EUR: 386.71 | USD: 363.21 | CHF: 400.81 | GBP: 445.08 | RUB: 3.78 | UAH: 9.83

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Befektetés részvénybe egyszerűen - itt a Lightyear!

Gazdaság Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-08-28 15:03:46]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 221


Befektetés részvénybe egyszerűen - itt a Lightyear!

Az elmúlt két év során a kötvényhozamok (pl. állampapír) az egekben voltak. Még jelenleg is magasak, és pl. a Prémium Magyar Állampapír kamata még 2024. január 21. és 2025. január 21. között is kiemelkedően magas szinten, 18-20 százalék körül várható (Inflációkalkulátor). Így érthető, ha valaki túlsúlyosan a legkevésbé kockázatos, és az egyik legjobban kamatozó eszközben tartja megtakarítását. Tudni kell viszont, hogy van más is az állampapírokon kívül, és nagyon aktuálissá vált a portfóliók diverzifikálása, mivel a kötvényhozamok éppen most léptek túl a csúcspontjukon. A következőkben egy új alternatívát mutatok be: idén áprilisban Magyarországon is megkezdte működését a brit Lightyear.

Zsenialitása  két dologban rejlik: a számlán parkoltatott, de nem befektetett forintra is ad 8,25% kamatot (tehát semmit nem kell érte tenni), illetve rendkívül leegyszerűsítette a részvény- és tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF) vásárlását. Így elérkeztünk oda, hogy részvényeket/ETF-eket már olyan egyszerűen lehet vásárolni, mint állampapírokat.

Felkerestem a céget egy ajánlattal, leírtam, hogy szívesen írnék róluk, és meglett az eredménye: kaptunk egy egyedi linket, és aki ezen keresztül regisztrál, ajándékba kap bármelyik választott cég részvényéből 3500 Ft-nyi értékben, névre szólóan: https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator (regisztráció után is aktiválható a bónusz a Promotions menüpontban, a MAGYALL kódot használva).

Túl az állampapíron - könnyen elérhető részvények és ETF-ek

Bár a kötvények a legtöbb befektetési portfóliónak mindenkor a részét képezik, egy jól diverzifikált portfólióba általában más is kerül. A legismertebb a 60-40 portfólió kialakítás, ez azt jelenti, hogy 60%-ban részvényekből, 40%-ban kötvényekből áll. Az elmúlt 1-2 év során ez az arány sokak portfóliójában eltolódott a kötvények felé.

Fontos megemlíteni, hogy a részvény kockázatosabb befektetés, mint a kötvény. A kockázatot persze lehet csökkenteni, pl. nem egyedi részvény, hanem ETF vásárlásával. Az ETF egy ún. passzív befektetési eszköz, egy tőzsdén kereskedett befektetési alap. Ha pl. vásárolsz 10 ezer Ft-ért "S&P 500 ETF"-et, az lényegében olyan, mintha 500 nagy kapitalizációjú amerikai cég papírjait egyszerre megvásároltad volna, az ETF ezek árfolyammozgását követi, így sokkal kiszámíthatóbb, mintha pl. csak egy Tesla részvényt vásároltál volna önmagában.

Érdemes nem csak kötvénybe, hanem részvénybe/ETF-be is fektetni. Persze aki abszolút kockázatkerülő, annak nem biztos, hogy a kötvényen (jellemzően állampapíron) kívül más is szóba jöhet, de tegyük hozzá, hogy annak is van kockázata, ha egy befektetési portfólió nagyon egyoldalú.

Részvényvásárlás néhány kattintással - Lightyear

A következőkben a brit Lightyear tőzsdei szolgáltatásról szeretnék írni, amely idén áprilisban vált elérhetővé a magyar piacon.

A legfőbb előnye, hogy legalább olyan egyszerűen lehet rajta keresztül részvényeket és ETF-eket vásárolni, mint ami egyszerűséget megszokhattunk az állampapírok vásárlásánál. Ráadásul, ahogy egy kincstári értékpapírszámlánál, úgy itt sincs számlavezetési díj, és összehasonlítva más tőzsdei szolgáltatókkal, szinte teljesen ingyenes, pl. vásárlásonként maximum 1 eurót kell fizetni, ami nagyon jónak számít.

Van még egy zseniális húzása a Lightyearnek: nem 0,1% kamatot fizet a rajta parkoltatott pénzre (amiből még nem vásároltunk részvényeket), mint a legtöbb magyar bank, hanem a számlán álló forintra jelenleg 8,25% éves kamatot ad, tehát be sem kell fektetni a pénzt ehhez, a kamat jóváírása automatikus. Az euróra 3%-ot, a fontra és dollárra pedig 4,25%-ot fizet jelenleg. Pénzt is lehet váltani rajta, 0,35% díj ellenében.

A Lightyeart elsősorban annak ajánlom, aki még nem próbálkozott részvénybefektetéssel, mivel úgy gondolom, hogy jelenleg ennél jobb platform nincs a kezdésre, de annak is érdemes elgondolkodnia a váltáson, aki már tart részvényt valamely brókercégnél, mert a Lightyear jó. Nagyon jó.

Képernyőképek a Lightyear mobilos felületéről

A Lightyear előnyei

 • A Lightyearön tárolt, de nem befektetett pénzedre is jár kamat (jelenleg a forintnál 8,25%, eurónál 3%, dollárnál és fontnál 4,25%).
 • A részvények a saját neveden lesznek, akár más brókercégtől is áthozhatod a meglévő részvényeidet.
 • Az európai részvényeid 20 000 euróig biztosítottak az észt állami befektetésvédelmi alap által. Az amerikai részvényeid 500 000 dollárig biztosítottak az amerikai állami Értékpapír-befektetővédelmi társaság által (SIPC).
 • Az ügyfelek pénzét nem a Lightyear kezeli, hanem a holland ABN AMRO Bank, az észt LHV Bank és a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock.
 • A regisztráció nincs 5 perc, hasonlóan működik, mint a magyar bankoknál az online számlanyitás: a Lightyear mobilalkalmazás kell hozzá, amellyel be tudod fényképzeni a személyidet és az arcodat, és ezek bírálja el a cég a regisztrációdat.
 • Nincs túlbonyolítva a felület, néhány kattintással el tudsz végezni minden műveletet (pénzfeltöltés, részvény/ETF vásárlás és eladás).
 • A vállalatokról elérhetők naprakész hírek, amelyek segíthetnek a választásban.
 • Minden részvénynél elérhetők részletes analitikai adatok, amelyek segíthetnek a választásban (pl. jelenleg hányan kezdték eladni, hányan tartják és hányan vásárolják az adott részvényt).
 • Töredékrészvények vásárlására is lehetőség van.
 • Az osztalékfizető részvények osztalékot is fizetnek.
 • Nagyon jó az ügyfélszolgálat.
 • Van mobilos és webes felület is (regisztrálni csak mobilról lehet, az azonosítási folyamat miatt).

A Lightyear hátrányai

 • A vállalat, így még nem volt alkalma hosszú távon bizonyítani.
 • Egyelőre nincs TBSZ-nyitási lehetőség (a jövőben várható). A TBSZ leegyszerűsítve arra való, hogyha azon tárolod a befektetéseidet, akkor nem kell kifizetned a hozam után a 15% SZJA-t. Ehhez viszont vállalnod kell, hogy 5 évig nem "töröd fel". Persze kérdéses, hogy mi éri meg jobban: egy drágább cégnél vásárolni részvényeket, TBSZ-ben 5 évre "lekötve" azokat, így megúszva a 15% SZJA-t, vagy a szinte ingyenes Lightyearnél vásárolni részvényeket, cserébe a hozam után kifizetni a 15% SZJA-t.

További információk a Lightyearről

Regisztráció bónusszal

A regisztrációhoz mindenképp kell egy mobiltelefon, de van webes felülete is a szolgáltatásnak. A regisztrációs folyamatot böngészőből indítsd el a https://lightyear.app.link/allampapirkalkulator linken keresztül. A Get started gombra kell kattintani, majd mobiltelefonnal a megjelenő QR-kód beolvasásával kell letölteni a Lightyear mobilalkalmazást. (Ha ez nem menne, akkor csak simán töltsd le az alkalmazást a mobilodra, és hagyd, hogy a varázsló végigvezessen a regisztráción, majd a Promotions menüpontban aktiváld a bónuszt a MAGYALL kódot beírva.) Ne felejtsd el megerősíteni az e-mailben kapott linkkel a regisztrációdat. Ha megvagy, 15 ezer Ft-ot kell feltöltened a Lightyear számládra, és vásárolnod kell valamennyi részvényt vagy ETF-et. Ezután jóváírják az ajándék 3500 Ft-nyi részvényt. A részvényeket természetesen bármikor eladhatod, a pénzt kiveheted vagy hagyhatod kamatozni is a Lightyear számládon.

Amennyiben van rá igény, a jövőben további, részvényekkel és más befektetési alternatívákkal kapcsolatos cikkel is jelentkezek.

Kérdésed van?

Írd meg Facebookon vagy Twitteren (az új neve X), vagy akár e-mailen is elérhető vagyok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning