EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

BREAKING - Teljesen átalakulnak az állampapírok

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-12-20 18:10:02]
Legutóbb módosította: admin [2022-12-20 18:10:02]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 25747


BREAKING - Teljesen átalakulnak az állampapírok

Új lakossági állampapír érkezik, megszűnik az Egyéves Magyar Állampapír, megemelik a MÁP+ kamatát és januárban új Prémium Magyar Állampapír is jön. Körvonalazódik a 2023. évi átlagos infláció végleges szintje is.

Ma mutatta be Varga Mihály pénzügyminiszter a 2023-as finanszírozási tervet, és az ÁKK vezérigazgatója is beszámolt a 2023-ban esedékes változásokról a lakossági állampapírok kapcsán.

  1. A legelső újdonság, amivel szembesülni fogunk, az a januárban érkező új Prémium Magyar Állampapír sorozat. Az új sorozatok valószínűleg már jóval hosszabb futamidejűek lesznek, legkevesebb 5, de elképzelhető 10 éves is. A 4 éves változat egész biztosan megszűnik. Az nem teljesen világos, hogy már ez a januári változat is ilyen hosszú futamidejű lesz-e, de aki rövidebb futamidőt szeretne, annak érdemes minél előbb vásárolnia a még most kapható 4 vagy 6 éves sorozatból. Az idő előtti eladás lehetősége természetesen a jövőben is megmarad, itt olvashatjátok el a kapcsolódó cikket. Életbelépés dátuma: 2023. január második fele

  2. Megszűnik az Egyéves Magyar Állampapír. Életbelépés dátuma: ismeretlen, de biztos, hogy a januárban érkező új PMÁP sorozat bevezetése után

  3. Nőni fog a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) kamata, ami nem meglepő, tekintve, hogy az egykor "szuperállampapírnak" nevezett konstrukció ma már kifejezetten rossznak számít. Az ÁKK célja, hogy a magasabb kamattal ismét vonzóvá tegye a konstrukciót, de Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója elmondta, hogy továbbra sem a MÁP+-nak lesz a legmagasabb hozama a forgalomban lévő papírok között, viszont ez lesz az egyetlen, amely évi egy alkalommal 100%-os árfolyamon értékesíthető lejárat előtt is, tehát továbbra sem lesz idő előtti eladási költsége a kamatfizetési napot követő 5 munkanap során. Életbelépés dátuma: ismeretlen, de biztos, hogy az új PMÁP után

  4. Bevezetnek egy teljesen új, fix kamatozású papírt, 5 éves futamidővel. Magasabb lesz a kamata, mint az MÁP+ megemelt kamatának, tehát valószínűleg egy kifejezetten vonzó konstrukció lesz, cserébe nem lesz ingyenesen visszaváltható évente 1 alkalommal, mint a MÁP+, de némi díj (valószínűleg 1%) fejében bármikor eladható lesz idő előtt is. Valószínűleg lesz belőle materializált változat, tehát papír alapon is megvásárolható lesz. Életbelépés dátuma: 2023. második fele

További változások:

  1. A jövőben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (ami ugyebár egy nagyon hosszútávú konstrukcióvá alakul át) kamatprémiumát (ami a kamatbázison felül jár) dinamikusan fogják változtatni, hogy mindenkor vonzó konstrukció legyen. Valószínűleg arról van szó, hogy amikor alacsony az infláció, akkor némiképp magasabb lesz a kamatprémium.

  2. A Bónusz Magyar Állampapírból és Prémium Magyar Állampapírból a jövőben egy személynek, egy adott sorozatból legfeljebb 250-250 millió forint értékben lehet eladni.

  3. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke szerint az idei decemberi infláció 26-27% is lehet, így a legpesszimistább becslésem jöhet be, ami legalább a Prémium Magyar Állampapírok kamata szempontjából előnyös, mivel a kamatuk jövőre így 16% fölött lehet.

A változások értékelése:

Az ÁKK kimondott célja, hogy tovább növelje a lakossági állampapír-állományt, 2024-re a 11 ezermilliárd forintos állományi szintet szeretné elérni, és erre csak akkor van esély, ha a jelenleginél is vonzóbb konstrukciókkal tudnak előállni. Mivel most messze a Prémium Magyar Állampapír kamata a legmagasabb (a hetente eladott összes lakossági állampapír 50-70%-át ez teszi ki), és a kevésbé vonzó papíroktól igyekeznek megszabadulni a befektetők (pl. a MÁP+-t már csak kevesen tartják, pedig korábban az volt a legnépszerűbb), nagyon homogénné kezd válni az adósságszerkezet, funkciójukat vesztik a különböző típusú állampapírok.

Az átalakítás célja tehát az, hogy ne egyetlen állampapír domináljon, és azok számára is legyenek állampapírok, akiknek eddig nem volt igazán megfelelő konstrukció:

  • Az új, legalább 5, legfeljebb 10 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír annak lesz jó, aki nem szeretne sokat foglalkozni az állampapír-portfóliójával, de stabilan az infláció fölötti hozamot szeretne elérni egy passzív befektetéssel (persze idő előtt továbbra is eladható lesz, valószínűleg 1% költség mellett, mint most).

  • Az új, még meg nem nevezett 5 éves, fix kamatú állampapír azoknak lesz jó, akik a kiszámíthatóságot keresik, és nem akarnak azon aggódni, hogy a csökkenő infláció, netán defláció miatt (ami 2014-ben és 2015-ben is volt) lesznek évek, amikor nagyon alacsony lesz a befektetésük hozama. Jövőre biztos, hogy alacsonyabb lesz a kamata, mint a Prémium Magyar Állampapírnak, de hosszú távon már megtérülhet a fix kamat.

  • A megemelt kamatú MÁP+ szintén azoknak lesz jó, akik egy fix, kiszámítható hozamú befektetést keresnek, de tartanak attól, hogy idő előtt szükségük lesz a pénzükre, és majd esetleg csak nagy költség mellett tudnak hozzájutni. A MÁP+ évente egy alkalommal költség nélkül eladható.

Ha valakinek van még további információja az átalakuló állampapírok kapcsán, az kérem, ossza meg velem, a fejleményekről pedig a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, a poszt alatt tudunk beszélgetni.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning