EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Egyre jobb befektetni: magyarul is tud a Lightyear, jönnek a tört ETF-ek és más újdonságok!

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-04-04 14:53:23]
Legutóbb módosította: admin [2024-04-05 08:19:02]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4172


Egyre jobb befektetni: magyarul is tud a Lightyear, jönnek a tört ETF-ek és más újdonságok!

Tegnap (április 3-án) a brit/észt Lightyear megünnepelte Budapesten a születésnapját: 1 éve jelent meg a magyar piacon. A rendezvényen magam is jelen voltam, és sok friss fejleményről tudok beszámolni. A cég az egyik leggyorsabban növekvő befektetési platformot üzemelteti, és nekünk, magyaroknak ez azért kifejezeten kedvező jelenség, mert a magyar piacra kiemelten fókuszálnak, az elmúlt év fejlesztéseinek egy jelentős része kifejezetten a magyar piac sajátosságaira, a magyar felhasználók visszajelzéseire reflektált. Így valósult meg pl. a TBSZ számlanyitási lehetőség, és beszédes, hogy az euró/dollár/font mellett a forint az egyetlen nemzeti valuta a platformon, most pedig további új Magyarország-specifikus újítások érkeznek. Az is jól mutatja a cég kötődését Magyarországhoz, hogy az 55 alkalmazottjából 5-en magyarok, köztük vezetőségi tagok is.

A Lightyear egy brit/észt befektetési platform, ETF-ekbe, részvényekbe és pénzpiaci alapokba (MMF) lehet befektetni rajta keresztül, és a számlán tartott, nem befektetett pénzre is igen jó kamatot fizet.

Tehát, aki az állampapírok mellett szeretne másba is befektetni, annak ez egy nagyon jó lehetőség lehet.

Mint írtam, pont egy éve jelent meg a magyar piacon, és ez idő alatt az egyik legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatássá nőtte ki magát Magyarországon. Talán ez elsősorban annak köszönhető, hogy erősen fókuszál a magyar piacra, pl. soha olyan gyorsan nem vezetett még be Magyarországon pénzügyi szolgáltató TBSZ számlanyitási lehetőséget (adókedvezményes befektetést tesz lehetővé), mint a Lightyear. Arról, hogy hogyan lehet pl. ETF-be fektetni, ebben a cikkben írtam: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl, a webes felület működéséről pedig itt olvashattok: Teljes értékű új webes felület a Lightyearen és nyilvános kereső.

Magyar nyelvű lett a Lightyear

A Lightyear az elmúlt évben sorra jelentette be az országspecifikus fejlesztéseket, és látszik, hogy nem csak megkérdezi a magyar felhasználókat a fejlesztési igényeikről, hanem sorra meg is valósítja mindazt, amit kérnek, és lehetséges. Itt, a Magyar Állampapír Kalkulátoron is több alkalommal kikérték a véleményeteket. Legutóbb az jött ki, hogy nagyon sokan szeretnék, ha lenne magyar nyelvű felület a mobilalkalmazásban és a webes felületen is. Nos, megérkezett ez is, tegnap óta immár magyar nyelven is elérhető a Lightyear. Ez egy újabb lépés afelé, hogy az egyik legnépszerűbb, legtöbbet használt befektetési platformmá nője ki magát Magyarországon.

Továbbra is érvényes, hogy aki regisztrálna, az használhatja a kifejezetten a Magyar Állampapír Kalkulátor felhasználóinak biztosított promóciós linket: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. Aki ezen regisztrál, ajándékba kap bármely választott részvényből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben. Ha a regisztrációnál kimaradt, később is aktiválható a promóciós kód, a beállításokon belül, a Promotions menüpontban. Azt kell beírni, hogy MAGYALL, és legalább 19 ezer Ft-ot kell elhelyezni a számlán, hogy begyűjthető legyen a bónusz.

Elérhető a magyar nyelvű felület

Lightyear magyar nyelvű felület

A nyelvi fordítás egy állandó folyamat, így a felület fejlődésével párhuzamosan a fordítások is változhatnak időről időre. A felület 100%-os magyarítása az elkövetkező hetekben várható.

Új fejlesztések, újítások és a jövő

Április 3-án tartotta meg a Lightyear Budapesten az 1 éves születésnapját, amelyen az alapító-vezérigazgató Martin Sokk is jelen volt, és a Lightyear jövőjéről beszélt, valamint a kérdéseknek is helyet kaptak. Sokan közületek, a Magyar Állampapír Kalkulátor felhasználói közül is jelen voltak. Nem csak azok jöttek el, akik már Lightyear felhasználók, hanem sokan voltak olyanok is, akik csak érdeklődők és első kézből szerettek volna információt szerezni a platformról.

Megjelent a magyar nyelvű felület a Lightyeren

Martin Sokk egy összehasonlítással kezdte a prezentációját: az USA-ban az emberek 50%-a, az EU-ban a 15%-a, Magyarországon pedig mindössze a 11,8%-a rendelkezik befektetésekkel. Látva ezt a drasztikus különbséget, Martin Sokk és a társalapító Mihkel Amer mintegy küldetéscélként fogalmazták meg, hogy céljuk az emberek sikeres befektetővé kovácsolása, és ezáltal a pénzügyi helyzetük javítása, vagyonuk növelése. Tehát bőven van még hová fejlődni, a Lightyear azért is egy nagyon szimpatikus platform, mert azok számára is érthetővé és átláthatóvá teszi a befektetéseket, akik korábban esetleg nem mertek belevágni.

Martin bemutatta a Lightyear csapatát: a cégnek van egy londoni és egy tallini központja, az alkalmazottak pedig sok különböző helyről érkeztek, pl. a Revoluttól, a RobinHoodtól, a Wolttól, a Pipedrive-tól vagy a Wise-tól. Maga Martin Sokk is ez utóbbi cégben, tehát a Wise-ban dolgozott, mielőtt Mihkel Aamerrel megalapították volna a Lightyeart.

A cégnek több kisebb-nagyobb befektetője van, de négy nagy vállalattól származik a 35 millió dollárnyi befektetett tőke zöme: az űrhajózással is foglalkozó Virgin Grouptól, a Lightspeed Commerce kereskedelmi vállalattól, a Taavet+Sten befektetési vállalattól, valamint a kockázatitőkével foglalkozó Mosaic Ventures-től.

A Lightyear egy fontos jelmondata, amelyet a születésnapi rendezvényen osztogatott pólókra is rányomtattak: "Creating successful investors", tehát sikeresek befektetők kinevelése. Ez azért egy jó mondat, mert valóban fontos teendő, a "befektetők" szót akár le is cserélhetjük "pénzügyi tudatossággal rendelkezők"-re. Nagy kihívás, hogy a világon sok helyen (és Magyarországon különösen) az emberek pénzügyi kultúrája, pénzügyi ismeretei fejlesztésre szorulnak. A Magyar Állampapír Kalkulátorral és a cikkeimmel is ezen próbálok segíteni, és azért is nagyon szimpatikus a Lightyear, mert ők is ezen dolgoznak.

Érkeznek a tört ETF-ek és európai részvények

A születésnapi rendezvény egyik legfontosabb bejelentése volt, hogy a Lightyear megkapta az engedélyt a tört ETF-ek (fractional ETF) és tört európai részvények bevezetésére. Az amerikai részvényekből már régóta lehet töredéket is vásárolni (tehát nem kell megvenni egy teljes részvényt), akár 100 Ft-ért is. Az ETF-ekből és európai részvényekből viszont egyelőre nem lehet töredéket vásárolni, de ez hamarosan meg fog változni, már csak a technikai simítások vannak hátra. Sokfajta ETF és részvény érhető el a platformon, van, amit 2-3 ezer Ft-ért is meg lehet venni, de van, amit ennek a sokszorosáért. Ez fog megváltozni, a drágább ETF-ekből és európai részvényekből is lehet majd töredéket vásárolni. Arról, hogy mi az ETF, és miért lehet nagyon jó választás akár annak is, aki még csak tapogatózik a befektetések világában, ebben a cikkben írtam: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl

Hamarosan indul a magyar nyelvű ügyfélszolgálat

A Lightyear egyik legnagyobb erőssége a gyorsan reagáló ügyfélszolgálata, ám egyelőre csak angolul beszélő kollégák vannak a túloldalon, akiknek a munkáját magyarul beszélő kollégák segítik. Hamarosan viszont ez megváltozik, és lesz egy dedikált, magyarul beszélő ügyfélszolgálati munkatárs, így még gördülékenyebbé és hatékonyabbá fog válni a kommunikáció.

Üzleti fiók bevezetését is tervezik

Martin Sokk elmondta, hogy sokat kért lehetőség, hogy vállalkozások is nyithassanak számlát a Lightyearnél, ezért dolgoznak azon, hogy Magyarországon is elérhető legyen ez a számlatípus. Céldátum egyelőre nincs.

Lesznek mintaportfóliók

A korábbi, Lightyearről szóló cikkeimben írtam arra példákat, hogy mibe lehetséges befektetni (pl. itt), de mindig kérdéses, hogy pontosan melyik ETF-eket és részvényeket érdemes megvásárolni. Magyarországon messze az nVidiába és Apple-be fektetnek a legtöbben az emberek a Lightyearen, az ETF-ek közül pedig az S&P 500 ETF a legnépszerűbb. Martin Sokk elmondta, hogy tervezik mintaportfóliók bevezetését, amely segítheti az embereket a befektetési döntéseik meghozatalában.

További fejlemények és információk

A jelenlévők köréből záporoztak a kérdések, és elhangzott még néhány érdekes dolog, pl. szóba került a biztosítás. Itt Martin Sokk vezérigazgató elmondta: az eurós értékpapírokat az észt állami befektetésvédelmi alap 20 ezer euróig biztosítja, a dollárosokat pedig az amerikai állami értékpapír-befektetővédelmi társaság 500 ezer dollárig. Ezek a biztosítási értékek a legtöbb hasonló befektetési platformon azonosak. A megbízhatóság kérdése egyébként nem is igazán a biztosítási védelemről szól, hanem azokról a biztonsági intézkedésekről, ellenőrzési folyamatokról és gátakról, amelyek függetlenítik a biztonság kérdését a Lightyeartől. Martin nyomtatékosította, amit eddig is tudtunk: nem a Lightyear őrzi az ügyfelek vagyonát (ellentétben a bankokkal), hanem megbízható, régmúltra visszatekintő pénzügyi intézmények, mint amilyen az ABN AMRO és a világ legnagyobb vagyonkezelő vállalata, a BlackRock, amely 9,42 billió (!) dollárnyi befektetést kezel, és már 36 éve működik.

Szóba került még a bankkártya bevezetése, amelynek lehetőségét Martin nem zárta ki, de nincs a cég közeli tervei között. Valaki rákérdezett az amerikai bitcoin ETF-ekre: ezekkel az EU-ban egyelőre nem lehet kereskedni. A TBSZ kapcsán Martin elmondta, hogy nem terveznek változtatni az ingyenességén, tehát továbbra is ők az egyetlen befektetési platform, akik ingyen nyújtják ezt a számlatípust (adókedvezmény érhető el vele). A távolabbi jövőben szeretnék majd tőzsdére is vinni a céget, de ennek még nem jött el az ideje.

Aki kedvet kapott a regisztráláshoz és a befektetések ezen típusával való megismerkedéshez, az a promóció keretében ajándékba kap bármely választott részvényből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben, ha itt regisztrál: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator. Ha a regisztrációnál kimaradt, később is aktiválható a promóciós kód, a beállításokon belül, a Promotions menüpontban. Azt kell beírni, hogy MAGYALL, és legalább 19 ezer Ft-ot kell elhelyezni a számlán, hogy begyűjthető legyen a bónusz.

Kérdés, megjegyzés

Csatlakozz a 12 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Disclaimer: Befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet, a tőke kockázatnak van kitéve. Az adózásról ne feledkezz meg. Felhasználási feltételek érvényesek. A cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning