EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Bankban, Postán, vagy a Magyar Államkincstárnál vásároljak állampapírt?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2022-11-26 10:02:04]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 14:00:18]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 12526


Bankban, Postán, vagy a Magyar Államkincstárnál vásároljak állampapírt?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hol vásároljunk állampapírt, számít-e ez egyáltalán, vagy bárhol is vásárolunk, ugyanannyi lesz a nettó nyereségünk. A rövid válasz, hogy nagyon is számít, nagy különbségek vannak az egyes forgalmazók között.

A cikk apropóját az adta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022. november 25-én közleményt adott ki arról, hogy felügyeleti vizsgálata nyomán 48 millió forint bírságot szabott ki az egyik legnagyobb kereskedelmi bankra, mivel megtévesztette ügyfeleit: drágábban adta el nekik az állampapírokat, és sok esetben az ügyfelekkel folytatott személyes és telefonos kommunikációját sem rögzítette. A bank a vizsgálat során nem tudta alátámasztani, hogy a kérdéses ügyleteknél milyen számítás szerint határozta meg az eladási árfolyamot, ami huzamosabb ideig jóval magasabb volt a piaci árnál.

Talán elmondható, hogy a Magyar Állampapír Kalkulátor felhasználói az átlagnál tudatosabban vásárolnak állampapírt és hoznak meg olyan döntéseket, mint pl. a forgalmazó kiválasztása. Így nem meglepő, hogy sokszor megírjátok, ha valamelyik forgalmazónál olyan díjakkal és árfolyamokkal találkoztok, amelyek nem egyeznek meg a Kalkulátorban beállított értékekkel. Na de miért van ez? Ha egy állampapír idő előtti eladási díja pl. 1%, akkor egy adott bank miért pl. 5%-on váltja vissza? Ha a Kalkulátor segédanyagai között azt látjátok, hogy nincs a számlavezetésnek díja, nincs se vételi, se eladási költség, akkor hogy lehet, hogy a bank mégis kiszámlázott ilyen díjtételeket? A válasz az, hogy valószínűleg nem a megfelelő pénzintézetnél tartjátok az állampapírokat (szerencsére mindig van lehetőség a transzferálásra).

Itt kell néhány alapfogalmat tisztázni:

Ki az állampapír Kibocsátója? Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK), amelynek kizárólagos tulajdonosa a Magyar Állam, az alapítói jogokat az államháztartásért felelős miniszter gyakorolja. Az ÁKK története 1993. április 1-jével kezdődik, akkor alakult meg az Állami Értékpapír Kibocsátást Szervező Iroda. 1995. májusában a Pénzügyminisztérium felügyeletével megkezdte a munkáját az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). 1997. január 2-án az ÁKK megkezdte a központi költségvetés külföldi adósságának kezelését. 2001. március 1-jén a pénzügyminiszter megalapította az Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaságot.

Ki az állampapír Forgalmazója?

Egyrészt a Magyar Államkincstár. A Kalkulátorban is feltüntetett árfolyamok, díjak mindig a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapír-nyilvántartási számlával összefüggő kondíciókra vonatkoznak. Viszont vannak úgynevezett Elsődleges forgalmazók is. Az ÁKK Zrt. befektetési vállalkozásokkal és hitelintézetekkel köt szerződést, annak érdekében, hogy segítsenek a Magyar Állam által kibocsátott értékpapírokat eljuttatni a befektetőkhöz. Az Elsődleges forgalmazók vesznek részt a magyar állampapírok aukcióin (pl. Diszkont Kincstárjegy aukció), majd teszik azokat elérhetővé a másodpiacon is. Az Elsődleges forgalmazók névsora mindig a Magyar Államkötvény Ismertető B/1 jelű mellékletében található meg. Ők jelenleg a következők (2022. 10. 04-től hatályos verzió): BNP Paribas, CIB Bank Zrt., Citibank Europe plc., Deutsche Bank AG., ERSTE Befektetési Zrt., Goldman Sachs Bank Europe SE, ING Bank N.V., J.P. Morgan SE, K&H Bank Zrt., MKB Bank Nyrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., UniCredit Bank AG. A személyesen is felkereshető forgalmazóhelyek teljes listája az Állampapír hivatalos oldalán.

A Forgalmazók bizonyos mértékig szabad kezet kapnak a díjtételeik, árfolyamaik meghatározásában, de ahogy az MNB vizsgálati eredményei is tükrözik, nem mindegyik pénzintézet gyakorlata tisztességes. Fontos leszögezni, hogy ezzel nem utalok arra, hogy kizárólag a Magyar Államkincstárnál érdemes értékpapír-nyilvántartási számlát nyitni, mert vannak tisztességes pénzintézetek, akik legalább annyira kedvező feltételekkel értékesítenek állampapírt, mint a Magyar Államkincstár, de őket meg kell találni. Először úgy terveztem, hogy táblázatba foglalom, hogy mely pénzintézeteket érdemes választani, és melyeket kell kerülni, de az oldalnak sosem volt célja, hogy bármelyiknek is jó vagy rossz hírét keltse, ezért csak azt javaslom, hogy szerződéskötés előtt mindig nézzétek meg a kondíciós feltételeket.

Még egy gondolat azoknak, akik a Magyar Posta Zrt.-nél vásárolnának állampapírt, mert tudom, hogy sokaknak az a legkedvezőbb, közeli elhelyezkedése miatt: a kisebb postákon csak kevés állampapírt lehet vásárolni, pl. az Egyéves Magyar Állampapírt, amelynek mindössze 7% a kamata, tehát érdemes egy kijelölt nagypostát felkeresni, ahol ugyancsak nem lehet valamennyi állampapírból vásárolni, de lehet nyitni WebKincstárat, amely az egyik legátláthatóbb és legkönnyebben kezelhető "netbank-szerű" felület, és így otthonról már könnyen lehet valamennyi típusból vásárolni, nyomon követhető, hogy pontosan milyen költségekkel jár, hol tart a kamat stb. Természetesen az is teljesen díjmentes, hiszen a Magyar Államkincstár szolgáltatása.

Ha még maradt bármilyen kérdésetek, amit nem válaszoltam meg, egyrészt ajánlom a korábbi cikkeimet, amelyekben már nagyon sok mindenről írtam, másrészt kereshettek e-mailben, illetve várok mindenkit a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán, ahol már közel 3 ezres közösség tagjaként van lehetőség informálódni, tanácsot kérni, kibeszélni a friss fejleményeket. Ehhez a cikkhez is ott lehet hozzászólni.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning