EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Állampapír: mit jelent a piaci érték és az árfolyam?

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2024-01-30 14:00:17]
Legutóbb módosította: admin [2024-02-02 20:59:53]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 4418


Állampapír: mit jelent a piaci érték és az árfolyam?

A leggyakrabban felmerülő kérdések közé tartozik, hogy az elektronikus felületen miért alacsonyabb egy állampapírt piaci értéke a vásárlás összegénél, és ez az érték miért nő minden nap, a kamatfizetési napokon pedig miért csökken vissza. Ezzel összefüggésben magyarázatra szorul az is, hogy egy állampapírt általában miért csak 100% fölötti árfolyamon lehet megvásárolni, és veszteség-e az, amit a 100% fölött kifizetünk érte. Ebben a cikkben ezeket a kérdéseket igyekszem tisztába tenni. Ha még valakiben maradt kérdés, azt bátran tegye fel Facebookon, Twitteren vagy akár e-mailben.

#piaciérték #árfolyam #portfólióértéke #esedékesség

Miért magasabb a vásárlási árfolyam?

Amikor kibocsátanak egy állampapírból egy új sorozatot, akkor az az állampapír elkezd kamatozni. Minden nap az éves kamat 1/365 részével fog kamatozni (van kivétel, pl. van 360 napos kamatszámolási algoritmus, de ez a kérdés szempontjából nem számít, igyekszem egyszerűsíteni).

Vegyük a PMÁP 9,9%-os éves kamatát: 0,0271232876712329%-kal fog kamatozni minden nap a papír. Ha valaki nem a kibocsátás napján veszi meg, akkor neki ki kell fizetnie az addig felhalmozott kamatot, ezt jelzi a magasabb árfolyam. Ha pl. 102%-os árfolyamon tudja valaki megvenni a PMÁP-ot, az azt jelenti, hogy már van rajta 2% felhalmozott kamat.

Vagyis, ha 1 millió Ft-ért vásárolna, akkor vagy fizet 1 millió 20 ezer Ft-ot vagy 1 millió Ft-ot fizet, de akkor csak 980 ezer Ft névértékben kap állampapírt, a maradék 20 ezer pedig a felhalmozott kamat lesz (kicsit egyszerűsítettem a számításon, de kb. ez a lényeg). A jó hír, hogy ez nem veszteség! Az első kamatforduló napján visszafizetik a megvásárolt kamatot. Ha pl. valakinél kamatozott 50 ezer Ft-ot a példában említett állampapír, akkor 50+20 ezer Ft-ot fog kapni a soron következő kamatfizetési napon. (Haladóknak: ez annyiban veszteség, hogy mivel a példában említett 20 ezer Ft-ot nélkülöznöd kell a következő kamatfizetési napig, addig nem tudod befektetni.)

Miért alacsonyabb a piaci érték?

A Web- és MobilKincstárban (és a bankok elektronikus felületén) van egy piaci érték sor minden állampapírnál. Némi riadalmat szokott okozni, amikor vásárlás után ez az érték alacsonyabb, mint amennyiért az adott állampapír meg lett vásárolva, pedig van magyarázat. Ez egy virtuális érték, nem tükrözi azt, hogy ténylegesen milyen összegű állampapírja van valakinek. Csupán azt mutatja meg, hogy abban a pillanatban mennyiért lehetne értékesíteni kamatostól, mindenestől az adott állampapírt. Mivel az idő előtti eladás költsége jellemzően a névérték 1%-a, ezért ez az 1% minden esetben le van vonva a piaci értékből. Így fordulhat elő, hogy valaki vásárol 1 millió Ft-ért állampapírt, de csak 990 ezer Ft a piaci értéke. Ez nem azt jelenti, hogy csak 990 ezer Ft-nyi állampapírja kamatozik, mint írtam, ez csak egy virtuális érték. A futamidő végén megugrana 1%-kal, mivel akkor már nincs idő előtti eladási díj.

A piaci érték nőni is szokott. Minden nap az éves kamat 1/365 részével. Ebből kitalálható, hogy a piaci értéket nem csak az 1% idő előtti eladási díj befolyásolja, hanem azt is, hogy mennyi felhalmozott kamat van rajta. Egy konkrét példával: vásárolunk 1 millió Ft-ért állampapírt. Ezen összegyűlik 10% kamat. Van viszont 1% idő előtti eladási díj, tehát csak 9% pluszban lennénk, ha idő előtt eladnánk. Így a piaci értéknél 1 millió 90 ezer Ft-ot fog írni.

Piaci érték = névérték + felhalmozott kamat - idő előtti eladás költsége.

Mi az a portfólió értéke?

A portfólió értékében benne van az állampapírok piaci értéke és a szabad egyenlegünk is (pl. az az összeg, amit épp kifizettek egy kamatfizetési napon).

Mi az az esedékesség?

Van egy olyan rész is a Web- és MobilKincstár felületén, hogy "Esedékességek". Itt állampapíronként írja ki a felület, hogy a következő kamatfizetési napon mennyi kamatot fog kifizetni.

Kiegészítenéd valamivel vagy kérdésed van?

Csatlakozz a több, mint 11 ezer követő táborához Facebookon! Mára egy remek közösség alakult itt ki, és ha pénzügyekről, befektetésekről kérdeznél vagy csak a friss híreket követnéd (elsősorban az állampapírok kapcsán), akkor várlak az oldalon. A Magyar Állampapír Kalkulátor már Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnál?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning