EUR: 394.98 | USD: 367.97 | CHF: 411.74 | GBP: 467.36 | RUB: 4.24 | UAH: 9.05

FRISS HÍR: Friss kamatváltozások a Lightyear befektetési platformon

Ajánló: Tanulj meg infláció feletti hozamokon befektetni (online tréning)

Állampapír

Állampapírok, amelyekkel a kalkulátor számol:

A kalkulátor hatféle állampapírral számol, mivel ez az a hat állampapír, amely a nagy többség számára ésszerű választás. Magas infláció idején az inflációkövető állampapírok a legnépszerűbbek (a Prémium Magyar Állampapír rövidebb és hosszabb futamidejű változata), de nem mindig ezek a legjobb választások. Csökkenő piaci hozakörnyzeteben a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) vagy a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is jó választás lehet, mert általában ilyenkor megemelkedik a hozamuk. Mindegyik állampapírnak van előnye és hátránya, pl. a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) legnagyobb előnye a viszonylagos likviditás (0- 0.5%-os díjon bármikor visszaváltható) és a nem változó, hanem a teljes futamidőre előre tudható fix kamat. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) ezzel szemben mindig az inflációt meghaladóan kamatozik, így magas infláció idején jó választás, alacsony infláció esetében nem feltétlenül. A Bónusz Magyar Állampapír rugalmasan tud reagálni a piaci kamatkörnyezetre, mivel kamatbázisa 3 havonta követi a DKJ-aukciókon kialakult hozamokat. A Diszkont Kincstárjegy egészen rövid távra (akár néhány hét) is jó választás lehet. A Kincstári Takarékjegy akár papír alapon is megvásárolható, az lényegében az Egyéves Magyar Állampapír papír alapú megfelelője. Az Euró Magyar Állampapír kamata általában nem kiemelkedő, viszont, aki egyébként is megtakarítana euróban, annak érdemes vásárolnia belőle. Mindegyik állampapír eladható idő előtt, különböző feltételekkel. A Kalkulátor természetesen számol az idő előtti eladás díjával is. Bővebb információ az állampapírokról az ÁKK Zrt. weblapján: https://www.allampapir.hu/allampapirok

A lakosság által vásárolt állampapírok 2019 óta kamatadómentesek (a DKJ is)!

Hogyan és hol tudok állampapírt vásárolni?

Erről részletes útmutató olvasható a Vásárlás menüpontban. Ha szeretnél elkerülni minden költséget a vásárlás során, ajánlom elolvasni ezt a cikket.

Bónusz Magyar Állampapír – BMÁP

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Fix Magyar Állampapír – FixMÁP

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Magyar Állampapír Plusz – MÁP Plusz

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Prémium Magyar Állampapír – PMÁP

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Euró Magyar Állampapír – EMÁP

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Diszkont Kincstárjegy – DKJ

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Babakötvény – BABA

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

További állampapírok, amelyekkel a kalkulátor NEM számol:

A kalkulátor az alábbi állampapírokkal azért nem számol, mert a nagytöbbség számára valószűleg érdektelenek. Kivételt képez ezek alól egy speciális állampapír, a Babakötvény, amelynek kiemelkedően jó, magasan az infláció feletti kamatozása van (valamennyi állampapír között a legjobb), viszont speciális célt szolgál: 19 éves futamidejének lejártát követően a gyermekünk életkezdéséhez járul hozzá. A kiemelkedő kamata mellett ráadásul az állam évente hozzátesz max. 12 ezer Ft-ot. Mindenképp érdemes lejjebb görgetni a Babakötvény részleteihez vagy meglátogatni a hivatalos oldalát. Érdemes belőle vásárolni, amint a gyermek megszületett (a mindenkinek járó 42.500 Ft életkezdési támogatás is beleforgatható), és persze egész gyerekkora alatt is. A 18 év alatt összegyűlt hozam jó alapja lehet pl. a gyermek első ingatlanja megvásárlásának.

Kincstári Takarékjegy – KTJ

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)

Magyar Államkötvény – MÁK

(Az ÁKK Zrt. oldalán: részletek)