EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Befektetési és megtakarítási lehetőségek 2024-ben

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2024-06-01 13:30:00]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3340


Befektetési és megtakarítási lehetőségek 2024-ben

A 2020 és 2023 közötti időszak komoly kihívásokat, de egyúttal lehetőségeket is tartogatott a befektetők számára. A tőzsdei árfolyamok egy zuhanórepülést követően meredek emelkedésnek indultak, a kötvényárfolyamok három évtizede nem látott magasságba emelkedtek, és így a magyar állampapírok hozamai is rendkívül magasan álltak, aki tavaly fektetett pl. Prémium Magyar Állampapírba, az idén 18-19% hozamot zsebelhet be.

Az infláció világméretű problémává vált, de 2023. év végére lassulni kezdett, ami optimizmust hozott a 2024-es évre vonatkozóan. Ami a nagy kérdés volt, hogy az infláció és a gazdasági növekedés recesszió nélkül térhet-e vissza a normális kerékvágásba. Magyarországon nagyjából egy évig tartott a recesszió, 2023. végétől már ismét bővülésnek indult a magyar GDP, és 2024. első negyedévében a gazdaság teljesítménye már 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit.

Az alábbiakban ahhoz szeretnék támpontot adni, hogy mely főbb befektetési és megtakarítási lehetőségek lehetnek vonzóak, figyelembe véve a piac aktuális trendjeit. Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valaki pénzügyileg sikeresen lehessen, átgondolt, hosszú távú stratégiára van szüksége. Az már egy jó lépés, ha valaki néha, ad-hoc módon egy-egy összeget befektet egy kínálkozó jó lehetőségbe, de az anyagi biztonsághoz, pénzügyi gyarapodáshoz és nyugodt nyugdíjas évekhez szükség van rövid-, közép- és hosszútávú stratégiára is.

Szendrei Ádámnak lesz egy hét múlva, június 8-án egy élő online alapozó pénzügyi tréningje, ahol pont erről lesz szó. Tehát, akinek még nincs pénzügyi stratégiája és úgy érzi, hogy hiányoznak bizonyos alapozó ismeretei ahhoz, hogy ez létrejöhessen, annak nagyon ajánlom, hogy vegyen részt a tréningen. Nem csak állampapírokról lesz szó, hanem más megtakarítási- és befektetési lehetőségekről, nyugdíjmegtakarításról, egyebekről. Regisztrálni itt lehet, 3990 Ft-ba kerül a tréning: regisztráció.

A következőkben néhány olyan fontos gondolatot osztanék meg veletek, amelyek véleményem szerint elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki elérje az anyagi biztonságot és ne csússzanak ki a pénzügyei a kezei közül.

Tervezés a befektetési stratégia előtt

Mielőtt befektetési stratégiát alakítanánk ki, fontos átgondolni néhány alapvető tényezőt:

 • Pénzügyi célok meghatározása: Rövid, közép- és hosszú távú célokat kell kitűzni. Ezek a célok attól függnek, hogy valaki milyen életkorban, élethelyzetben van. Rövidtávú cél lehet a tanulmányok finanszírozása, egy nyaralás megvalósítása, egy új autó megvétele vagy akár a felhalmozódott adósságok rendezése. Középtávú cél lehet egy ingatlan korszerűsítése vagy megvásárlása. Hosszútávú cél pedig egy olyan nyugdíjmegtakarítás felépítése, amely hozzásegít ahhoz, hogy ne romoljon le az életszínvonalunk a nyugdíjba vonulást követően (esetleg kiköltözhessünk Floridába, az USA egyik legnagyobb nyugdíjas államába...).

 • Kockázattűrő képesség felmérése: Mennyi kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a céljaink eléréséhez? Ennek sok szintje van, az egyik véglet, amikor valaki minden megtakarítását befőttesüvegben tárolja, a másik véglet, amikor valaki kriptovalutákba vagy egyedi részvényekbe fektet. A kettő között azért nagyon sok átmeneti lehetőség van, pl. nemrég írtam a Lightyear Széfről, amely az egyik legalacsonyabb kockázatú, rövidtávú befektetési lehetőség. Ott vannak az ETF-ek is, amelyek az egyik legjobb hosszútávú befektetési lehetőségek, de léteznek adóvisszatérítést nyújtó önkéntes pénztárak is (önkéntes egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár), vagy éppen nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) számla is, amelynél az állam az éves befizetések 20%-ának megfelelő összeggel évente hozzájárul a megtakarítás gyarapodásához (de max. évi 100 ezer Ft-tal). És akkor persze ott vannak a befektetési alapok, devizaeszközök, nemesfémek stb.

 • Pénzügyi helyzet felmérése: Milyen pénzügyi források állnak rendelkezésünkre, és milyen kötelezettségeink vannak? Ezek a tényezők nagyban meghatározzák, hogy valaki milyen úton tud elindulni, pl. nem mindegy, hogy egy pályakezdőről beszélünk, diákhitellel a nyakában, vagy egy fiatal párról, akik éppen a közös életük megkezdésére gyűjtenek, vagy aktív keresőkről, akiknek már van saját ingatlanja, visszafizették a hiteleiket stb., esetleg nyugdíjasokról, akik nyugdíjas éveiket szeretnék pénzügyileg gondtalanabbá tenni, esetleg örököseiket segítenék.

 • Likviditási igények: Mennyi gyorsan hozzáférhető pénzre van szükségünk? Általánosságban elmondható, hogy legalább annyi likvid megtakarítással érdemes rendelkezni, amennyi a család 6 havi bevétele. Ez azért fontos, mert ha történik valamilyen előre nem látható balszerencse (pl. súlyos betegség, munkahely elvesztése), akkor hozzá lehet nyúlni ehhez a megtakarításhoz, és pl. van idő a stresszmentes gyógyulásra vagy a munkahelykeresésre (hogy ne kelljen elvállalni az első munkát, ami szembejön).

Szendrei Ádám június 8-i online alapozó pénzügyi tréningjének egyik napirendji pontja pont a pénzügyi stratégia kialakításáról fog szólni, érdemes regisztrálni.

Tőzsdei kilátások 2024-ben

2023-ban a részvénypiacok jól teljesítettek, bár az infláció tompította az eredményeket. Az nVidia árfolyama 238%-kal emelkedett 2023-ban, de persze csökkenést is láttunk, pl. a szén ára közel 50%-kal csökkent, főként az energiaválság enyhülése miatt.

A jegybankok 2023-ban szinte kivétel nélkül emelték az alapkamatot, de az év végére néhol csökkenés volt tapasztalható, ami az infláció csökkenését jelezte. Az Egyesült Államok szigorú kamatpolitikája év végére lazult, ami a részvények árfolyamának emelkedését okozta.

Technológiai szektor

2023-ban a technológiai szektor részvényei kimagaslóan teljesítettek, részben a mesterséges intelligencia felfutásának köszönhetően. Az Nvidia például az egyik legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező részvénynek számít, és még mindig nem látszik a vége. Kérdés persze, hogy csak lufit fújunk, vagy még tényleg ennyire értékessé vált a cég a mesterséges intelligencia térnyerésében játszott szerepe okán.

Energia és egészségügy

Az energetikai részvények elég jól teljesítenek 2024-ben, pl. az Inpex (egy év alatt 59% emelkedés), és a Shell (egy év alatt 24% emelkedés) részvényei elég vonzóak, míg az egészségügyi szektorból kimagasló eredményt értek el idén pl. Novo Nordisk (egy év alatt 68% emelkedés) és az Eli Lilly (egy év alatt 87% emelkedés) részvényei.

Olaj és földgáz

Az árupiacokon a szakértők stagnálást vártak már 2023 végén is, és ez nagyjából be is jött. Pl. a Brent olaj ára 2024-ben mindössze 6%-kal emelkedett, de az elmúlt 3 hónapban már csökkenésnek indult. Sok szakértő 2025-re 5-10%-os csökkenést vár, bár pl. az ING szerint az olajpiaci feszültségek továbbra is fennállnak, így az árak növekedése sem kizárt. A földgáz piacán csökkenés várható, mivel az európai gáztárolók jól fel vannak töltve. A magyar gáztárolókban már most annyi földgáz van, ami a teljes télre elég lenne.

Nemesfémek

Az arany és az ezüst árfolyama az év eleje óta folyamatosan emelkedik. A központi bankok, különösen a BRIC tagállamok (Brazília, Oroszország, India, Kína) folytatják aranyvásárlásaikat, ami tovább növelheti az árfolyamot. Az amerikai Fed várható kamatcsökkentései is pozitívan hathatnak az arany árfolyamára. Magyarország a legjobbkor vásárolt be aranyból, még azelőtt, hogy emelkedő pályára állt volna az ára, így jelenleg több száz milliárd forintos pluszban van. Még soha nem rendelkezett az ország annyi aranytartalékkal, mint jelenleg, Magyarország így a 94,5 tonna aranytartalékával a nemzetközi rangsorban a 38. helyet foglalja el az országok között.

Kriptodevizák

Az olyan kriptodevizák, mint a bitcoin, csak azoknak ajánlottak, akik hajlandóak nagyfokú kockázatvállalásra, a magas hozam reményében. Az látszik, hogy ezeket az eszközöket már a legnagyobb befektetők is komolyan veszik, ennek legékesebb példája, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelő vállalata, a BlackRock 2024 elején fizikai bitcoinnal fedezett ETF-et bocsátott ki, amire természetesen megkapta az amerikai tőzsdefelügyelettől az engedélyt, ez óriási dolog.

A bitcoin ára az elmúlt 1 évben 145%-ot emelkedett, amit az első amerikai spot bitcoin ETF jóváhagyására vonatkozó várakozások és az amerikai kamatcsökkentési spekulációk hajtottak. Az elmúlt 30 napban 14%-kal nőtt a kriptovaluta ára.

Biztonságosabb befektetések

Állampapír

Az alacsony kockázatú, kiszámítható hozamot biztosító befektetések között továbbra is kiemelkednek az állampapírok, ezen a kockázati szinten egyszerűen nincs semmi más, amellyel ekkora hozamokat lehetne elérni. Az elmúlt néhány hónapban az állampapírok piacát a nyugalom jellemezte, nem érkezett új állampapír-konstrukció és nem voltak meglepő kamatváltozások. A legújabb fejlemény a 2024. 05. 31. 14:00-tól megvásárolható megújított Magyar Állampapír Plusz megjelenése (már lehet vele hozamot kalkulálni), amely mostantól sokaknak a legjobb lehetőséget fogja jelenteni a befektetésre, hiszen az induló 6,25%-os kamata az elkövetkező 5 évben évről évre emelkedni fog (mivel sávos kamatozású papírról beszélünk), és a szerződésben van rögzítve, hogy évente egy alkalommal, a kamatfizetés követő 5 munkanap során díjmenetesen eladható részben vagy egészben. Ráadásul kamatos kamatozású papírról van szó.

Két cikket ajánlok az állampapírok kapcsán:

Befektetési alapok

A befektetési alapok is jó alternatívát jelenthetnek a közepes kockázatot vállalók számára. 2023-ban a kötvényekbe fektető alapok domináltak, de 2024-ben a kamatvágásokkal ez kezd átalakulni, egyre többen fektetnek olyan alapokba, amelyekben a részvénypiac van túlsúlyban. Jó hír, hogy 2023-ban nem volt olyan fontosabb alapkategória, amelyik januártól decemberig negatív átlaghozamot ért volna el. Én személy szerint nem fektetek befektetési alapokba, magasnak találom az alapkezelői díjakat, és inkább saját magam szeretem meghatározni, hogy miben tartom a pénzemet. De ez csak az én egyéni álláspontom.

Nyugdíjcélú megtakarítások

Magyarországon jelenleg három célzott lehetőség áll a nyugdíjcélú megtakarítások iránt érdeklődők előtt:

 • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), ilyen van a Magyar Államkincstárnak is, ebben a cikkben írtam róla.

 • Önkéntes nyugdíjpénztárak.

 • Nyugdíjbiztosítás.

Mindhárom esetben igénybe vehető 20%-os állami támogatás.

A NYESZ esetében barátságos költségszerkezettel találkozhatunk, de saját magunknak kell döntenünk arról, hogy a NYESZ számlán belül mibe fektetünk. A kincstári NYESZ számlán csak állampapírokba lehet fektetni, más pénzügyi intézményeknél vezetett NYESZ számlák előtt a tőzsde is nyitva áll.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál általában csak a tagdíjat kell fizetnünk, a szolgáltató gondoskodik a vagyonkezelésről, tehát ő fektet be helyettünk.

A nyugdíjbiztosítások a legdrágábbak, én egyáltalán nem ajánlom, a hozam egy jelentős részét elviszik a költségek.

A befektetés 5 alapszabálya

Ez csak egy lehetséges szemlélet, amely leginkább a saját álláspontomat tükrözi. A június 8-i online pénzügyi tréningen Szendrei Ádám is érinteni fogja a témát, érdemes őt is meghallgatni.

 1. Diverzifikáció: Soha ne tegyünk minden pénzt egyetlen befektetésbe. Pl. az állampapír mellett érdemes lehet valamilyen nyugdíjmegtakarítási megoldásban is gondolkodni, vagy pénzpiaci alapbanETF-ben stb., ezekről írtam a linkelt cikkekben. Az állampapírokon belül is lehet diverzifikálni, pl. forintos és eurós állampapírok között.

 2. Hosszú távú szemlélet: Ne reagáljunk túl gyorsan a piaci ingadozásokra. Az, hogy pl. egy részvény vagy ETF árfolyama egyik nap leesik, nem azt jelenti, hogy elveszítjük a pénzünket, a piaci árfolyamok ingadozása teljesen normális. Ezt a forint árfolyamánál már megszokhattuk, idén az EURHUF árfolyam volt 374 és 400 is, most éppen 389. A hosszú időtávot érdemes figyelni, pl. az EURHUF árfolyama éves átlagban évi 2,15%-ot emelkedett az elmúlt 15 évben, az, hogy vannak kiugrások, nem jelent semmit, legtöbbször a piaci spekulációk mozgatják az árfolyamot.

 3. Rendszeres értékelés: Rendszeresen ellenőrizzük a portfóliónk teljesítményét és szükség szerint súlyozzunk újra. Pl. 2020 és 2023 között sokak portfóliója jelentősen eltolódott a kötvények irányába (jellemzően állampapír), de idén már érdemes lehet nyitni más eszközök felé is.

 4. Kockázatkezelés: Ismerjük meg a befektetéseink kockázatait és tervezzünk előre a lehetséges veszteségekre.

 5. Pénzügyi fegyelem: Tartsuk be a kitűzött pénzügyi tervet, és kerüljük a felesleges kiadásokat.

A befektetési portfólió lehetséges típusai

Egy befektetési portfólió jellemzően többféle eszközből áll, amelyek egyensúlyt teremtenek a kockázat és a hozam között.

Példák:

 • Konzervatív portfólió: 70% állampapír, 20% részvény, 10% ingatlan

 • Kiegyensúlyozott portfólió: 40% állampapír, 40% részvény, 20% ingatlan

 • Aggresszív portfólió: 20% állampapír, 60% részvény, 20% kriptovaluta

Hozamnövelés kockázat nélkül

Két módszer, amivel növelhetjük a hozamunkat plusz kockázat nélkül:

 • Adóhatékony befektetések: A 2019. június 1. után kibocsátott állampapírok a lakossági befektetők részére adómentesek. Más befektetési lehetőségeknél viszont felmerülhet adófizetési kötelezettség. Használjuk ki az adókedvezményeket és adómentes befektetési lehetőségeket, mint például a NYESZ vagy TBSZ számlák. A TBSZ számlákról már többször is írtam, legutóbb ebben a cikkben.

 • Költségminimalizálás: Válasszunk alacsony költségű befektetési eszközöket. Pl. a befektetési alapok nagyon drágák is lehetnek, ahogy a nyugdíjbiztosítások is. Aki követi a cikkeimet, tudja, hogy az állampapírok mellett a Lightyear nyújtotta lehetőségeket részesítem előnyben, hiszen a Lightyear talán a legolcsóbb befektetési platform, magyar ügyfélszolgálattal, TBSZ számlanyitási lehetőséggel. Legutóbb az új, Széf lehetősége kapcsán írtam róla.

Összegzés

Újfent figyelmetekbe ajánlanám Szendrei Ádám június 8-i alapozó online pénzügyi tréningjét, amely szorosan kapcsolódik jelen cikkem témájához, és biztos vagyok benne, hogy Ádám ezúttal is egy nagyon összeszedett, átfogó tréning keretében fog segíteni az alapok elsajátításában és a befektetési/megtakarítási lehetőségek megtalálásában. Regisztráció itt.

A 2024-es év nagyon sok lehetőséget tartogat a befektetések előtt, hiszen kezd normalizálódni az inflációs- és kamatkörnyezet. A részvény- és kötvénypiacok vegyes kilátásokkal rendelkeznek, de számos szektor és eszközosztály kínál vonzó lehetőségeket. A diverzifikált portfólió kialakítása, amely magában foglalja a részvényeket, kötvényeket, devizaeszközöket és biztonságosabb befektetési formákat, kulcsfontosságú lehet a sikeres befektetési stratégia szempontjából.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már 13 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning