EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Befektetés részvénybe egyszerűen - Magyarországon is elérhető lett a Lightyear!

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-08-29 15:59:36]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-05 21:15:01]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 20004


Befektetés részvénybe egyszerűen - Magyarországon is elérhető lett a Lightyear!

Az elmúlt két év során a kötvényhozamok (pl. állampapír) az egekben voltak. Még jelenleg is magasak, és pl. a Prémium Magyar Állampapír kamata még 2024. január 21. és 2025. január 21. között is kiemelkedően magas szinten, 18-20 százalék körül várható (Inflációkalkulátor). Így érthető, ha valaki túlsúlyosan a legkevésbé kockázatos, és az egyik legjobban kamatozó eszközben tartja megtakarítását. Van viszont más is az állampapírokon kívül, és nagyon aktuálissá vált a portfóliók diverzifikálása, hiszen a kötvényhozamok éppen most léptek túl a csúcspontjukon. A következőkben egy új alternatívát mutatok be: idén áprilisban Magyarországon is megkezdte működését a brit Lightyear, amely véleményem szerint jelenleg az egyik legjobb lehetőség részvények és ETF-ek vásárlására.

Zsenialitása két dologban rejlik:  

 • A számlán parkoltatott, de nem befektetett forintra is ad 8,25% kamatot (tehát semmit nem kell érte tenni). Napi kamatozás van és minden hónap 1-jén fizet. A kifizetett kamatot visszaforgatva elég jó kamatos kamat érhető el.
 • Rendkívül leegyszerűsítette a részvény- és tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) vásárlását. Így elérkeztünk oda, hogy részvényeket/ ETF-eket már olyan egyszerűen lehet vásárolni, mint állampapírokat.

Felkerestem a Lightyear céget egy ajánlattal, leírtam, hogy szívesen írnék róluk, és meglett az eredménye: kaptunk egy egyedi linket, és aki ezen keresztül regisztrál, ajándékba kap bármelyik választott cég részvényéből 10 dollár (kb. 3500 Ft) értékben, névre szólóan: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator (regisztráció után is aktiválható a bónusz a Promotions menüpontban, a MAGYALL kódot használva). A bónusz akkor íródik jóvá, ha feltöltötted az egyenlegedet 15 ezer Ft-tal.

Túl az állampapíron - könnyen elérhető részvények és ETF-ek

Bár a kötvények a legtöbb befektetési portfóliónak mindenkor a részét képezik, egy jól diverzifikált portfólióban más is van. A legismertebb a 60-40 portfólió kialakítás, ez azt jelenti, hogy 60%-ban részvényekből, 40%-ban kötvényekből áll. Az elmúlt 1-2 év során ez az arány sokak portfóliójában eltolódott a kötvények felé.

Fontos megemlíteni, hogy a részvény kockázatosabb befektetés, mint a kötvény. A kockázatot lehet csökkenteni, pl. nem egyedi részvény, hanem ETF vásárlásával.

Mi az az ETF, miért jó passzív befektetési eszköz?

Az ETF egy ún. passzív befektetési eszköz, egy tőzsdén kereskedett befektetési alap. Ha pl. vásárolsz 10 ezer Ft-ért "S&P 500 ETF"-et, az lényegében olyan, mintha több, mint 500 nagy kapitalizációjú amerikai cég papírjait egyszerre megvásároltad volna, az ETF ezek árfolyammozgását követi, így sokkal kiszámíthatóbb, mintha pl. csak egy Tesla részvényt vásároltál volna önmagában.

S&P 500 ETF

Nem akartam kiemelni egyetlen ETF-et, de az S&P 500 ETF a részvények Prémium Magyar Állampapírja, így muszáj róla beszélni. Messze a legismertebb és legtöbbet vásárolt ETF. Története 1860-ban kezdődött Henry Varnum Poorral, aki megalapította a Poors Publishinget, és kiadott egy újdonságnak számító befektetői útmutatót a vasúti iparról. 1923-ban a Standard Statistics Company elkezdte a jelzáloglevelek minősítését, és egy hetente frissített indexre 233 amerikai vállalat értékét vezette fel. 1941-ben a Standard Statistics egyesült a Poors Publishinggel, így jött létre a Standard & Poors, vagyis S&P (mai nevén Stock Composite Index). Immár a több, mint 500 legnagyobb amerikai céggel. Így már érthető, hogy miért az S&P 500 ETF a részvények Prémium Magyar Állampapírja: a legnagyobb figyelem irányul rá, a legrégebb óta kezelt index. Az éves hozam mediánja 1970 és 2021 között 15,43%. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden évben fixen ennyi, hanem valamikor kevesebb, valamikor több. Pl. 2022-ben a legtöbb részvényhez és ETF-hez hasonlóan bezuhant az értéke (-18,01%), de idén már 15% fölött van, és év végére 19% körül várják.

Személyes és szubjektív véleményem, hogy aki nyugdíjra gyűjt, annak elsősorban ETF-ben érdemes gondolkodnia, de mindenkinek célszerű lenne tartania a portfóliójában ETF-et.

Mindenképpen érdemes tehát megfontolni a diverzifikálás nyújtotta biztonságot, mert látható, hogy van az állampapírnak alternatívája. Ez nem egy vagy-vagy döntés, hanem célszerű tartani ezt is, azt is.

Részvényvásárlás néhány kattintással - Lightyear

A következőkben a brit Lightyear tőzsdei szolgáltatásról (ún. brókercég) szeretnék írni, amely idén áprilisban vált elérhetővé a magyar piacon. Sok brókercég van, pl. szinte az összes kereskedelmi banknál lehet részvényeket vásárolni, de a Lightyear több okból is kitűnik.

A legfőbb előnye, hogy legalább olyan egyszerűen lehet rajta keresztül részvényeket és ETF-eket vásárolni, mint ami egyszerűséget megszokhattunk az állampapírok vásárlásánál. Ráadásul, ahogy egy kincstári értékpapírszámlánál, úgy itt sincs számlavezetési díj, és összehasonlítva más tőzsdei szolgáltatókkal, a Lightyear árazása rendkívül kedvező, pl. részvények vagy ETF-ek vásárlásakor maximum 1 eurót kell fizetni.

Van még egy zseniális húzása a Lightyearnek: nem 0,1% kamatot fizet a rajta parkoltatott pénzre (amiből még nem vásároltunk részvényeket), mint a legtöbb magyar bank, hanem a számlán álló forintra jelenleg 8,25% éves kamatot ad, tehát be sem kell fektetni a pénzt ehhez, a kamat jóváírása automatikus. Az euróra 3%-ot, a fontra és dollárra pedig 4,5%-ot fizet jelenleg (2023. aug. 30-i állapot). Pénzt is lehet váltani rajta, 0,35% díj ellenében.

A Lightyeart elsősorban annak ajánlom, aki még nem próbálkozott részvénybefektetéssel, mivel úgy gondolom, hogy jelenleg ennél jobb platform nincs a kezdésre, de annak is érdemes elgondolkodnia a váltáson, aki már tart részvényt valamely brókercégnél, mert a Lightyear jó. Nagyon jó.

Képernyőképek a Lightyear mobilos felületéről
Forrás: Lightyear UK

A Lightyear előnyei

 • A Lightyearön tárolt, de nem befektetett pénzedre is jár kamat (jelenleg - 2023. aug. 30-i állapot - a forintnál 8,25%, eurónál 3%, dollárnál és fontnál 4,5%).
 • A részvények a saját neveden lesznek, akár más brókercégtől is áthozhatod a meglévő részvényeidet.
 • Az európai részvényeid 20 000 euróig biztosítottak az észt állami befektetésvédelmi alap által. Az amerikai részvényeid 500 000 dollárig biztosítottak az amerikai állami Értékpapír-befektetővédelmi társaság által (SIPC).
 • Az ügyfelek szabad pénzét a Lightyear a holland ABN AMRO bankban és az észt AS LHV bankban tartja.
 • A regisztráció nincs 5 perc, hasonlóan működik, mint a magyar bankoknál az online számlanyitás: a Lightyear mobilalkalmazás kell hozzá, amellyel be tudod fényképzeni a személyidet és az arcodat, és ezek alapján bírálja el a cég a regisztrációdat.
 • Nincs túlbonyolítva a felület, néhány kattintással el tudsz végezni minden műveletet (pénzfeltöltés, részvény/ETF vásárlás és eladás).
 • A vállalatokról elérhetők naprakész hírek, amelyek segíthetnek a választásban.
 • Minden részvénynél elérhetők részletes analitikai adatok, amelyek segíthetnek a választásban (pl. jelenleg hányan kezdték eladni, hányan tartják és hányan vásárolják az adott részvényt).
 • Töredékrészvények vásárlására is lehetőség van.
 • Az osztalékfizető részvények osztalékot is fizetnek.
 • Nagyon jó az ügyfélszolgálat.
 • Van mobilos és webes felület is (regisztrálni csak mobilról lehet, az azonosítási folyamat miatt).

A Lightyear hátrányai

 • A vállalat, így még nem volt alkalma hosszú távon bizonyítani.
 • Egyelőre nincs TBSZ-nyitási lehetőség (a jövőben várható). A TBSZ leegyszerűsítve arra való, hogyha azon tárolod a befektetéseidet, akkor nem kell kifizetned a hozam után a 15% SZJA-t. Ehhez viszont vállalnod kell, hogy 5 évig nem "töröd fel". Persze kérdéses, hogy mi éri meg jobban: egy drágább cégnél vásárolni részvényeket, TBSZ-ben 5 évre "lekötve" azokat, így megúszva a 15% SZJA-t, vagy a rendkívül kedvező árszabású Lightyearnél vásárolni részvényeket, cserébe a hozam után kifizetni a 15% SZJA-t.

További információk a Lightyearről

Regisztráció bónusszal

A regisztrációhoz mindenképp kell egy mobiltelefon, de van webes felülete is a szolgáltatásnak. A regisztrációs folyamatot böngészőből indítsd el a https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator linken keresztül. A Get started gombra kell kattintani, majd mobiltelefonnal a megjelenő QR-kód beolvasásával kell letölteni a Lightyear mobilalkalmazást. (Ha ez nem menne, akkor csak simán töltsd le az alkalmazást a mobilodra, és hagyd, hogy a varázsló végigvezessen a regisztráción, majd a Promotions menüpontban aktiváld a bónuszt a MAGYALL kódot beírva.) Ne felejtsd el megerősíteni az e-mailben kapott linkkel a regisztrációdat. Ha megvagy, 15 ezer Ft-ot kell feltöltened a Lightyear számládra. Ezután jóváírják az ajándék 3500 Ft-nyi részvényt. A részvényeket természetesen bármikor eladhatod, a pénzt kiveheted vagy hagyhatod kamatozni is a Lightyear számládon.

Amennyiben van rá igény, a jövőben további, részvényekkel és más befektetési alternatívákkal kapcsolatos cikkekkel is jelentkezem.

Kérdésed van?

Írd meg Facebookon vagy Twitteren (az új neve X), de akár e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon , vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Befektetéseid értéke növekedhet és csökkenhet. Felhasználói feltételek érvényesek. A Lightyear szolgáltatásai csak angolul érhetők el.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning