EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Elindult a Babakötvény kalkulátor

Kalkulátor Új fejlesztések

Szerző: admin [2023-07-19 14:03:09]
Legutóbb módosította: admin [2023-07-20 10:16:09]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 8504


Elindult a Babakötvény kalkulátor

Elindult az egyik legtöbbször kért és legrégebb óta várt funkció, a Babakötvény kalkulátor. Az e-mailjeim és Facebook-üzeneteim között 400-nál is több említését találtam a Babakötvénynek az elmúlt 1,5 évből, és a legtöbb esetben arról szólt a kérdés, hogy hogyan lehetne kiszámolni a várható hozamot. Mivel a Babakötvény egy valóban hosszútávú befektetés, és a futamidő vége előtt nem lehet hozzáférni, ezért jogos igény, ha valaki szeretne a valósághoz leginkább közelítő kalkulációt kapni.

Valamennyi állampapír közül szinte mindig a Babakötvény hozama a legmagasabb, a teljes futamidő alatt az inflációt meghaladóan kamatozik. Ha valaki szeretne megtakarítani a gyermekének, mindenképp érdemes elgondolkodni rajta. A Babakötvényről szóló cikkemben minden tudnivalót leírtam.

Létezik egy babakötvény kalkulátor a babakotveny.hu oldalon is, ami egy jó kiindulási pontja a tájékozódásnak, de csak egy nagyon nyers becslést ad. A most induló fejlesztés a valódi vásárláshoz és időszakos befizetésekhez kötődő paramétereket is figyelembe veszi, és nem csak egy számot ad ki eredményül, hanem megmutatja, hogy mi történik a teljes futamidő alatt és melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a hozamot.

Az új Babakötvény kalkulátor elkészítése során végig azt tartottam szem előtt, hogy egyszerű legyen a használata. Elég egyet kattintani (Hozamok kiszámítása gomb), és kiírja az eredményt, annak részleteivel együtt. Aki pedig szeretné, az részletes beállításokat is végezhet.

Az ember nem is gondolná, hogy milyen sok paraméter van hatással a Babkötvény várható hozamára: az éves inflációk, a kamatprémium, az állami támogatás, az időközi befizetések összege, a gyerek születésnapja, a kamatozás kezdete, a vásárlás időpontja.

Hogy néz ki az új Babakötvény kalkulátor?

Az alábbi képernyőképeken a Babakötvény kalkulátor beállítási felületének (baloldalon), valamint az eredményoldal egy részének (jobboldalon) képernyőképei láthatók. A Babakötvény kalkulátor a Magyar Állampapír Kalkulátor főoldaláról érhető el. Ha valaki csak a Babakötvény várható hozamára kíváncsi, semmi mást nem kell kitölteni a felületen, csak a rózsaszínű Babakötvény részben a képen látható mezőket. A Hozamok kiszámítása gombra kattintva jelennek meg az eredmények.

Babakötvény kalkulátor

Mire képes az új Babakötvény kalkulátor?

 • A gyerek születésnapja és a vásárlás időpontja: ezek az adatok azért fontosak, mert minden gyereknek csak abból a Babakötvényből lehet vásárolni (egészen a 18. születésnapjáig), amelyiket a megszületésének évében bocsátottak ki. Így a maximális, 19 év futamidő kezdete akkor is a gyerek születésének éve, ha pl. csak a 15. születésnapján kap először Babakötvényt (így persze max. 3 vagy 4 évig tudja futtatni).

 • Kezdőösszeg: az állam minden gyermek után ad 42 500 Ft-ot, ami egy letéti számlán pihen a gyerek 18. születésnapjáig. Ennek lehet kérni a Babakötvénybe forgatását, ahol az infláció fölött fog kamatozni a gyerek 18. születésnapjáig. Persze lehet több is a kezdőösszeg, nincs limit.

 • Kapcsoló: "Kivétel a gyerek 18. születésnapján" – ha ezt bepipálod, akkor nem a maximális, 19 év futamidővel számol a Babakötvény kalkulátor, hanem úgy, hogy amikor a gyerek betöltötte a 18. születésnapját, megkapja a pénzt. Dönthet úgy is a gyerek, hogy hagyja még 1 évig futni a kötvényt, ebben az esetben tovább fog kamatozni még egy évig, de további Babakötvény vásárlására már nem lesz lehetőség.

 • Eseti befizetések a futamidő alatt: ha tudod, hogy lesznek olyan évek, amikor egy nagyobb összeget fogsz hozzáadni a tőkéhez (pl. tervezett lakáseladás, kerek születésnap, ballagás stb.), akkor ezeket az eseti befizetéseket is megadhatod..

 • Évi rendszeres befizetés: az állam minden évben ad 10% (de max. 12 ezer Ft) támogatást az előző évi befizetésekre. Ha a maximális állami támogatás kihasználása a cél, akkor évente min. 120 ezer Ft-ot kell befizetned (havi 10 ezer Ft), vagyis annyiért kell évente Babakötvényt vásárolnod. Nyilván nem muszáj.

 • Kapcsoló: "Inflációval növelem évente a befizetést" – felmerül a kérdés, hogyha valaki ma eltervezi, hogy pl. havonta 10 ezer Ft-ot fog félretenni a gyerekének, akkor az mit fog érni 10-20 év múlva, hiszen 2000 környékén a zsemle is csak 8-10 Ft-ba került. A kérdés jogos: a most eltervezett havi vagy éves szintű befizetést érdemes a jövőben fokozatosan növelni az inflációval megegyező mértékben. Ha bepipálod a kapcsolót, akkor a Babakötvény kalkulátor az "Évi rendszeres befizetés" mezőbe írt összeget a háttérben évről évre emelni fogja a becsült infláció mértékével.

 • Útmutató és finomhangolás gomb: itt 19 év inflációját lehet megadni. A félkövérrel kiemelt "Vásárlás éve" az idei évi várható átlagos infláció (az Inflációkalkulátor által kiszámolt érték). A legtöbb mezőbe 3% infláció van beírva, mert a hosszú idősor átlaga alapján nagyjából ez várható. Az értékek persze szabadon átírhatók, ha valaki különböző forgatókönyvekkel szeretne számolni.

Mi látható az eredményoldalon?

 • Futamidő: ez max. 19 év lehet, de a gyerek születésnapjától és a vásárlás dátumától függően lehet kevesebb is (lsd. a "Mire képes az új Babakötvény kalkulátor?" fejezetben leírtakat).

 • Gyerek születésnapja és vásárlás dátuma: ezeket te állítod be.

 • Lejárat dátuma: a futamidőtől függ (lsd. első pont).

 • Összes befizetés: ebben benne van minden, amit a teljes futamidő alatt valamikor a Babakötvénybe tettél – a kezdőösszeg, az eseti és az évi rendszeres befizetések.

 • Állami hozzájárulás: az összes befizetésedre kapott összes állami hozzájárulás a teljes futamidő alatt.

 • Gyerek kap: a beállítások alapján a gyermeked ezt az összeget fogja megkapni a bankszámlájára a 18. vagy 19. születésnapját (az ő döntése). Ez nettó összeg, nem kell utána adózni és más díj sem terheli.

 • Nettó nyereség: a teljes futamidő alatt szerzett kamat és állami támogatás összege, tehát a saját befizetéseid nincsenek benne.

 • Részletek: az eredményoldalon látni fogsz egy Részletek gombot. Ha rákattintasz, több dolgot is kiír: a Babakötvény értékének növekedése évente – az állami hozzájárulások összege évente – az általad megadott eseti befizetések időpontja és összege – a rendszeres befizetések éves összege.

További információ

Ha még van kérdésed a Babakötvény vagy az új Babakötvény kalkulátor kapcsán, megtalálsz a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, Twitteren és e-mailben.

Kérlek, azt is írd meg, ha van ötleted, mivel lehetne még bővíteni akár a cikket, akár a Babakötvény kalkulátort. Ha hibát találsz, kérlek, jelezd.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning