EUR: 391.3 | USD: 358.73 | CHF: 401.22 | GBP: 465.92 | RUB: 4.11 | UAH: 8.75

FRISS HÍR: Friss: egyre magasabb rekordszinten az állampapír-állomány

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

A DEZINFLÁCIÓ hatása az állampapírok HOZAMÁRA: friss adatok

Infláció Friss fejlemények

Szerző: admin [2023-06-12 07:18:27]
Legutóbb módosította: admin [2023-06-21 12:37:02]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 5622


A DEZINFLÁCIÓ hatása az állampapírok HOZAMÁRA: friss adatok

Elindult Magyarországon az infláció csökkenése, már nemcsak éves összevetésben láthatunk dezinflációt, hanem havi szinten megjelent a defláció is, az árak 2023. áprilisához képest májusra 0,4%-kal csökkentek. Ennek nemcsak az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír várható kamatbázisára lesz hatása, hanem egy sor olyan gazdasági és politikai döntési folyamatra, amelyek közvetve több állampapír hozamára is kihatnak.

A dezinfláció nem egyenlő a deflációval

Rögtön az elején tisztáznám, hogy a címben használt dezinfláció nem a defláció szinonimája. 2022. májushoz képest 2023. májusában még mindig magasabbak az árak, de ez immár sorozatban a harmadik hónap, amikor a még mindig pozitív tartományban lévő infláció csökkent. Ezt nevezzük dezinflációnak. Az inflációs csúcs 2023. januárjában volt (25,7%), februárban 25,4% volt az infláció, márciusban 25,2%, áprilisban 24%, májusban pedig már "csak" 21,5%.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az élelmiszerek ára 33,5%-kal emelkedett, az alapvető élelmiszereké pedig 50%-kal, akkor jogosan tekinthetnénk reménytelennek a helyzetet, hiszen még mindig ilyen magas az infláció.

Pedig nem arról van szó, hogy az infláció képtelen lecsökkenni.

Mit jelent ténylegesen ez az inflációs adat?

A júniusban közzétett 21,5%-os májusi infláció (és az alapvető élelmiszerek 50%-os inflációja) azt jelenti, hogy tavaly májushoz képest ennyivel nőttek az árak. (Ha tavaly januárhoz viszonyítanánk, akkor ez az érték még magasabb lenne.)

Havi szinten viszont csökkenés volt, 0,4%-kal mérséklődtek az árak.

Belátható, hogyha mindig a 12 hónappal korábbi értékhez viszonyítunk, és továbbra is lassú a havi áremelkedés üteme (vagy csökken), akkor 12 hónap múlva ilyenkor, a mostani, magas árakhoz viszonyítva alig lesz infláció. Ez azt jelenti, hogy most nagyobb a "drágaság", mint 12 hónap múlva ilyenkor? Természetesen nem, csak más a bázis.

Az inflációs mutató, amire mindenki figyel, valójában teljességgel semmitmondó.

Nyilván csökkenni fog, hiszen tavaly hónapról hónapra emelkedtek az árak, így, ahogy megyünk előre az időben, mindig az egyel későbbi hónap, egyel magasabb inflációs értékéhez fogunk viszonyítani (az lesz a bázis).

Ami az igazán érdekes, az a havi inflációs érték.

Idén januárban, az előző hónaphoz képest (tehát decemberhez képest) 2,3%-kal nőttek az árak. Februárban 0,8%-kal, márciusban szintén 0,8%-kal, áprilisban 0,7%-kal. Májusban viszont már csökkentek, 0,4%-kal! (Az élelmiszerek ára nem, de az már csak 0,1%-kal emelkedett.) Mit látunk? Az igazán nagy áremelkedés tavaly év végére megtörtént, és az év első 4 hónapjában már csak kisebb emelkedések voltak, csökkenő intenzitással. Májusban pedig már defláció volt (csökkentek az árak).

Arról, hogy hamarosan defláció lehet, már április 6-án írtam, itt olvasható el a cikk, arról is írtam benne, hogy a múltban mikor volt defláció, milyen hatásai voltak, és most mire számíthatunk.

Milyen hatásai lesznek a csökkenő áraknak?

A nagyon magas infláció miatt a jegybank nagyon magasan tartja a kamatokat is. Az alapkamat hosszú ideje 13%, de a tényleges, irányadó kamat 18%. A magas kamatoknak van némi inflációleszorító hatása, viszont recessziót tudnak okozni, ahogy ez meg is történt nálunk, már több egymást követő negyedévben is visszaesés volt a bruttó hazai termék ( GDP) értékében.

A csökkenő infláció hatása az irányadó kamatra

Nem meglepő, hogy a jegybank célja, hogy amint lehet, csökkentse az irányadó kamatot. Ezt viszont csak nagyon óvatosan teheti meg, hiszen, ha túl hamar vág kamatot, az ismét emelkedő pályára állíthatja az inflációt és ismét gyengülhet a forint árfolyama. Éppen ezért egyelőre csak jelzésértékű lépései voltak, először 25%-ról 20,5%-ra csökkentette a kamatfolyosó felső szintjét (vagyis max. 20,5%-ért hajlandó kölcsönt adni a jegybank a kereskedelmi bankoknak), május 24-én pedig az irányadó kamat, vagyis az egynapos betéti tender kamatát csökkentette, 18%-ról 17%-ra. Mindkét lépésre jól reagált a piac, a forint árfolyama némiképp erősödni is tudott. Június 8-án kijött a májusi inflációs adat, amely úgyszintén nagyon kedvezőnek mondható (hiszen hosszú idő után először figyelhető meg havi szinten az árak csökkenése), ez pedig megadja a lehetőséget a jegybanknak a további kamatcsökkentésre, amit a közeljövőben bizonyára meg is fog tenni.

A csökkenő infláció hatása az állampapírokra

A piaci (tehát nem lakossági) állampapírhozamok hetek óta látványosan csökkennek.

Az intézményi állampapírok futamideje 2 hónap és 20 év között változik, és az utóbbi hetekben mindegyiknél hozamcsökkenés mutatkozik, de tegyük hozzá, hogy a 10 éves futamidejű papír hozama még ma is a legmagasabb az Európai Unióban.

Az intézményi állampapírok között a 3 hónapos hozama a legmagasabb (12,67%), ám ez egy hónapja még 14% fölött volt.

Hétről hétre csökken a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aukciós átlaghozama is. Ez a lakossági befektetők számára azért lényeges, mert a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 3 havonta változó kamatbázisa a DKJ-k aukciós átlaghozamára épül. A 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama legutóbb (június 6.) 13,2% volt, a 12 hónaposé június 8-án mindössze 11,68%-os.

Mennyi lesz a Bónusz Magyar Állampapír kamata?

A BMÁP legújabb, 2026/O sorozatának július 21-én lesz a kamatfordulója, amikor bizonyára egy alacsonyabb kamatbázist fog felvenni.

Még nem zajlott le az a négy DKJ-aukció, amelyek meghatározzák a kamatbázisát, de valahol 12 és 13 százalék között lehet rá számítani (plusz 1% kamatprémium), tehát alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi 15,9%-os kamatbázis (plusz 1% kamatprémium). A csökkenés minden bizonnyal a jövőben is folytatódni fog, ahogy csökken az infláció és viszi lejjebb a jegybank az irányadó kamatot.

Mibe érdemes most befektetni: melyik állampapírt válaszd?

  • A Prémium Magyar Állampapír (2031/I) kamata jelenleg 15,5%, jövőre pedig 20% körül várható (ami egészen 2025. júniusáig biztosan kitart). Ez rendkívül magas hozamnak számít, és most, amikor egy dezinflációs időszakban vagyunk, nagyon jó befektetés.

  • A Bónusz Magyar Állampapír kamata jelenleg 15,9%, de ahogy megyünk előre a jövőben, egyre csökken, elképzelhető, hogy év végére már csak 10% körül lesz. A 22. heti értékesítési adatokból látszik is, hogy egyre kevesebben vásárolják, ellenben a Prémium Magyar Állampapírból brutális mennyiséget értékesítenek hétről hétre a lakosságnak (legutóbb 123 milliárd forintnyit).

  • Diszkont Kincstárjegy (DKJ): a mai napig sok lakossági befektető vásárol a rövid lejáratú Diszkont Kincstárjegyekből. Ezek még ma is megérhetik, ha valaki csak néhány hónapos távra tud befektetni, de a jelenlegi maximális 12,63%-os évesített hozam (D231129 sorozat) már sehol nincs a csúcshoz képest. Arról, hogy hogyan kell kiszámolni ezek hozamát, itt találtok segédletet. Rövid távra is megérheti inkább Prémium Magyar Állampapírt vásárolni, idő előtt is el lehet adni, és annyival magasabb a kamata (a jövőben meg főleg az lesz), hogy még az idő előtti eladási díjjal együtt is jobban megéri.

  • A lakosság által, a másodpiacról vásárolható Magyar Államkötvények között is találni még viszonylag jó hozamú sorozatokat, de ezeknél nagyon résen kell lenni, hiszen a "B" sorozat 3 havonta változó kamatbázisa a BUBOR-ra épül, ami két és fél éve még 1% alatt volt (most 15,69%, azért tűnik nagyon jónak némelyik sorozat).

  • Az Euró Magyar Állampapír továbbra is annak éri meg, akinek egyébként is van eurója. A 3% körüli hozamszintje nem tűnik magasnak, de ha megnézzük az eurózóna országaiban vásárolható eurós állampapapírokat, akkor hasonló hozamszintekkel fogunk találkozni.

Kérdésed van?

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban vagy csak hozzáfűznél valamit, gyere a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalára, ahol a poszt alatti hozzászólásban vagy privát üzenetben is megtalálsz. Továbbá, pár napja elindult a Kalkulátor Twitter-oldala, a friss fejleményekért azt is érdemes követni.

Támogatnál?

Ha anyagilag is támogatnád a Kalkulátor működését és a tevékenységemet, azt megteheted banki átutalással (egyelőre csak forintos bankszámláról tudok átutalást fogadni): Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457 vagy bankkártyával, esetleg PayPallal , ezen az oldalon . Köszönöm!

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning