EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Csökkenő pályán a BMÁP kamata, a PMÁP kamata viszont 20% fölött lehet

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-05-02 18:43:46]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4770


Csökkenő pályán a BMÁP kamata, a PMÁP kamata viszont 20% fölött lehet

Egyre markánsabban rajzolódik ki két ellentétesen ható folyamat. A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) kamatbázisát adó három hónapos Diszkont Kincstárjegyek aukciós átlaghozama hétfőn tovább csökkent, ellenben az idei évi átlagos inflációt egyre magasabbra teszik az elemzők, így jelen állás szerint az idei 16%-os kamatszint után jövőre 20-21% lesz a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) éves kamata.

Bónusz Magyar Állampapír

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mi adja ennek az állampapírnak a kamatbázisát, és a milyen folyamatok indultak el, mindenképp érdemes elolvasni az előző cikkemet. A cikkben bemutattam, hogy az elmúlt bő 3 évben hogyan alakult a DKJ-aukciók átlaghozama, és leírtam, hogy hosszabb idő után először nem nőtt, hanem csökkent ez az érték, ami potenciálisan egy csökkenő tendencia első állomása lehet. A 2023. május 2-i aukción ismét alacsonyabb átlaghozam alakult ki, ráadásul, az előző hetihez képest nagyobb mértékben csökkent. A 16. héten 14,94% volt, a 17. héten 14,92%, május 2-án pedig csak 14,59% volt az aukciós átlaghozam. Ezen adatok birtokában még mindig nem kell attól tartani, hogy a BMÁP kamatbázisa a következő kamatperiódusban hirtelen nagymértékben leesik, de megtört a hosszú ideje tartó emelkedő tendencia.

Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír rendkívül népszerű, az idei több, mint 1000 milliárd forintos lakossági állampapír-állomány növekedése elsősorban ennek a papírnak köszönhető. A népszerűsége nem alaptalan, hiszen ezen a kockázati és elérhetőségi szinten nincs magasabb hozamú befektetési lehetőség.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs előrejelzése szerint idén 15-19,5 százalék között várható az éves átlagos infláció. A friss szakértői becslések szerint ez az érték közelebb lesz az MNB által megadott felső határhoz, pl. az OTP 19,5%-ot vár, az ING és a Raiffeisen 19%-ot. Ha ez valóban így lesz (márpedig az elmúlt 4 hónapos inflációs adata erre enged következtetni), a Prémium Magyar Állampapír kamata - a kamatprémiummal együtt - jövőre legalább 20% lesz.

Ami a nagy kérdés, hogy a kb. 3 havonta érkező új PMÁP-sorozatok a jövőben is ugyanezzel a konstrukcióval érkeznek-e, vagy az ÁKK változtat rajtuk. Természetesen, akinek már van Prémium Magyar Állampapírja, vagy még vásárol a lezárás előtt a 2030/J vagy 2027/K sorozatból, az bebiztosíthatja magának az idei 16%-os kamatot és a jövő évi 20% körül várható kamatot is.

Ha kérdésed lenne vagy megosztanál valamit, akkor várunk a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning