EUR: 384.95 | USD: 355.22 | CHF: 389.2 | GBP: 453.12 | RUB: 3.99 | UAH: 8.78

FRISS HÍR: BREAKING! Megjelent a megújult Magyar Állampapír Plusz

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

A befektetés megduplázása, 100%-os hozam az új Prémium Magyar Állampapírral

Állampapír Hasznos tudás

Szerző: admin [2023-01-20 09:47:07]
Legutóbb módosította: admin [2023-01-20 09:47:07]

Megosztás: Facebook | Twitter | Whatsapp | Linkedin

Megtekintések: 34998


A befektetés megduplázása, 100%-os hozam az új Prémium Magyar Állampapírral

Jelenlegi ismereteink alapján az új, 7 év futamidejű Prémium Magyar Állampapírral a futamidő során akár 100%-os hozam is elérhető, tehát pl. 100 ezer Ft befektetésével 100 ezer Ft nettó nyereség realizálható. Természetesen, ez nem ennyire egyértelműen és pontosan kiszámítható, a cikk arról szól, hogy ez miként lehetséges.

A Magyar Állampapír Kalkulátor látogatottsági adatait alapul véve, nem lenne meglepő, ha az új Prémium Magyar Állampapír sorozat helyet kapna az eddig volt legnépszerűbb magyar állampapírok sorában. Már a kibocsátást megelőző héten is napról-napra emelkedett az érdeklődés az új sorozatról szóló információk iránt, de amióta elkezdődött a értékesítés, több, mint háromszorosára emelkedett a Kalkulátor látogatottsága, a kalkulációk napi száma már harmadik napja meghaladja a 12 ezret. Ennek tükrében már nem is meglepő, hogy a Web- és MobilKincstár napközben vagy nagyon lassú vagy rövidebb időszakokra elérhetetlen.

Az érdeklődés nem alaptalan, hiszen azonos kockázati szinten jelenleg valószínűleg nincs a magyar piacon magasabb hozamot kínáló, bárki számára elérhető befektetés. A hosszabb lejáratú PMÁP 16%-os évesített hozama a többi európai állampapírral összevetve is kirívó, ez magyarázhatja azt, hogy az országhatáron kívülről érkező látogatók száma is több, mint 34%-kal emelkedett az elmúlt napokban. A 21. században lakossági magyar állampapír kamata talán még nem volt ilyen magas, a 2011-es, 11% körüli kamat lehetett a korábbi csúcs, de aki emlékszik magasabbra, javítson ki. Ráadásul, ez a kamatszint az inflációs előrejelzések alapján nem csak az első kamatperiódusban lesz ezen a szinten, hanem valószínűleg a következőben is.

Az új sorozatról ebben a cikkben olvashattok, arról, hogy hol érdemes megvásárolni, ebben a cikkben írtam, itt pedig arról írtam, hogy a Kalkulátorban hogyan tudtok egy korábbi PMÁP sorozattal számolni.

Természetesen, a helyzetet árnyalja, hogy az infláció rendkívül magas, tehát sajnos nem egy az egyben reálnyereségről beszélünk, viszont más befektetési eszközökkel összehasonlítva vitathatatlan, hogy az új PMÁP sorozatnak kiemelkedően jó a hozama, infláció ide vagy oda.

Ha a Kalkulátorban az alapbeállítások mellett kiszámítjátok, hogy a teljes futamidőre vonatkozóan 1 millió Ft-ból mennyi lesz, az fog kijönni, hogy 2 millió Ft, tehát 100% hozam. Ez a meglepő adat adta a cikk apropóját.

Először is, tudni kell, hogy működik a Kalkulátor:

  • A Prémium Magyar Állampapír blokkban, a "Finomhangolás" gombra kattintva láthatjátok, hogy milyen inflációs előrejelzésekkel számol a Kalkulátor, ezeket az értékeket szabadon módosíthatjátok. Jelenleg így néz ki: 2023: 15%; 2024: 10%; 2025: 8%; 2026: 6%; 2027: 5%; 2028: 4%. Ezek azért lényeges értékek, mert a PMÁP mindenkori kamatbázisát mindig az előző évi átlagos infláció adja.
  • A Prémium Magyar Állampapír évente egyszer fizet kamatot (idő előtti eladás esetén időarányosan jóváírják, tehát nem muszáj kivárni). Ez a kamat nem tőkésedik automatikusan, mint pl. a Magyar Állampapír Plusz esetében, tehát, ha kvázi kamatos kamatot szeretne valaki realizálni, akkor a kamatfizetések alkalmával vissza kell forgatnia az éppen kapható PMÁP-sorozatba (vagy akár egy másik papírba, ha épp van jobb) az adott évben kifizetett kamatot. A Kalkulátor úgy számol, hogy ezt a befektető minden alkalommal megteszi.

Tehát, a 100%-os hozam a teljes futamidőre vetítve akkor jön ki, ha bejönnek a Kalkulátorban előre beírt inflációs becslések és az évente kifizetett kamatot mindig visszaforgatjátok.

Hitelből állampapír?

Úgy gondoltam, érdemes erről írnom két mondatot, mivel tudom, hogy sokan vannak, akik hitelből is vásárolnak állampapírt, mivel nem egy ilyen kérdéssel fordultatok hozzám, de mindenkit óvatosságra intenék. Tény, hogy pl. egy 0% kamatú, 1% alatti THM-mel rendelkező Babaváró hitel 10 milliójának megduplázása igen csábító lehetőség, de ha ilyesmit terveznétek, mindenképp legyetek nagyon körültekintőek.

Ha szeretnétek informálódni a friss fejleményekről, vagy hozzászólnátok a témához, kérdésetek lenne az állampapírokról, akkor keressétek a Magyar Állampapír Kalkulátor Facebook-oldalát.

Keresés

Támogatnád a munkámat?

Célom, hogy segítsek eligazodni az állampapírok között, hogy mindenki felkészülten, a legjobb döntést tudja meghozni. Az oldalt magánszemélyként készítem, és legjobb tudásom szerint igyekszem segíteni mindenkinek. Ezért nem várok fizetést, de ha valakinek van rá lehetősége, és úgy érzi, anyagilag is támogatná a munkámat, attól ezt elfogadom. Az alábbi gombra kattintva tudsz támogatni PayPal-on vagy bankkártyával (PayPal fiók nem szükséges):

Támogatási lehetőség

Vagy az alábbi számlaszámra is utalhatsz, sajnos egyelőre csak magyarországi HUF számláról lehetséges: Magyar Állampapír Kalkulátor, 12600016-19868930-99723457. Ha e-mail-t írnál: kapcsolat.

Kategóriák

Online befektetési tréning