EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Az MNB döntése a Bónusz Magyar Állampapír kamatát is érinti, maximálták a betéti kamatot

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2022-11-22 10:24:03]
Legutóbb módosította: admin [2022-11-22 10:24:03]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3532


Az MNB döntése a Bónusz Magyar Állampapír kamatát is érinti, maximálták a betéti kamatot

A magas infláció miatt a világ jegybankjai az elmúlt év során kamatemelésbe kezdtek, illetve különféle eszközökkel próbálták lekötni a piac likviditását, hogy az ne gerjessze tovább az inflációt, de lassítsa a pénzromlást. A Magyar Nemzeti Bank is így tett, és október 17-én elindította a rendkívül magas kamatú egynapos betéti gyorstenderét. Ez azt jelenti, hogy az MNB leköti 1-1 napra a kereskedelmi bankok befektetni kívánt pénzét, és ezért 18%-os évesített kamatot fizet számukra. Az MNB terve bevált, október óta látványosan megtorpant a forint romlása, az EURHUF, USDHUF árfolyama visszament a június-júliusi szintre.

Tehát úgy tűnik, ez jó húzás volt a jegybank részéről, viszont lett egy árnyoldala is a dolognak: a bankok elkezdték kihasználni, hogy az MNB 18%-ot fizet a lekötött pénzük után, és a vállalatoknak, illetve az igazán nagy tőkével rendelkező magánszemélyeknek ők is elkezdtek jóval a piaci kamatszint fölötti kamatokat fizetni (hiszen volt miből). A lakosság nagy részének továbbra is max. 1-2% kamatot fizettek a náluk elhelyezett pénzre. Ez azt eredményezte, hogy a nagybefektetők az állampapírok helyett elkezdték inkább a bankoknál lekötni a pénzüket. A helyzet így visszássá vált, hiszen az MNB (állam) fizette a bankoknak a 18%-os kamatot, akik elszívták a pénzt az állampapíroktól, ami az államháztartási hiány szempontjából nyilván nem kedvező jelenség.

A kedvezőtlen helyzet feloldására ma (november 22.) megjelent egy új rendelet, amely kimondja, hogy március 31-ig a bankok maximum annyi kamatot adhatnak más pénzügyi intézmények és a legalább 20 millió forintot náluk elhelyező lakossági ügyfelek számára, amennyi a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozama (jelenleg 11,92%). Ezzel az MNB megakadályozza, hogy az általa nyújtott 18%-os kamatot a bankok továbbadják saját befektetőiknek.

Az intézkedés valószínűleg érinteni fogja a lakossági Bónusz Magyar Állampapírok kamatát, mivel az várható, hogy a nagybefektetők átteszik állampapírokba a bankbetétben tartott pénzüket, és ez csökkenteni fogja a piaci hozamokat, így annak a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegynek a hozamát is, amelyen a Bónusz Magyar Állampapír kamatbázisa alapul.

Az még kérdéses, hogy ez mekkora kamatcsökkenéssel fog járni ténylegesen, de biztos, hogy nem egyik napról a másikra fog lefeleződni a kamat, elvégre is az alapkamat ettől függetlenül továbbra is nagyon magas szinten van (13%). A Magyar Állampapír Kalkulátorba beírt jövőbeli kamatbázis-értékek eddig is inkább realisták, mint optimisták voltak, így azok számára, akik az ott megadott értékekkel számoltak, nagy meglepetés valószínűleg nem lesz. Mégis, érdemes újra átgondolni, hogy melyik állampapírból vásárolunk, pl. a Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre már biztosan 16% körül alakul, a Bónusz Magyar Állampapírnál érdemes lehet 1-2%-kal csökkenteni a Kalkulátorban az előre megadott kamatbázis-értékeket, és úgy is megcsinálni az összehasonlítást.

A közelmúltban így alakultak a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamai, mindig az elmúlt 4 átlaga adja a BMÁP aktuális kamatbázisát:

3 hónapos DKJ-aukciók átlaghozama

Pánikra tehát nincs ok, pontosan tudtuk, hogy működik a Bónusz Magyar Állampapír, és azt is, hogy a gyakran (3 havonta) változó kamatbázisa miatt sokkal dinamikusabban reagál a piac változásaira, mint más papírok. Ez az előnye és a hátránya is egyúttal. Azért van annyiféle állampapír, hogy mindenki a saját belátása szerint választhassa ki azt, amelyet a legelőnyösebbnek gondol.

Ti mit gondoltok minderről? Milyen értékeket adnátok meg a Bónusz Magyar Állampapír jövőbeli kamatbázisainak? Beszéljük meg Facebookon, a poszt alatt.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning