EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Állampapír adásvétel egymás között: a magas kamatok visszahozása

Kalkulátor Új fejlesztések

Szerző: admin [2024-04-05 15:31:23]
Legutóbb módosította: admin [2024-05-11 07:12:26]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 11571


Állampapír adásvétel egymás között: a magas kamatok visszahozása

Az elmúlt három év az állampapírok diadalmenete volt, hiszen olyan magas hozamok voltak elérhetők a lakosság számára, amelyeket utoljára több, mint 35 éve láttunk. Ahogy világszerte normalizálódik az infláció és a jegybankok csökkentik a kamatokat, úgy az állampapírok kamata is csökkenésnek indult, tudtuk, hogy ez lesz. Ma a megvásárolható legmagasabb kamatú állampapír a Prémium Magyar Állampapír 2032/J sorozata, 7,9% kamattal.

Csakhogy még nincs vége, továbbra is van mód 18-19% kamatú állampapírt vásárolni!

Az ötlet nem új, a legtöbb hírportál felvetette az elmúlt pár hétben, hogy ezt a lehetőséget valahogy ki lehetne aknázni, de eddig nem volt platform, ahol ezt meg lehetett volna valósítani (csak fórumok, Facebook). Egészen mostanáig, ugyanis a Magyar Állampapír Kalkulátoron belül elindult az állampapír adásvételi oldal!

A fenti menüsorból, vagy itt érhető el az állampapír adásvételi oldal: https://allampapirkalkulator.hu/allampapiradasvetel

Miről van szó? Sokan rendelkeznek olyan állampapírokkal, amelyeknek kedvezőbb a kamatozása, mint a jelenleg megvásárolhatóké. Sokan vannak olyanok is, akik ezeket idő előtt eladnák. Ilyenkor jellemzően a Kincstárnak vagy a banknak adják vissza 1-2% veszteséggel.

Az ötlet nagyon egyszerű: add el olyannak az állampapírodat, aki akár többet is kifizetne érte, mint amennyi a piaci értéke (vagy legalább 100%-os árat fizetne érte, és akkor nincs az 1-2% veszteség). Jól jársz, mert kevesebbet veszítesz, és az is jól jár, aki megveszi tőled, hiszen egy régebbi sorozattal sokkal magasabb hozam realizálható, mint a jelenleg megvásárolható állampapírokkal.

Pl. van egy 2028/J PMÁP papírod. Ez 2024. április 20. és 2025. április 20. között 19,1% kamatot fizet, tehát 11,2%-kal többet, mint a piacon kapható PMÁP (7,9%). Ha ezt te idő előtt el szeretnéd adni, akkor a Kincstárban/bankban 1-2%-ot levonnának (a Kincstár 1%-ot, sok bank 2%-ot). Ha viszont egy magánszemélynek adod el, akkor ő 100%-os árat is hajlandó lesz érte kifizetni, vagy akár 105%-os árat is, hiszen 11,2%-kal magasabb a kamata, mint annak a PMÁP-nak, amit a piacról tudna megvenni.

Mivel sok-sok cikk jelent meg erről a lehetőségről a közelmúltban (pl. Telex, Index, HVG, Bankmonitor, Portfolio), rengetegen kértétek, hogy valahogy segítsem az eladók és vevők egymásra találását. Ennek hatására elindítottam talán az első és egyetlen olyan felületet, amely ezt megvalósítja (és nem fórumtopik vagy Facebook) . Nagyon fontos, hogy ez nem egy piactér, nem látok rá a tranzakciókra, nem a felületen keresztül történik az adásvétel, és semminemű felelősséget nem vállalok az adásvételekért. Az új felület sokkal inkább hasonlít egy üzenőfalhoz.

Ha bármilyen hibát, rendellenességet tapasztalsz, kérlek, írd meg e-mailben. A tanácsokat, ötleteket, véleményeket a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán is szívesen várom a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban.

Hogyan működik az új állampapír adásvételi oldal?

Két fő blokk jelenik meg az oldalon: "Eladnám az alábbi állampapíromat" és "Eladásra kínált állampapírok".

állampapír adásvétel oldalAz "Eladnám az alábbi állampapíromat" részben ki kell választani a legördülő listában, hogy milyen állampapírod van eladásra (pl. PMÁP), alatta, a sorozatszámnál meg kell adnod, hogy melyik sorozattal rendelkezel, pl. 2031/I. Az összeg mezőben azt add meg, hogy max. milyen összegben tudsz belőle eladni. Ha bepipálod a "részösszeget is eladnék" jelölőnégyzetet, akkor a potenciális vásárlók tudni fogják, hogy nem muszáj a teljes összeget átvenniük tőled. A "jelige" nagyon fontos mező, lényegében úgy működik, mint egy jelszó, jól jegyezd meg, hogy itt mit adtál meg, mert csak ennek beírásával tudod majd törölni az állampapírt, miután eladtad. Az e-mail-cím értelemszerűen szintén nagyon fontos, ha nem jól adod meg, akkor hiába kínálod eladásra a papírodat, nem fognak tudni elérni.

Miután felvitted az adatbázisba az eladásra kínált állampapírodat, az "Eladásra kínált állampapírok" részben jelenik meg. A potenciális vásárlók ezt a listát tudják böngészni, és ha találnak olyan állampapírt, amit megvennének, akkor az "Írok neki" oszlopban lévő "E-mail" hivatkozásra kattintva tudják megadni a saját e-mail-címüket és az üzenetet, amely alapján megtörténik a kapcsolatfelvétel. A vevők nem fogják látni, hogy milyen e-mail-címet adtál meg (ezt az oldal teljesen titkosan kezeli), csak akkor, ha válaszolsz is nekik.

Van az oldal alján egy "Törlöm vagy módosítanom az állampapíromat" blokk, itt az említett jelige megadásával lehet módosítani a korábban felvitt állampapír összegét (ha pl. 1 millió Ft-nyi állampapírból már csak 300 ezer Ft-ot nem vettek meg, akkor írd át az összeget), illetve teljesen törölni is tudod az adatbázisból a korábban felvitt papírt.

Az egész folyamat teljesen anonim addig a pontig, amíg nem válaszol az eladó a vevőnek. Utána is csak kettőtökre tartozik, hogy mit beszéltek meg.

Hogyan zajlik le az adásvétel?

Ennek nincs hivatalos, formális kerete. Az a lényeg, hogy eladóként átruházod a vevőre egy állampapírodat (részben vagy egészben), ő pedig kifizeti az ellenértékét. Az, hogy a tranzakció hogyan megy végbe, már csak az eladótól és a vevőtől függ.

Az átruházást 2024. január 1-től már csak személyesen lehet kezdeményezni (elég, ha csak az eladó megy be). Mindenképpen érdemes szerződést írni, egyrészt azért, hogy biztosítva legyen mindkét fél, másrészt azért, mert a NAV 2024. 04. 04-i szóbeli tájékoztatása alapján akkor nem kell illeték fizetni, ha visszterhes vagyonátruházás jön létre, tehát rögzítve van, hogy az eladó átruházta az állampapírokat, cserébe a vevő kifizette neki. A szerződésnek sincs formális kerete, nyilván minél részletesebben érdemes leírni, hogy mi fog történni. A szerződést lehet hitelesíteni akár online is, AVDH (Ügyfélkapus) hitelesítéssel, de akár közjegyző/ügyvéd/tanúk jelenlétében is alá lehet írni, tőletek függ, hogy mennyire szeretnétek biztosítani a folyamatot. Az is egy megoldás, ha együtt mentek be a Kincstárhoz/bankhoz megejteni a tranzakciót. Minden csak megbeszélés kérdése.

Ahogy fentebb írtam, ez nem egy piactér, nekem nincs semmiféle rálátásom sem a vevő, sem az eladó személyére, illetve magukra a tranzakciókra sem. Nem vagyok sem jogász, sem adótanácsadó, tehát az adásvételeket mindenki saját belátása szerint, felelősségének tudatában, körültekintően végezze el, a fent leírtak nem minősülnek adótanácsadásnak.

Cikkajánló

Egyre jobb befektetni: magyarul is tud a Lightyear, jönnek a tört ETF-ek és más újdonságok!

Hol kaphatok segítséget, tanácsot?

A Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook oldalán a bejegyzés alatti hozzászólás szekcióban bizonyára segítségre lelsz, ha elakadtál vagy tanácsra lenne szükséged. Itt éred el az oldalt: https://www.facebook.com/magyarallampapirkalkulator. Sőt, a Magyar Állampapír Kalkulátor a Twitteren (az új neve X) is elérhető, de akár e-mailt is írhatsz.

Támogatnád a munkámat?

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning