EUR: 406.29 | USD: 416.58 | CHF: 424.39 | GBP: 465.57 | RUB: 7.1 | UAH: 11.28

Állampapír hírek

Az állampapírokat érintő legfrissebb hírek

 • 2022. 09. 08. - Új és átalakuló állampapírok! Visszatér, és szeptember 29-től megvásárolható a 2019-ben megszüntetett, 3 éves Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP). Változó kamatozású állampapír lesz, kamata a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozamához kötött, és erre még egy egyelőre ismeretlen mértékű kamatprémium is rájön. Tehát kapunk egy olyan állampapírt, amely sokkal gyorsabban leköveti a piac változásait, mint a Prémium Magyar Állampapír (amelynek kamatbázisát mindig az előző évi átlagos infláció adja). A D230823 DKJ hozamából kiindulva talán 11,21% lesz a kamatbázisa, amelyre valamennyi kamatprémium is rájön.
  Szeptember 19-től megemelik az Egyéves Magyar Állampapír, az egyéves Kincstári Takarékjegy és a kétéves Kincstári Takarékjegy kamatát is. Az előbbi kettőét 4,75%-ról 7%-ra, az utóbbiét 5,5%-ról 7,5%-ra.
  Megújítják az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt is (beleértve az induló kamatfeltételeit), a részletek egyelőre nem ismertek, de elvileg az is szeptember 29-től lesz elérhető.

 • 2022. 07. 16. - Elindult a Rezsiköltség kalkulátor! Bár a Magyar Állampapír Kalkulátor alapfunkciójához nem kapcsolódik, de sokakat érint a rezsicsökkentés átalakítása. A fenti menüsorból elérhető Rezsiköltség kalkulátorban az aktuális elérhető információk alapján számítható ki, hogy a rezsicsökkentés átalakítása után hogyan változik az áram- és gázszámla.

 • 2022. 07. 15. - Nagymértékben emelkedik a Diszkont Kincstárjegy hozama! Július 18. 16:00 órától a 12 hónapos DKJ évesített hozama 9,39%-ra emelkedik! Részletek a Magyar Államkincstár által közzétett felületen.

 • 2022. 07. 07. - Frissült a Kalkulátor Diszkont Kincstárjegy beállításaira vonatkozó része. Már pontosan megadható, hogy idő előtti eladás esetén milyen eladási hozammal (EHM) számoljon. Ez akkor hasznos, ha emelkedik a DKJ eladási hozama, és erre válaszul valaki idő előtt szeretné eladni (és akár újat venni helyette, nagyobb hozammal).

 • 2022. 06. 27. - Új funkció a kalkulátorban: megéri-e meglévő MÁP+ papíromat másba forgatni? Egy sokak által, régóta várt funkció vált elérhetővé a Magyar Állampapír Kalkulátorban: már meg lehet adni a meglévő Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékpapírod kamatozásának kezdőnapját, a kalkulátor pedig kiszámolja, hogy a mai naptól a tervezett eladási időpontig még mennyi lenne a hozama, ha megtartanád. A funkció a Kalkulátor főoldaláról érhető el, a Magyar Állampapír Plusz részben kell megadni a kamatozásának kezdőnapját. Ha ugyanitt aktiválod a "Hasonlítsd össze!" funkciót, akkor azt is kiszámolja, hogy más állampapíroknak mennyi lenne ugyanennyi idő alatt a hozama, ha a meglévő MÁP+ papírjaidat eladnád, és más típusú állampapírokat vennél helyettük.

 • 2022. 06. 23. - Már az új, 2026/J sorozatú "3 éves" PMÁP papír is beállítható a kalkulátorban. A hosszabb lejáratú 5 éves PMÁP/PEMÁP állampapírok mintájára már az új, 44 hónap lejáratú "3 éves" PMÁP papír is beállítható a kalkulátorban.

 • 2022. 06. 17. - Jelentős fejlesztésen esett át a Magyar Állampapír Kalkulátor. Legfontosabb változás a Diszkont Kincstárjeggyel való számolás lehetősége! Továbbá, már lehet számolni a 6 éves lejáratú PEMÁP és PMÁP papírokkal, frissültek az inflációs mutatók a legújabb előrejelzések alapján. Történtek mobilos optimalizációk és UI-finomhangolás. Készült továbbá egy részletes leírás az Állampapírok menüpontban a Diszkont Kincstárjegyről, amely talán választ ad minden felmerülő kérdésre.

 • 2022. 06. 07. - Csökken az eurós állampapír kamatprémiuma június 9-től. A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) feltételein változtat a Magyar Államkincstár 2022. június 9-től. A kamatbázis változatlan marad, továbbra is az előző évi Euróövezeti átlagos infláció adja ki, ám az efölötti, korábbi 0,5%-os kamatprémiumot 0,25%-ra csökkenti. Az első kamatperiódus esetében a kamat mértéke 2,85%, ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 3,43% (azért magasabb az első évi kamat, mert az új sorozatot idén június 10-én bocsátják ki, de az első kamatfizetési nap csak 2023 augusztus 23-án lesz, tehát több, mint egy év múlva). Fontos továbbá, hogy az új sorozat az idei Prémium Magyar Állampapírhoz hasonlóan szintén nem 5, hanem 6 éves lesz, tehát a kalkulátor által kiírt 5 éves kamatra rá kell számolni még 1 évet.

 • 2022. 05. 10. - Megérkezett a friss inflációs jelentés, áprilisban 9,5% volt. Utoljára 2001-ben láthattunk ilyen magas értéket. A maginfláció (az árszínvonal-változásnak egy olyan mutatószáma, amelyben kiszűrik az egyszeri, átmeneti, nem piaci eredetű árhatásokat, pl. hatósági döntéseket vagy rendkívüli időjárást) ennél is magasabb, 10,3% volt! Ha nem kezd el jelentősen csökkenni az infláció az év hátralévő időszakában, a 2022-es év átlagos inflációja 9-10% is lehet, tehát a Prémium Magyar Állampapír kamata jövőre a 1,5% kamatprémiummal együtt 10% fölött lehet.

 • 2022. 05. 06. - Megváltozott a Magyar Állampapír Plusz idő előtti eladásának a díja. Továbbra is díjtalan az idő előtti előadás, ha az az évi egy kamatfizetési napon (+ max. 5 nap) történik, ám egyéb esetben a korábbi 0,25%-os díj helyett 0,5%-ra emelkedett az eladási díj. Frissítettük a kalkulátort, érdemes újraszámolni, ha valaki pl. a MÁP+ papírjainak eladásán gondolkodott.

 • 2022. 03. 21. - Fontos változás következett be a 2022. 03. 21-től jegyezhető Egyéves Magyar Állampapír, valamint az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegy konstrukciójában. Az Egyéves Magyar Állampapír éves kamata 3%-ról 4,25%-ra emelkedett, a Magyar Posta Zrt.-nél papír alapon megvásárolható 1 éves Kincstári Takarékjegy kamata szintén 4,25%-ra, a kétévesé 4,5%-ra. Ez azért fontos változás, mert így a Magyar Állampapír Plusz 1 éves távlatban már biztosan kevésbé éri meg, mint az Egyéves Magyar Állampapír, amely korábban a legkevésbé jövedelmező lakossági állampapír volt. Persze a Prémium Magyar Állampapír az aktuális infláció függvényében még az idő előtti eladási díjjal számolva is jobban megérheti, mint az új paraméterekkel rendelkező Egyéves Magyar Állampapír, ezt a kalkulátorban ki kell számolni, minden érték akualizálásra került.

 • 2022. 02. 16. - A kalkulátor már a friss kamtbázissal és kamatprémiummal számol az 5 éves eurós papírnál

  Ahogy a február 10-i hírben olvasható volt, mától (február 16.) már nem lehet 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapírt vásárolni, és változott az 5 éves kamatbázisa és kamatprémiuma is. Ezeknek megfelelően frissült a kalkulátor.

 • 2022. 02. 11. - Januárban tovább nőtt az infláció!

  Januárban 7,9%-os fogyasztói áremelkedést mértek, 2007 óta nem volt ilyen magas infláció Magyarországon. A dollár lakossági inflációja is 40 éves csúcson van, 7,5%-on, ehhez legnagyobb arányban az energia (27%) és az üzemanyag (40%) drágulása járult hozzá.

  Bővebben a Központi Statisztikai Hivatal oldalán olvashattok a mai adatról.

 • 2022. 02. 10. - Megszűnik a 3 éves Prémium Euró Magyar Állampapír, valamint változik az 5 éves PEMÁP kamatprémiuma, és a kamatbázisa számításának módja

  Az ÁKK közleménye szerint a 3 éves konstrukciót teljesen kivezetik, az 5 éves eurós papír kamatprémiumát pedig 1%-ról 0,5%-ra csökkentik, és változik a kamatbázis számítása is. A kamatbázist korábban a kamat megállapítás napját kettővel megelőző második hónap és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja közötti időszakra vonatkozó euróövezeti infláció adta. A 2022. február 17-től kibocsátott 2028/X sorozat kamatbázisát már az előző naptári év átlagos inflációja alapján számolják ki, és évente egy alkalommal kerül sor kamatfizetésre.

  Ez a gyakorlatban nemcsak alacsonyabb kamatprémiumot, hanem alacsonyabb kamatbázist is fog jelenteni. Így tehát az új 5 éves eurós állampapír kamata az első kamatperiódusban az eurózóna tavalyi 2,6%-os inflációjából (kamatbázis) és a 0,5%-os kamatprémiumból tevődik össze, vagyis 3,1% lesz az első évben a kamat.

  A közlemény szerint minderre azért kerül sor, mert az ÁKK Zrt. célja a forintben történő lakossági megtakarítások ösztönzése, a lakosság tulajdonában lévő lakossági állampapír-állomány futamidejének hosszabbítása, valamint a forint alapú PMÁP és - az újonnan kibocsátott PEMÁP sorozattal - az euró alapú PEMÁP kamatfizetési gyakoriságának, valamint kamatbázis-meghatározási elvének egységesítése.

  A kalkulátor automatikusan frissül. Érdemes különféle inflációs- és árfolyamadatokat megadni a legmegfelelőbb papír kiválasztásához.