EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

A kedvező hozamok vége és egy új Prémium Magyar Állampapír lehetősége: érdemes lépni!

Állampapír Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-05-20 11:02:12]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 15:23:10]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 31735


A kedvező hozamok vége és egy új Prémium Magyar Állampapír lehetősége: érdemes lépni!

A közelmúltban több olyan folyamat is elindult, amelyek egyértelmű előjelei annak, hogy hamarosan drasztikusan megváltozhat az állampapírpiac, és ideje lehet átgondolni a meglévő befektetési stratégiákat. A cikkben bemutatom ezeket a folyamatokat, és három állampapír kapcsán igyekszem levonni azokat a következtetéseket, amelyek segítségül szolgálhatnak a döntés során. Ez a három állampapír a Diszkont Kincstárjegy, a Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír. Érdemes végigolvasni a cikket, mert a leírt folyamatok nem egymástól függetlenek.

Miért csökkenhet a Diszkont Kincstárjegy és a Bónusz Magyar Állampapír hozama?

A DKJ és a BMÁP hozamának csökkenése valószínűleg elkerülhetetlen. A két papír közös tulajdonsága, hogy csak kedvezőtlen gazdasági helyzetben magas a hozamuk (a DKJ hozama akár 0% is lehet), ezért az utóbbi két évben nagyon jónak számítottak, és nem is kell őket fejvesztve lecserélni, de elkezdtek felgyorsulni azok a folyamatok, amelyek elkerülhetetlenül ezeknek a papíroknak a végét jelentik. A következőkben ezeket mutatom be.

I. Csökkenő infláció

Áprilisban harmadik hónapja, a korábbi hónapokhoz képest nagyobb mértékben csökkent az infláció (25,2%-ról 24%-ra). Ez még mindig nagyon magas érték, de ne felejtsük el, hogy a 24% azt jelenti, hogy tavaly áprilishoz képest nőttek 24%-kal az árak. Tavaly áprilisban ugyan már elindult az intenzív árnövekedés, de akkor még mindig "csak" 9,5% volt az infláció. Szeptemberben viszont már 20% fölött volt, tehát mire ismét szeptemberhez érünk, már ez a magas érték lesz a bázis, tehát borítékolható, hogy 10% felé fog közelíteni az éves infláció mértéke.

II. Javuló makrogazdasági mutatók

A magyar gazdaság 2022 második felére recesszióba került, erre nagyon régóta nem volt példa. A recesszió azt jelenti, hogy nem nőtt a GDP két egymást követő negyedévben (most már a harmadikban tartunk). Ennek fő oka, hogy az energia túl nagy részét importáljuk, ráadásul pont az oroszoktól, így az energiaárak az európai átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek nálunk. Emiatt monetáris megszorításokat kellett bevezetni, visszaestek a beruházások, a bérek reálértékének csökkenése miatt pedig a fogyasztás is csökkent.

Jó hír, hogy az Európai Bizottság május 15-én kiadott előrejelzése szerint az év második felére emelkedésnek indul a magyar GDP, elsősorban az energiahordozók árának csökkenése és a dezinflációs hatásnak köszönhetően. 2024-re már 2,8%-os GDP növekedéssel számolnak.

2022-ben a költségvetési hiány magas volt: a GDP 6,2%-át tette ki. 2023-ban a hiány várhatóan 4%-ra csökken, főként az ideiglenes ágazati extraprofitadóknak, valamint a magas infláció által előidézett bevételnövekedésnek köszönhetően.

III. Az effektív kamat csökkentése

Jelenleg az alapkamat 13%, de a valóságban 18%, hiszen ennyi az egynapos betéti tender kamata, erről még novemberben írtam ebben a cikkemben. Egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhet meg ennek a szintnek a csökkentése, de április végén az MNB erős jelzést küldött arra, hogy belátható időn belül elkezdődhet a kamatcsökkentési ciklus: a kamatfolyosó 25%-os felső szintjét 20,5%-ra csökkentette. (Ez azt jeleneti, hogy a jegybank nem 25%-ért, hanem 20,5%-ért hajlandó kölcsönt adni a kereskedelmi bankoknak.)

Hogyan hat mindez a Diszkont Kincstárjegy és Bónusz Magyar Állampapír hozamának csökkenésére?

A fentebb leírt folyamatokat természetesen a piac is látja, és ezeknek megfelelően kezdi felvenni az új pozíciókat. Ennek már most is van látható hatása van: a Diszkont Kincstárjegy aukciókon egyre csökken a hozamszint (már a negyedik hete), és ezzel párhuzamosan a másodpiacról, lakossági befektetőként megvásárolható DKJ-k hozama is csökken. Év elején még 15% körül mozgott a DKJ-k hozama, múlt héten 14,2% körül, most pedig 13,84% a legkedvezőbb ajánlat. Mindez természetesen a Bónusz Magyar Állampapír kamatára is kihat, hiszen a három havonta változó kamatbázisa a DKJ aukciókon kialakult hozamszintek átlagán alapul. Arról, hogy évekkel ezelőtt, havi bontásban mennyi volt ez a bizonyos aukciós átlag, és milyen ütemben emelkedett, ebben a cikkemben találtok egy diagramot.

Megéri még Diszkont Kincstárjegyet venni?

Ha elfogadjuk, hogy a csökkenő tendencia már nem fog megfordulni, és év végére már csak 10% körül fog mozogni a DKJ-k hozama, akkor annak éri meg jelenleg is a DKJ, aki csak egy évnél rövidebb távra fektetne be. Hosszú ideig jó stratégia volt, hogy pár hét vagy pár hónap lejáratú DKJ-t vásároltunk, és mindig beleforgattuk egy újabb és újabb papírba a hozamot. Ezt a befektetési stratégiát most érdemes újragondolni, mert mire lejár egy rövid futamidejű DKJ, nem biztos, hogy még lesz jó hozammal bíró váltása.

Megéri még Bónusz Magyar Állampapírt venni?

Mivel a BMÁP három havonta változó kamatbázisa a DKJ-k hozamához kötött, így egyre kevesebb hozamra lehet számítani. Rövid távra, talán az év hátralévő részére még megérheti, mivel a három havonta kifizetett kamatát újra és újra be lehet forgatni, ezzel kvázi kamatos kamatot elérve, de hosszabb távra már nem biztos, hogy jó választás.

Megéri Prémium Magyar Állampapírt venni?

A válasz egy egyértelmű igen, és aki biztosra szeretne menni, az ne várjon új sorozatra, ugyanis bármikor lezárhatják a meglévő sorozatok forgalmazását, és vannak annak jelei, hogy a következő sorozat korántsem lesz ilyen jó.

A 7 éves PMÁP (amely bármikor eladható, nem kell 7 évig tartani) éves kamata jelenleg 16%, viszont jövőre várhatóan már 20% fölött lesz. Valljuk be, ez már irreálisan magas kamat, nincs semmi más, amellyel ezen a kockázati szinten ilyen magas hozam lenne elérhető. Ráadásul, ez egy olyan időszakban elérhető befektetés, amikor az infláció épp csökkenésnek indult, így jövőre a kamat várhatóan jócskán meghaladja majd az inflációt. Ennek hátránya, hogy növeli az állam kamatkiadásait, bár ezek korántsem olyan súlyosak, mintha pl. külföldi hitelezőknek fizetné ki a kamatot a költségvetés, hiszen a pénz helyben marad és pörgeti a fogyasztást. Az eurós magyar állampapír (Prémium Euró Magyar Állampapír) esetében megtörtént az átalakulás, és az új papír (Euró Magyar Állampapír) már korántsem olyan kedvező (cikk), és bizony nincs kizárva, hogy a PMÁP is erre a sorsra jut.

A 7 éves Prémium Magyar Állampapír jelenlegi sorozatának (2030/J) kamata 2025. március 20-ig (addig tart a következő kamatperiódus) borítékolhatóan rendkívül magas lesz. 2024. március 20-án a kamatbázisa már az idei évi (2023) átlagos inflációval (18-22% között várható) válik egyenlővé, és ez a kamatbázis kitart a kamatperiódus végéig, tehát 2025. március 20-ig. Aki biztosra szeretne menni, annak érdemes megfontolnia a mielőbbi vásárlást.

Ti mit gondoltok a témáról? Mire számítotok és milyen lépéseket tesztek? A Facebook-oldalon hamarosan 7 ezren leszünk, aki szeretne hozzászólni vagy kérdései lennének, azt szívesen látjuk.

Ha úgy érzed, hogy támogatnád a munkámat anyagilag is, azt megteheted bankkártyával vagy PayPallal ezen az oldalon, vagy átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning