EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Befektetés Diszkont Kincstárjegybe - minden, amit jelenleg tudni kell

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2024-05-07 14:56:59]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-07 14:58:40]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 2256


Befektetés Diszkont Kincstárjegybe - minden, amit jelenleg tudni kell

Az állampapírok között a Diszkont Kincstárjegy jelenleg kifejezetten népszerű, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2000 milliárd forintnyi összes Diszkont Kincstárjegy 37%-a a lakosságnál van, pedig alapvetően egy intézményi állampapírról beszélünk, amelyhez a lakosság csak a másodpiacról juthat hozzá. A Diszkont Kincstárjegy futamideje legfeljebb 1 év, de akár 2 hónap múlva lejárót is találunk. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az évesített hozama 6,24 és 6,49 százalék között mozog (2024. 05. 07-i állapot), érthetővé válik, hogy miért ilyen népszerű. Rövid futamidő, kiszámítható, viszonylag jó hozam.

Az előző cikkemben összegyűjtöttem, hogy jelenleg melyik állampapír, kinek éri meg, és mi várható a jövőben. Most a Diszkont Kincstárjegyekről írok részletesebben, bemutatom, hogy pontosan mi is az a Diszkont Kincstárjegy, mit jelent az, hogy másodpiacról vásárolható meg, milyen kockázatai vannak, és kinek éri meg.

Mi az a Diszkont Kincstárjegy?

A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) egy államkötvény. Lakossági befektetőként pont ugyanúgy lehet megvásárolni, mint bármelyik állampapírt, de mégis van különbség egy Diszkont Kincstárjegy és mondjuk egy Prémium Magyar Állampapír között. 

A Diszkont Kincstárjegyet elsősorban nem a lakosságnak hozták létre, hanem aukciók útján az úgynevezett elsődleges forgalmazók vásárolhatnak belőle, konkrétan ezek az intézmények:

  • ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe
  • K&H Bank Zrt.
  • OTP Bank Nyrt.
  • UniCredit Bank AG
  • Raiffeisen Bank Zrt.

Ők mindegyik aukción licitálnak az ÁKK Zrt. által meghirdetett Diszkont Kincstárjegyekre, és az alapján alakul ki az az árfolyam, amennyiért hozzájuthatnak. A legutóbbi aukció pont ma, május 7-én volt, ezen a 3 hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegyhez 6,7%-os hozammal jutottak hozzá az elsődleges forgalmazók.

Magánszemélyek ezeken az aukciókon nem vehetnek részt, az elsődleges forgalmazók az úgynevezett másodpiacon eladhatják a lakosságnak ezeket a papírokat. A másodpiac nem egy különálló felület, ugyanúgy személyesen vagy a Web- és MobilKincstáron keresztül lehet megvenni a Diszkont Kincstárjegyeket.

Kicsit hasonlóan működik tehát, mint a Magyar Állampapír Kalkulátoron belül működő állampapír adásvételi aloldal, ahol bárki eladhatja meglévő állampapírjait, mások pedig megvehetik azokat. Csak a Diszkont Kincstárjegy esetében nem magánszemélyek, hanem az intézményi befektetők kínálják megvételre a kötvényeiket.

Hogy működik a Diszkont Kincstárjegy?

Ellentétben a lakossági állampapírokkal, a Diszkont Kincstárjegynek nincs kamata. De akkor miért éri meg? Azért, mert egy 100%-nál alacsonyabb – diszkontált – áron lehet megvásárolni, de a futamidő végén mindenképp 100%-os árfolyamon vásárolja vissza az ÁKK Zrt. Tehát olcsóbban lehet megvenni, mint amennyit ér. Pl. a D250430 sorozatszámú Diszkont Kincstárjegyet a cikk írásának pillanatában 94,0604% árfolyamon vásárolható meg, tehát mondjuk 1 millió Ft értékű kötvényért csak 940 604 Ft-ot kell kifizetnünk. A futamidő végén (ami ez esetben 2025. április 30.) viszont 1 millió Ft fog visszajárni, tehát könnyen kiszámítható, hogy 59 396 Ft hozamra tettünk szert, és ez lakossági ügyfeleknek ugyanúgy adómentes hozam, mint az összes állampapír hozama.

Milyen futamidőre lehet Diszkont Kincstárjegybe fektetni?

A Diszkont Kincstárjegyből 3, 6 és 12 hónap futamidejű változatok vannak, viszont ennél rövidebb futamidővel is kifogható DKJ, hiszen egy már futó sorozatot is meg lehet vásárolni. A cikk megírásának pillanatában a 2024. 06. 26-án lejáró D240626 sorozatszámú DKJ futamideje a legrövidebb, tehát nincs 3 hónap.

Melyik Diszkont Kincstárjegynek a legmagasabb a hozama?

A Diszkont Kincstárjegyek hozamát a többi állampapírhoz hasonlóan évesítve adják meg, tehát 365 napra vetítve. Ezen az oldalon lehet megnézni, hogy az egyes sorozatoknak mennyi az évesített hozama, ez az érték az utolsó, "Eladási Hozam (EHM)" oszlopban található. Jelenleg mindegyiknek 6% felett van. Mint írtam, ez évesített hozam, tehát, ha pl. egy 3 hónap múlva lejáratú DKJ-t vásároltok, akkor nyilván a 6%-nak csak az időarányos, 1/4 része fog járni, tehát 1,5%.

Eladható idő előtt a Diszkont Kincstárjegy?

Igen, eladható, mint az összes többi állampapír, viszont ez egy speciális állampapír, kicsit máshogy működik, mint a többi. Itt nincs meghatározva fix százalék az idő előtti eladás veszteségére (ami pl. a Prémium Magyar Állampapírnál 1%), hanem a piaci hozamok alakulásától függ, hogy épp milyen árfolyamon lehet idő előtt eladni. Lehet, hogy pl. 94%-os árfolyamon vetted, és 1 hét után már 95%-on el tudod adni (tehát még nyertél is rajta), de az is lehet, hogy 1 hét múlva pont csökken az árfolyama és csak 93%-on tudod eladni, akkor veszítettél 1%-ot. Éppen ezért én azt szoktam javasolni, hogy a Diszkont Kincstárjegy vásárlásakor ne gondolkodj idő előtti eladásban, hanem olyan futamidejű papírt válassz, ami neked biztosan megfelel, mert a futamidő végén biztosan 100%-ot fog érni. Szerencsére ezek nagyon rövid futamidejű papírok, van 2 hónap múlva lejáró is, tehát ez nem nehéz.

Hogyan lehet összehasonlítani a Diszkont Kincstárjegy hozamát más állampapírokéval?

A Magyar Állampapír Kalkulátor fő célja, hogy valamennyi állampapír hozamát össze lehessen hasonlítani egy bizonyos időtávra vetítve. Tehát, ha pl. kinézel egy 6 hónap futamidejű Diszkont Kincstárjegyet, akkor mindösszesen 4 mezőt kell kitöltened a Kalkulátorban, hogy valamennyi állampapír hozamával össze tudd vetni ezt az időintervallumot: "Összeg", "Hónapok száma", valamint lentebb, a lila színű Diszkont Kincstárjegy dobozban a DKJ "lejárati dátumát" és az "eladási árfolyamot" (amennyiért eladják neked, pl. a példában 94,0604% szerepelt). Ha megnyomod a "Hozamok kiszámítása" gombot, akkor látni fogod egymás alatt, hogy az egyes állampapírokkal mennyi lenne a hozamod a beállított időtávra, mindegyiknél le van már vonva az idő előtti eladás költsége is.

Mennyi lesz a Diszkont Kincstárjegy hozama a jövőben?

A Diszkont Kincstárjegyről nem véletlen, hogy csak az elmúlt 1-2 évben került be a köztudatba, hiszen 2021 őszén még mindössze 1% volt az évesített hozama, az előtt 0%. A változást az infláció és a jegybanki irányadó kamat emelkedése hozta, 15%-on tetőzött a DKJ évesített hozama 2023 márciusában, és most tartunk 6%-nál. Mivel az infláció és a jegybanki kamatok a világon jelenleg szinte mindenhol stagnálnak, így most megállt a Diszkont Kincstárjegy hozamcsökkenése is, és egy ellaposodó görbét látunk. Tehát jelenleg még jó választás a DKJ annak, aki nagyon rövidtávra szeretne befektetni, de azt nem látni, hogy pontosan mikor térhetünk vissza a 0-1%-os szintre, amikor már senkinek nem fogja megérni.

Kérdésed van vagy hozzáfűznél valamit?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán (ahol már több, mint 12 ezren vagyunk) a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning