Állampapír hírek

Az állampapírokat érintő legfrissebb hírek

 • 2022. 05. 10. - Megérkezett a friss inflációs jelentés, áprilisban 9,5% volt. Utoljára 2001-ben láthattunk ilyen magas értéket. A maginfláció (az árszínvonal-változásnak egy olyan mutatószáma, amelyben kiszűrik az egyszeri, átmeneti, nem piaci eredetű árhatásokat, pl. hatósági döntéseket vagy rendkívüli időjárást) ennél is magasabb, 10,3% volt! Ha nem kezd el jelentősen csökkenni az infláció az év hátralévő időszakában, a 2022-es év átlagos inflációja 9-10% is lehet, tehát a Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre a 1,5% kamatprémiummal együtt 10% fölött lehet.

 • 2022. 05. 06. - Megváltozott a Magyar Állampapír Plusz idő előtti eladásának a díja. Továbbra is díjtalan az idő előtti előadás, ha az az évi egy kamatfizetési napon (+ max. 5 nap) történik, ám egyéb esetben a korábbi 0,25%-os díj helyett 0,5%-ra emelkedett az eladási díj. Frissítettük a kalkulátort, érdemes újraszámolni, ha valaki pl. a MÁP+ papírjainak eladásán gondolkodott.

 • 2022. 03. 21. - Fontos változás következett be a 2022. 03. 21-től jegyezhető Egyéves Magyar Állampapír, valamint az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegy konstrukciójában. Az Egyéves Magyar Állampapír éves kamata 3%-ról 4,25%-ra emelkedett, a Magyar Posta Zrt.-nél papír alapon megvásárolható 1 éves Kincstári Takarékjegy kamata szintén 4,25%-ra, a kétévesé 4,5%-ra. Ez azért fontos változás, mert így a Magyar Állampapír Plusz 1 éves távlatban már biztosan kevésbé éri meg, mint az Egyéves Magyar Állampapír, amely korábban a legkevésbé jövedelmező lakossági állampapír volt. Persze a Prémium Magyar Állampapír az aktuális infláció függvényében még az idő előtti eladási díjjal számolva is jobban megérheti, mint az új paraméterekkel rendelkező Egyéves Magyar Állampapír, ezt a kalkulátorban ki kell számolni, minden érték akualizálásra került.

 • 2022. 02. 16. - A kalkulátor már a friss kamtbázissal és kamatprémiummal számol az 5 éves eurós papírnál

  Ahogy a február 10-i hírben olvasható volt, mától (február 16.) már nem lehet 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapírt vásárolni, és változott az 5 éves kamatbázisa és kamatprémiuma is. Ezeknek megfelelően frissült a kalkulátor.

 • 2022. 02. 11. - Januárban tovább nőtt az infláció!

  Januárban 7,9%-os fogyasztói áremelkedést mértek, 2007 óta nem volt ilyen magas infláció Magyarországon. A dollár lakossági inflációja is 40 éves csúcson van, 7,5%-on, ehhez legnagyobb arányban az energia (27%) és az üzemanyag (40%) drágulása járult hozzá.

  Bővebben a Központi Statisztikai Hivatal oldalán olvashattok a mai adatról.

 • 2022. 02. 10. - Megszűnik a 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapír, valamint változik az 5 éves PEMÁP kamatprémiuma, és a kamatbázisa számításának módja

  Az ÁKK közleménye szerint a 3 éves konstrukciót teljesen kivezetik, az 5 éves eurós papír kamatprémiumát pedig 1%-ról 0,5%-ra csökkentik, és változik a kamatbázis számítása is. A kamatbázist korábban a kamat megállapítás napját kettővel megelőző második hónap és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja közötti időszakra vonatkozó euróövezeti infláció adta. A 2022. február 17-től kibocsátott 2028/X sorozat kamatbázisát már az előző naptári év átlagos inflációja alapján számolják ki, és évente egy alkalommal kerül sor kamatfizetésre.

  Ez a gyakorlatban nemcsak alacsonyabb kamatprémiumot, hanem alacsonyabb kamatbázist is fog jelenteni. Így tehát az új 5 éves eurós állampapír kamata az első kamatperiódusban az eurózóna tavalyi 2,6%-os inflációjából (kamatbázis) és a 0,5%-os kamatprémiumból tevődik össze, vagyis 3,1% lesz az első évben a kamat.

  A közlemény szerint minderre azért kerül sor, mert az ÁKK Zrt. célja a forintben történő lakossági megtakarítások ösztönzése, a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének hosszabbítása, valamint a forint alapú PMÁP és - az újonnan kibocsátott PEMÁP sorozattal - az euró alapú PEMÁP kamatfizetési gyakoriságának, valamint kamatbázis-meghatározási elvének egységesítése.

  A kalkulátor automatikusan frissül. Érdemes különféle inflációs- és árfolyamadatokat megadni a legmegfelelőbb papír kiválasztásához.