EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

AUTOMATIKUSAN kap MINDEN állampolgár kincstári értékpapírszámlát!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-11-18 20:53:12]
Legutóbb módosította: admin [2023-11-19 07:36:02]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 3570


AUTOMATIKUSAN kap MINDEN állampolgár kincstári értékpapírszámlát!

Varga Mihály november 18-án jelentette be, hogy minden magyar állampolgár automatikusan kap kincstári értékpapírszámlát. Tehát, ha valaki a Magyar Államkincstárnál szeretne állampapírt vásárolni, de még nincs számlája, akkor nem kell azt külön megnyitnia, hanem vélhetően elég lesz Ügyfélkapuval bejelentkeznie a WebKincstár vagy MobilKincstár felületére (esetleg személyesen megjelennie a Postán vagy valamely kincstári ponton), és szabadon vásárolhat állampapírokat.

Az lépés nem teljesen szokatlan, 2006 óta minden Magyarországon megszületett magyar állampolgárnak automatikusan nyit az állam Életkezdési letéti számlát (2005. évi CLXXIV. törvény), 2017 óta pedig a külföldön született, de magyar állampolgársággal és magyar személyazonosító igazolvánnyal rendelkező gyermekeknek is automatikusan megnyitja a számlát a Magyar Államkincstár. Ezen a számlán 42.500 Ft-ot helyez el, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultaknak a 7. és 14. életévükben további 44.600 Ft-ot, tehát nekik összesen 131.700 Ft-ot. Ez az összeg minden évben a tárgyév előtti év inflációjával megegyező mértékben kamatozik, az összegyűlt pénzt a gyermek a 18. születésnapján kapja meg. A számlát a Magyar Államkincstár kezeli. Az Életkezdési letéti számlán lévő összeget sokkal inkább megéri START-számlára átforgatni és Babakötvény vásárolni belőle, mivel úgy infláció+3%-kal kamatozik, tehát a gyermek valamivel magasabb összeget fog kapni a 18. születésnapján, és időközben akár újabb Babakötvények is vásárolhatók, a plusz évenkénti állami támogatást is igénybe véve (cikk itt).

Hasonló, de mégsem ugyanaz lesz a Varga Mihály által bejelentett kincstári értékpapírszámla. Ezen vélhetően nem helyez el a kormány automatikusan egy összeget, de az biztos, hogy kincstári pontok terheltsége csökkenni fog, hiszen többé senkinek nem kell bemennie számlát nyitni.

Új lehetőség a megtakarításra ösztönzésre

Nemrég mindenki kapott a bankjától egy levelet, amelyben a bank leírta, hogyha az elmúlt egy évben a számlán parkoltatott pénzt állampapírban tartotta volna az ügyfél, akkor arra mennyi kamatot kapott volna. Nyilvánvaló, hogy ennek az új lépésnek is ugyanaz a célja: többen fektessenek állampapírba.

Sokan azért nem kezdenek el megtakarítani vagy befektetni a pénzüket, mert túl komplikáltnak találják a folyamatot vagy csak egyszerűen elfelejtik, nem foglalkoznak vele. Most, hogy minden felnőtt magyar állampolgárnak lesz értékpapírszámlája, és erről értesítést is fognak kapni, már nem kell mást csinálniuk, csak bejelentkezniük egy webes felületre, pont úgy, mint pl. a Facebookra vagy a Gmailbe. Ha már valakinek van egy befektetési számlája, netán megvásárolta élete első kötvényét, akkor már megtette az első lépést az öngondoskodás felé. A Pénzügyi tudatosság nélkül pénzt veszítesz - hogyan bánj a pénzzel, mibe fektess? c. cikkem pont erről szól, ötleteket adok benne a kezdéshez és a továbbfejlődéshez.

Vagyis az új lépés amellett, hogy megteremti a pénzügyi tudatosság fejlesztésének lehetőségét, akár teljesen új típusú támogatások bevezetésnek is teret adhat. Bár egyáltalán nem biztos, hogy ennek van bármi realitása, de sok minden elképzelhető, pl. egy új cafeteria-elem, állampapír formájában.

A lépésnek a bankok lehetnek a vesztesei, hiszen eddig sokan azért a bankoknál vásároltak állampapírt, mert ott már eleve volt bankszámlájuk és egyszerűbb volt ott megvenni az állampapírt, mint a Kincstárnál nyitni egy másikat. Az már egy más kérdés, hogy ez az ügyfeleknek jó volt-e, lásd a Hogyan lehet a legolcsóbban állampapírt venni és tartani? c. cikkemben leírtakat.

Amint lesznek új fejlemények, jelentkezem. Addig is írjátok meg Facebookon, a bejegyzés alatti alatti hozzászólásban, hogy mit gondoltok.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Köszönöm.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning