EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Beszakadtak a Diszkont Kincstárjegyek hozamai!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-06-26 16:10:07]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-26 16:11:05]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 27679


Beszakadtak a Diszkont Kincstárjegyek hozamai!

Már jó ideje látjuk, hogy a Diszkont Kincstárjegyek hozamai folyamatosan csökkennek. Ez így is van jól, hiszen a rendkívül magas alapkamat és a még magasabb irányadó kamat (egynapos betéti tender) szintje hosszú távon tarthatatlan, összességében senkinek nem jó. Csökkennek tehát a kamatok és hozamok, az infláció csökkenésével párhuzamosan az MNB elkezdte csökkenteni az irányadó kamatot (kapcsolódó cikk itt).

Mi történik most?

Ennek következő látványos eredménye, hogy az Államadósság Kezelő Központ által, a mai napon közzétett állampapírpiaci referenciahozamok jóval alacsonyabbak, mint múlt hét pénteken, különösen a rövid lejáratú kötvények esetében. Ennek elsődleges oka valószínűleg az, hogy július 1-től egy új szabály szerint a kötvényalapok, részvényalapok és vegyes alapok portfóliójában legalább 60%-nak kell lennie az értékpapírok súlyának, ezeken belül is jórészt magyar állampapíroknak.

Az intézkedésnek kimondva is az a célja, hogy leszorítsa a hozamokat, ez szükséges ahhoz, hogy helyreálljon a gazdaság egyensúlya, a befektetéseknél jól mutatnak a magas hozamok, de mellette ott a magas infláció és magas hitelkamatok, tehát hosszú távon tarthatatlan a helyzet. Az intézkedés másik célja, hogy az intézményi befektetők jóval nagyobb arányban fektessenek állampapírokba, más eszközök helyett.

Ami lakossági befektetőként a folyamat látványos eredménye, hogy csökken a másodpiacról vásárolható Diszkont Kincstárjegy hozama. Természetesen a meglévő, már megvásárolt Diszkont Kincstárjegyeket ez nem érinti, de egyre kevésbé éri meg Diszkont Kincstárjegyekbe fektetni. Ez a Bónusz Magyar Állampapír kamatára is negatívan hat, ma már látjuk, hogy mennyi lesz a 2025/N BMÁP következő kamatperiódusra vonatkozó kamata. Friss, mai cikk itt.

Mennyi most a Diszkont Kincstárjegy hozama?

Jelenleg a 2023. november  29-én lejáró D231129 sorozatszámú DKJ évesített hozama a legmagasabb: 10,81%.

Ez már sehol nincs a korábbi, 15% körüli értékektől.

Látványosabban csökkent a rövidebb lejáratú DKJ-k hozama, a nyáron vagy ősszel lejáróké szinte mind 9,83%.

A folyamat eredménye, hogy egyre inkább a Prémium Magyar Állampapírt éri meg megvenni, akár rövid távra is, hiszen az idő előtti eladási költség 1%-át nagyjából 20 nap alatt kitermeli a rendkívül magas 15,5%-os kamat, ami jövőre, egészen 2025. májusáig várhatóan még magasabb lesz, 20% körül fog alakulni.

Ha kérdésed, hozzáfűznivalód van, vagy szeretnél értesülni a legfrissebb fejleményekről, csatlakozz a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalához!

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning