatfizetés, és ha valaki minden kamatfizetés alkalmával újabb állampapírokat vásárol a kifizetett kamatból, akkor kvázi kamatos kamatot ér el, így a hozam némiképp növelhető. Ez az előnye azoknak az állampapíroknak, amelyeknek 3 havonta van kamatfizetése, ilyen a Bónusz Magyar Állampapír is, ott is sokan csinálják ezt.

Mi a hátránya az Euró Magyar Állampapírnak?

Kamat

A legnyilvánvalóbb hátránya az, hogy jóval alacsonyabb a kamata, mint a forintos állampapíroké. Leginkább annak éri meg, aki egyébként is szeretne euróban megtakarítani (pl. euróban kapja a bérét).

Ha az eurós megtakarítást nem készpénzben tárolja, akkor a jövőben várható árfolyamnyereség mellett némi kamatnyeresége is lesz, ha az EMÁP-ban kamatozik. Arról, hogy mennyi árfolyamnyereség várható a jövőben, ebben a cikkben írtam, a "Az EUR/HUF árfolyamának változása 2009 és 2019 között" c. fejezetben.

Ha összehasonlítjuk más európai országok eurós kötvényhozamát az Euró Magyar Állampapírral, akkor azt látjuk, hogy nagyjából egy szinten mozognak, pl. Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Németországban is 3% körüli eurós állampapírhozamok vannak jelenleg.

Évente négyszer változó kamatbázis

A gyakori, évi 4 kamatfizetést fentebb előnyként neveztem meg, hiszen 3 havonta visszaforgatható a kifizetett kamat, így kamatos kamatot lehet elérni. A gyakran változó kamatbázis viszont hátrány is lehet, akkor, ha a jövőben elkezd csökkenni az EURIBOR mértéke. Jelenleg emelkedő pályán van, de ahogy a hazai BUBOR, úgy az európai EURIBOR is 0% körüli szinten volt a háború előtti években.

Ha kérdésed, hozzáfűznivalód van, vagy szeretnél értesülni a legfrissebb fejleményekről, csatlakozz a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalához!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning