EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Babakötvény: minden, amit tudni lehet róla. Megéri a 17,5%-os éves kamat?

Állampapír Állampapír kisokos

Szerző: admin [2023-03-31 13:11:52]
Legutóbb módosította: admin [2024-01-21 20:16:19]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 12286


Babakötvény: minden, amit tudni lehet róla. Megéri a 17,5%-os éves kamat?

A Babakötvény szinte mindig a legmagasabb hozammal rendelkező állampapír, jelenleg 17,5% az éves kamata. Ez úgy jön ki, hogy kamatbázisa mindig az előző évi átlagos infláción alapul (mint a Prémium Magyar Állampapíré), és erre még rájön 3% kamatprémium. Ezen kívül még legfeljebb 12 ezer Ft állami támogatás is jár rá évente, de az már aprópénz a kamathoz képest.

Miért érdemes mérlegelés nélkül Babakötvényt vásárolni?

Az állam minden gyereknek ad 42.500 Ft életkezdési támogatást rögtön a megszületését követően, amit egy letéti számlán helyez el, és az inflációval megegyező mértékben kamatoztatja. A pénzt a gyerek veheti fel a 18. születésnapja után. Ezt a 42.500 Ft-ot ingyenesen át lehet forgatni Babakötvénybe, ami az infláción felül még további 3%-ot fizet évente. Nem sok pénz, de mivel nagyon könnyen megnyitható a kincstári START-értékpapírszámla, ezért kár lenne veszni hagyni (talált pénz).

Az életkezdési támogatás 2017 óta  a Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, illetve nem magyar állampolgárságú „Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermekeknek is jár (azoknak, akik 2017. június 30. után születtek). Nekik viszont nem jár automatikusan az életkezdési támogatás, mint a Magyarországon született magyar állampolgárságú gyermekeknek, hanem egy formanyomtatványon kell igényelniük (itt érhető el). A Fiumei úti Kincstárhoz kell beküldeni

Az életkezdési támogatást a gyermek elhalálozása esetén is igényelhetik a szülők, ehhez a formanyomtatvány szintén itt érhető el.

Mit kell tudni a Babakötvényről?

A Babakötvény (BABA) mostanában egyre népszerűbb, ez nem csoda, tekintve az igen vonzó kamatszintet. Nem vásárolhatja viszont mindenki, mivel egy speciális kötvényről van szó. Egy meglévő gyerek nevére lehet elkezdeni vásárolni, akár közvetlenül a születését követően, de legfeljebb 18 éves koráig (utoljára 1 nappal a 18. születésnapja előtt lehet vásárolni). Utána még további 1 évig a gyerek futtathatja tovább és kamatozni is fog, de hozzáfizetni az utolsó évben már nem lehet. Csak a gyerek és csak a 18. életévét követően veheti fel. Van még egy olyan szabály is, hogy legkorábban a számlanyitást követő 3 év múlva lehet kivenni a pénzt, tehát, ha csak 17 évesen nyitottuk meg a START-számlát a gyerek részére, akkor csak 20 évesen fér hozzá.

A Babakötvény futamideje tehát legfeljebb 19 év. A futamidő kezdete mindenképpen a gyerek születésének évében kezdődik akkor is, ha pl. csak 15 éves korában kap először Babakötvényt. Ilyenkor nyilván már csak 4 év lesz a futamidő. Pl. a legújabb, a 2042/S 2042-ben jár le, és azoknak a gyerekeknek lehet megvásárolni, akik 2023-ban születtek. Legkorábban a 18. születésnapján fog hozzáférni a gyerek.

Kivétel: a 2013 előtt születettek

A leírtak alól kivétel az első Babakötvény-sorozat, a 2032/S-t. A 2013 előtt született gyerekeknek csak ezt a sorozatot lehet megvásárolni, és ez annyiban különleges, hogy nem csak a gyerek 19. életévéig lehet megtartani, hanem egészen 2032-ig.

A 2032/S sorozatnak a kamatfordulói is máskor vannak, minden év december 2-án. A többi sorozaté február 1-jén van. A kamatforduló az a nap, amikor az elmúlt éves kamatot kifizetik, illetve ezeken a napokon válik automatikusan egyenlővé a kamatbázis az előző évi átlagos inflációval.

Mennyivel egészíti ki az állam a befizetéseket?

Az éves befizetések mértéke után az állam további 10%-ot (de max. évi 12 000 Ft-ot) ír jóvá a gyermek START-értékpapírszámlájára. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén 20%-ot (de max. évi 24 000 Ft-ot). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogyha valaki szeretné megszerezni a teljes állami támogatást, akkor évente legalább 120 ezer Ft-ért kell Babakötvényt vásárolnia (havonta 10 ezer Ft). Persze nincs se alsó, se felső korlát, és a rendszerességre sincs kitétel.

Az állami támogatást mindig márciusban vagy áprilisban fizetik ki, és az előző naptári éves befizetéseket veszik alapul.

Kamatos kamat van a Babakötvényen?

Igen. Az évente kifizetett kamatból automatikusan újabb Babakötvények lesznek. Némi veszteség lehet a kamaton a felhalmozott kamat miatt (amikor épp egy olyan időszakra esik a kamatfizetés, amikor az éppen akkor vásárolható Babakötvény-sorozat kamatozása már elindult), de ez nem jelentős veszteség.

Hogyan lehet Babakötvényt vásárolni?

 • Először kell nyitni a gyerek nevére egy START-értékpapírszámlát. Ez nem ugyanaz, mint a sima értékpapír-nyilvántartási számla, erre csak Babakötvény vásárolható. A számlát megnyitni vagy a Magyar Államkincstár valamelyik ügyfélszolgálatán lehet személyesen, vagy Ügyfélkapuval online. Az Ügyfélkapuval nyitva akár 2-3 hét is lehet, mire létrejön a számla, személyesen azonnal vagy másnap megvan. A személyes ügyintézéshez itt lehet időpontot foglalni, de időpontfoglalás nélkül is el lehet intézni.

 • A nyitáshoz szükségesek mind a gyerek, mind a szülő okmányai, tehát meg kell várni, hogy a születést követően minden megérkezzen. A szükséges dokumentumok pontos listája itt érhető el.

 • A megnyitott számlára ezután tetszőleges alkalommal, tetszőleges összeget lehet befizetni. Nemcsak a szülők, de pl. a rokonok is fizethetnek be rá pénzt. A befizetett összegből automatikusan Babakötvény lesz, tehát akár egy rendszeres átutalási megbízás is beállítható, így semmilyen teendőnk nincs a vásárlással.

Mennyi pénzhez juthat így a gyerek?

Ezt pontosan lehetetlen megmondani, mivel nem tudjuk, hogy az elkövetkező 1-2 évtizedben, amíg a gyerek el nem éri a 18. életévét, hogyan alakul az infláció. Ha a maximális, 19 év futamidővel számolnánk, havi 10 ezer Ft befizetéssel, végig 3%-os inflációval (idén 18%-kal), és az évi 12 ezer Ft állami támogatással, akkor az jönne ki, hogy a végére 4 639 699 Ft-ot vehet fel a gyerek.

Ennél viszont valószínűleg több lesz, több okból is:

 • A havi befizetésünk mértékét valószínűleg növelni fogjuk idővel, gondoljunk csak bele, hogy mennyit ért 1000 Ft 10-15 évvel ezelőtt, és mennyit ér most.

 • Ha 2000 és 2022 között nézzük az inflációt, akkor átlagba 4,75% jön ki, nem 3%. Lehet, hogy az elkövetkező 1-2 évtizedben is magasabb lesz az éves átlagos infláció, mint 3%.

 • Az állam idővel növelheti az éves támogatás mértékét, ahogy ezt tette 2021-ben is. Az államháztartás szempontjából a hosszú lejáratú kötvények a legjobbak, ezért is olyan jó a Babakötvény konstrukciója, hiszen ez kifejezetten hosszú lejáratú kötvény.

A pénzt a gyermek a 18. születésnapját követően kérheti a bankszámlájára, de akár készpénzben is kifizetik neki, viszont az 1 millió Ft feletti készpénzfelvételt előre be kell jelenteni.

Megéri a Babakötvény?

A hozamokat nézve egyértelműen igen, ezen a kockázati szinten nincs és talán nem is lesz magasabb hozamú befektetési lehetőség. Ami a nagy kérdés – és ezt mindenkinek magának kell megválaszolnia –, hogy vállalja-e azt, hogy a pénzhez ő maga soha nem fog tudni hozzáférni, csak a gyerek, és ő is csak a 18. születésnapja után. Itt számos érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni.

Ellenérvek

 • Lehet, hogy előbb lenne szükség a pénzre.

 • Mi van, hogyha a gyerek megkapja a pénzt, és az egészet elherdálja?

 • Mi van, ha időközben lesz magasabb hozamú befektetés is, amibe át lehetne tenni az összegyűlt összeget?

Érvek

 • A legmagasabb hozamú, kvázi kockázatmentes befektetés, és valószínűleg az is marad a gyerek 18. születésnapjáig. Ha valaki a legtöbb pénzt szeretné összegyűjteni a gyereknek, annak kevés alternatívája van. Ha nem a Babakötvényen keresztül adunk neki pénzt, azt ugyanúgy elherdálhatja, valószínűleg nem ezen múlik.

 • Havi pár ezer Ft befizetésével is milliókat adhatunk a gyereknek, mire felnő. Aki úgy gondolja, hogy valószínűleg nem lesznek szabad milliói, amivel segítheti a gyerekét a felnőtt életének elkezdésében, annak ez kifejezetten jó lehetőség.

 • Az összegyűjtött pénz hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerek megvásárolhassa a saját ingatlanát vagy autóját, elvégezhessen egy képzést, kimehessen külföldre tanulni, vagy bármi egyéb olyan dolgot megvalósíthasson, amely enélkül nem lenne lehetséges.

 • Létrejön egy olyan lehetőség, amelyen keresztül a nagyszülők, rokonok valóban hasznos ajándékot adhatnak a gyereknek, pl. egy X+1 zokni helyett pár ezer Ft befizetést a START-számlára, amely kamatozni fog a gyerek 18. születésnapjáig.

A többi állampapírról az Állampapírok menüpontból kiindulva olvashatsz. A Babakötvény aloldalon pedig a Babakötvény jellemzőiről találsz egy összefoglalót.

Ha kiegészítenéd valamivel a cikket vagy felmerült benned valamilyen kérdés akár a Babakötvényről, akár más állampapír kapcsán, írd meg a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalán. (Már 8 ezren vagyunk!)

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning