EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

BREAKING! Év végére megfeleződhet a Bónusz Magyar Állampapír kamata

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-10-03 18:26:22]
Legutóbb módosította: admin [2023-10-03 18:55:54]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 6156


BREAKING! Év végére megfeleződhet a Bónusz Magyar Állampapír kamata

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) az elmúlt 2 évben rendre a második legnépszerűbb állampapír volt a Prémium Magyar Állampapír után. Már túl van népszerűségének csúcsán, de még mindig hetente 8-10 milliárd Ft értékben vásárol belőle a lakosság. Egyértelmű előnye a 3 havi kamatfizetés, viszont olyan folyamatok játszódnak le a gazdaságban, ami miatt decemberre a jelenlegi kamat felére is visszaeshet az évesített kamata. Mivel az is kérdéses, hogy meddig lesz még komoly alternatívája, amire le lehet cserélni, érdemes lehet mielőbb lépni. A cikkben azt is kifejtem, hogy miért kérdéses az alternatíva.

Miért eshet vissza a felére a BMÁP kamata?

A Bónusz Magyar Állampapír 3 havonta változó kamatbázisa az intézményi vásárlóknak rendezett három havi Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aukciós átlaghozamán alapul. Amikor az ÁKK 2022. szeptember 30-án forgalomba hozta a korábban már létező, de alapjaiban megújított Bónusz Magyar Állampapírt, akkor azért volt nagyon jó választás, mert az infláció mellett a piaci kamatok is rendkívül magasak voltak, az irányadó kamat a 18%-os szintet is megjárta. Így az DKJ aukciókon is nagyon magas árfolyamon keltek el a kötvények, ami jót tett a Bónusz Magyar Állampapírnak, volt olyan időszak, amikor magasabb volt a BMÁP kamata, mint a PMÁP kamata. Ennek már vége.

Az MNB több lépcsőben csökkentette az irányadó kamatot, és most már újra a 13%-os alapkamat határozza meg a piaci viszonyokat. Ez azt eredményezte, hogy a DKJ aukciókon is egyre alacsonyabb árfolyamon találnak gazdára a kötvények. A viszonylag lassú, de egyenletes csökkenést a legutóbbi két aukció megtörte, és a korábbi 9% fölötti szintről múlt héten 7,54%-ra esett vissza az átlaghozam, és a mai napon (október 3.) sem tért vissza a korábbi szintre, csak egy kicsit szépített, 8,03% lett az átlag.

Várhatóan mennyi lehet a BMÁP kamata?

Ha nem történik valamilyen rendkívüli, a gazdaságot is érintő negatív hatású esemény decemberig, akkor nagyon valószínű, hogy a csökkenés folytatódni fog, és nem lenne meglepő, ha év végére már csak 5-6% körüli DKJ aukciós átlaghozamokat látnánk. Erre persze rátevődik az 1% kamatprémium, de úgy is csak 6-7% lenne az évesített kamat (ami 3 hónapra vetítve kb. 1,5% hozam).

A Bónusz Magyar Állampapír legmagasabb évesített kamata 15,81% volt idén tavasszal, ám a 2025/N sorozat már csak 9,86%-kal fut, a 2026/O sorozat 11,92%-kal. A 2025/N következő kamatfordulója december 30-án lesz, a 2026/O sorozaté pedig október 21-én. Még nem látni, hogy pontosan milyen kamattal fognak továbbfutni ezek a sorozatok, de a 2026/O kamata október 21. után 8% körül alakulhat, a 2025/N kamata december 30. után a 6-7% körül. Ezek persze csak becsült értékek, és nem lehet egzakt módon kiszámítani, hogy pontosan mi várható.

Meddig van lehetőség Prémium Magyar Állampapírra váltani?

A Bónusz Magyar Állampapír idő előtti eladásának díja a Magyar Államkincstárnál a névérték 1%-a (pl. 1 millió Ft esetében 10 ezer Ft). Ez minden időpontban ennyi, tehát nincs olyan kitétel, mint a MÁP+-nál, hogy a kamatfizetést követő napokon díjmentes az idő előtti eladás. Idő előtti eladásnál az addig összegyűlt kamatot időarányosan, napra pontosan jóváírják. Tehát nincs ideális időpont egy esetleges váltásra, mindegy, hogy ez mikor történik meg.

Viszont! Aki azon gondolkodik, hogy átváltaná a BMÁP papírjait Prémium Magyar Állampapírra, amelynek jelenleg 14,75% az évesített kamata, és jövőre 18% körül várható (Inflációkalkulátor), annak nem érdemes késlekednie, mivel a jelenleg kapható 2033/I sorozatot augusztus 2-án bocsátották ki, és az eddigi gyakorlat alapján egy sorozat legfeljebb 2-3 hónapig vásárolható meg, és már október van. Az ÁKK már második alkalommal rontott az újabb PMÁP-sorozatok konstrukcióján (már csak 0,25% a kamatprémiuma a korábbi 1,5% helyett), és mivel a 2023-as finanszírozási terv időarányos teljesítésével jól halad (szeptember 30-ig az idei évre tervezett 5085 milliárd Ft lakossági állampapír 79%-át már kibocsátotta), ezért már nincs szüksége arra, hogy pl. a korábbi BMÁP-hoz hasonló bomba ajánlattal álljon elő. Bármikor lezárhatja a jelenlegi PMÁP sorozat forgalmazását, és arra sincs garancia, hogy lesz még a jövőben is Prémium Magyar Állampapír. Az eurós változat már idén márciusban megszűnt.

A Kalkulátorban ahogy korábban, úgy most is a legfrissebb inflációs- és kamat előrejelzések alapján számolható ki és hasonlítható össze valamennyi lakossági állampapír várható hozama, tetszőleges időtávra.

További friss cikkek

A Hírek menüpontban rendszeresen hírt adok azokról a friss fejleményekről, amelyek alapvetően meghatározzák az állampapírpiac alakulását, emellett más befektetési lehetőségekről is beszámolok, és pénzügyi ismereteket bővítő cikkekkel is találkozhattok.

Hozzászólási lehetőség

Csatlakozz a közel 9 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várunk az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning