EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

BREAKING! Magyarországon az egyik LEGALACSONYABB az infláció!

Infláció Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-11-10 08:59:25]
Legutóbb módosította: admin [2023-11-10 14:59:54]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 7926


BREAKING! Magyarországon az egyik LEGALACSONYABB az infláció!

A KSH november 10-én reggel publikálta a friss inflációs adatokat, az előző hónaphoz képest DEFLÁCIÓ volt Magyarországon, az év/év infláció 10% alá csökkent (9,9%). A havi áremelkedés mértéke immár 9. hónapja az EU-s ÁTLAG ALATT van Magyarországon, a mai adat pedig azt jelenti, hogy már második hónapja az egyik legalacsonyabb nálunk az infláció az EU-s országok között. Az Eurostat által közzétett legfrissebb, októberre vonatkozó harmonizált fogyasztói árindexek alapján mindössze 5 országban alacsonyabb az havi infláció, mint Magyarországon. Legnagyobb mértékben hónapok óta Hollandiában, Ausztriában, Szlovéniában, Belgiumban nő az infláció. Magyarországon a 9. hónapja nem éri el a havi infláció az 1%-ot, májusban és októberben pedig DEFLÁCIÓ volt (negatív infláció).

A havi áremelkedés átlagos mértéke január és október között 0,58%, ha pedig csak a február és október közötti időszakot nézzük, 0,37%.

De akkor mi az a 9,9%?

A média rendszerint az inflációs előrejelzés szempontjából LEGLÉNYEGTELENEBB adatot, az év/év inflációt teszi közzé, mivel az a természetéből adódóan szépen, fokozatosan csökken, és lehet neki szurkolni, mint egy focimeccsen. Egy felmérés alapján mindössze az emberek 23%-a érti, hogy mit jelent a média által hónapról hónapra közzétett adat.

A 9,9%-os inflációba (ami januárban még 25,7% volt) bele van számolva az elmúlt 12 hónap inflációs értéke, így 2022. októberé, novemberé, decemberé és 2023. januáré is. Pontosan tudjuk, hogy ezekben a hónapokban tetőzött az infláció, elképesztő áremelkedéseknek voltunk szemtanúi, volt olyan termékkör, amelynek több, mint 100%-kal nőtt az ára.

Vagyis Magyarországon hiába 0,37% a havi áremelkedés átlagos mértéke az elmúlt 9 hónapban, még mindig beleszámolják a 12 hónappal ezelőtti rendkívül magas drágulásokat. Vagyis az év/év inflációt nézni teljesen felesleges, nem mond semmit, nyilván csökkenni fog, hiszen tavaly minden hónapban magasabbak voltak az árak, így ahogy megyünk előre az időben, mindig egyel magasabb BÁZISHOZ viszonyítunk.

Példa az év/év infláció értelmetlenségére

Fiktív példa következik, nem néztem utána a sajt árának, csak az év/év infláció kiszámítása módszertanának értelmetlenségét szemléltetem.

2022. októberben 5 000 Ft volt a sajt kilója, novemberben 6 000 Ft. Ezzel szemben idén októberben és novemberben is 5 100 Ft.

Így idén novemberben azt lehet olvasni, hogy 2%-ka nőtt a sajt ára, decemberben pedig már azt fogják írni, hogy 15%-kal csökkent. Ugyanannyiba kerül idén októberben és novemberben is a sajt, de lehet örömködni, hogy 15%-kal csökkent az ára. Tehát az ugyanannyiba kerülő sajt inflációja októberben 2%, novemberben pedig már -15%. Lehet, hogy pontosabb értékeket kapnánk, ha véletlenszerűen írnánk egymás után számokat.

Értjük már, hogy miért nincs semmi értelme az év/év inflációnak?

Az infláció VALÓDI mértéke Magyarországon

A fenti fejezetben bemutattam, hogy miért nincs értelme az év/év inflációs értéket figyelni, amelyeket mindenki vár, mint a messiást. Ha azt akarjuk megmondani, hogy Magyarországon és a világon mennyivel nőnek vagy csökkennek TÉNYLEGESEN az árak, akkor az egyetlen értelmes adat a harmonizált fogyasztói árindex HAVI változása, ezt az adatot használja az Eurostat.

A harmonizált fogyasztói árindexek (HICP, EICP, MUICP) az Eurostat által számított harmonizált indexszámok. Ezek révén hasonlíthatók össze az Európai Unió tagországainak inflációs mutatói. Ezeket ezen az oldalon teszi közzé az Eurostat.

Havi áremelkedés (HICP) értéke Magyarországon (%)


Havi áremelkedés (HICP) értéke az EU-ban, 2023. szeptember és október között (%)


Ez NEM igaz, minden nagyon drága!

Valóban. Tavaly olyan mértékben drágultak az árak, amelyre talán senki nem számított. Egyes termékkörök ára akár 50-100%-kal vagy még többel emelkedett. Ez viszont már nem fog megváltozni. Ez az új BÁZIS. Az infláció csökkenése nem azt jelenti, hogy csökkennek az árak. Az infláció csökkenése azt jelenti, hogy kisebb tempóban nőnek.

A közgazdászok által optimálisnak tartott éves átlagos mértéke 3% körül van, vagyis valamennyi inflációra szükség van a gazdaság növekedéséhez.

A tavaly kialakult új árszinthez hozzá kell szokni, mást nem tudunk tenni. A vásárlóerő nem az árak csökkenése révén fog visszatérni, hanem idővel, a bérek emelkedésével.

Hasonló, pénzügyi ismereteket átadó cikkeimet és az állampapírokkal kapcsolatos friss cikkeimet a Hírek menüpontban találjátok.

Egy témához szorosan kapcsolódó cikkem: Így rombolta le a politika az emberek pénzügyi ismereteit

Még 8 napig lehet regisztrálni Szendrei Ádám intenzív online pénzügyi képzésére, amely kezdőknek és középhaladóknak szól. A regisztráció díja 3990 Ft, a képzés november 18-án lesz: regisztráció.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a több, mint 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning